17/4/18

Κυπριακό - Σωσίβιο μέσω απεσταλμένου -Τι προέκυψε από το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί

Οι δύο ηγέτες, εμφανώς πλέον, δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν πάρα πέρα τη διαδικασία στο Κυπριακό. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινοβραδινή τρίωρη συνάντηση που είχαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Κατά τη συνάντηση ξεκαθάρισε:
Πρώτον, ότι οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους όπως αυτές εκφράστηκαν τόσο κατά τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα όσο και στο διάστημα που ακολούθησε.
Δεύτερον, δεν υπάρχει διάθεση από τους δύο ηγέτες να οδηγηθεί η όλη διαδικασία σε πλήρες αδιέξοδο.
Τρίτον, χρειάζεται συμβολή από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.
Τέταρτον, το πλέον βοηθητικό φαίνεται πως θα είναι ο διορισμός ενός νέου ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος θα μπορεί να κινηθεί μεταξύ τω δύο πλευρών, επιχειρώντας να ξεκλειδώσει την όλη διαδικασία.
Πέμπτον, η συμβολή ενός ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες είναι απαραίτητη προκειμένου να επιστρέψει και η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη φόρμουλα που ακολουθήθηκε στο Κραν Μοντάνα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται η ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ να γίνει εντός των προσεχών ημερών. Γιατί το όλο θέμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα και όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν λίγο ή πολύ έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη. Φαίνεται όμως ότι υπήρξαν προσκόμματα από την πλευρά του Μουσταφά Ακιντζί στο να περιληφθεί οτιδήποτε σχετικό με τον ειδικό απεσταλμένο στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε ήταν λακωνική και άκρως περιγραφική.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως είναι έτοιμος «να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο». Είπε πως ο κ. Ακιντζί δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Για να ανακοινώσει στη συνέχεια πως κανένας εκ των δύο ηγετών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, «αν ο ΓΓ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο» για να διερευνήσει «τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα» αυτό να επισυμβεί.
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ
  Ανδρέας Πιμπίσιης  

1 σχόλιο:

  1. Αυτα ειναι τα αποτελεσματα της γενναιας διαπραγματευσης Αναστασιαδη/Κοτζια στο Κραν Μοντανα. Να παρακαλαμε τον ΟΗΕ να πει στους Τουρκους να ερθουν στο τραπεζι των διαπραγματευσεων.
    Δεν τους λενε καλυτερα να παρουν ολη την Κυπρο να γλυτωσουν και απο την ταλαιπωρια των διαπραγματευσεων. Μα εχουμε τρελλαθει τελειως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.