5/7/18

Τρέχουν να εγκρίνουν το κελεπούρι - Η Βουλή της πΓΔΜ επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • Το κτήριο της Βουλής της πΓΔΜ (φωτ.: paigetaylorevans.com)
Την ώρα που το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται σε… σημείο βρασμού με αφορμή κυρίως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βουλή της πΓΔΜ καλείται να επικυρώσει εκ νέου το κείμενο που συνυπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Μετά το βέτο που άσκησε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ η συμφωνία επιστρέφει σήμερα στο κοινοβούλιο, το οποίο, εκτός απροόπτου, μετά τη διήμερη διαδικασία θα δώσει και πάλι το πράσινο φως.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμαισχυριζόμενος ότι η συμφωνία αντιβαίνει το Σύνταγμα και ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει η κυβέρνηση της πΓΔΜ. Ο «πονοκέφαλος», ωστόσο, για τον Ζόραν Ζάεφ δεν είναι άλλος από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος δηλώνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα υπογράψει το διάταγμα, παρά τη συνταγματική πρόβλεψη ότι δεν έχει δικαίωμα για δεύτερο «όχι».
Εντούτοις, ο πρόεδρος της Βουλής που προέρχεται από το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της πΓΔΜ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα βγάλει από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση και θα υπογράψει εκείνος προκειμένου η συμφωνία να σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κατά συνέπεια να γίνει νόμος του κράτους.
Επόμενο βήμα είναι το δημοψήφισμα, το οποίο δρομολογείται για τον Σεπτέμβιο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το ερώτημα. Σε περίπτωση που οι πολίτες της πΓΔΜ πουν το «ναι», τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, και στη συνέχεια η ελληνική Βουλή θα πρέπει να επικυρώσει με τη σειρά της προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να τεθεί σε ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.