17/7/18

Οι «ξεχασμένοι» Ελληνες της Αιθιοπίας

Ακολουθούν το πρόγραμμα του υπ. Παιδείας, γιορτάζουν στις εθνικές μας επετείους, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα. (Φωτό: Φώτης Πάλλης)
Ο Ναθαναήλ δίπλωσε το χαρτί της ομιλίας του και το έβαλε πάλι στο συρτάρι. Οταν κληρώθηκε να εκπροσωπήσει το σχολείο του, το ελληνικό κοινοτικό σχολείο της Αντίς Αμπέμπα, στη Βουλή των Εφήβων (2-6 Ιουλίου), είχε χαρεί ιδιαίτερα. Θα ήταν μεγάλη η τιμή να απευθυνθεί στην Ολομέλεια μιλώντας για θέματα που απασχολούν το σχολείο και την ελληνική κοινότητα στην Αιθιοπία, που αριθμεί σήμερα περί τα 300 άτομα. Ομως στις 27 Ιουνίου, μια ανάσα πριν από το ταξίδι, με τα εισιτήρια ήδη στο χέρι, ο Ναθαναήλ ενημερώθηκε ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Η ελληνική πρεσβεία αρνήθηκε να του χορηγήσει βίζα, με το αιτιολογικό ότι «η πρόθεση για έξοδο από τη χώρα πριν από τη λήξη της βίζας δεν μπορεί να εξακριβωθεί». Μπορεί να είναι μικρός, αλλά ο Ναθαναήλ ήξερε την πραγματική αιτία. Αφορούσε την αδερφή του, τη Μαγδαληνή.
Η 18χρονη Μαγδαληνή βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. Πέρυσι έλαβε τουριστική βίζα για να έρθει να δώσει Πανελλαδικές, αλλά δεν επέστρεψε στην Αιθιοπία, γεγονός που προφανώς οι Αρχές δεν ξέχασαν. «Να γυρίσω να κάνω τι;», είπε στην «Κ», σε ένα διάλειμμα από το εξουθενωτικό καθημερινό πρόγραμμά της. «Εκεί δεν μπορούμε να σπουδάσουμε, ούτε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο να πάμε. Τουλάχιστον εδώ μπορώ να πάω σε ένα ΙΕΚ, να δουλέψω». Η Μαγδαληνή παρακολουθεί μια σχολή αεροσυνοδών, παράλληλα εργάζεται και προετοιμάζεται για να ξαναδώσει Πανελλαδικές. Η περυσινή αποτυχία της στις εξετάσεις ήταν προδιαγεγραμμένη. Το ελληνικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα, το οποίο παρακολούθησε από την 1η Δημοτικού, έχει έλλειψη καθηγητών και έως τη Γ΄ Λυκείου τα κενά είναι πολλά.

Για τη συνέχεια kathimerini

8 σχόλια:

  1. Σε μία εποχή που έχουμε γεμίσει ανθρώπους που μισούν την πατρίδα τους και ότι έχει σχέση με αυτή, είναι μεγάλη υπόθεση να υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα και δηλώνουν Έλληνες.
    Αν όλοι αυτοί οι λάθρο έρχονταν στην Ελλάδα και αγαπούσαν την Ελλάδα και δήλωναν ότι είναι Έλληνες δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
    Άλλωστε πρώτα οι τούρκοι απέδειξαν ότι πρώτα από όλα μετράει το "λογισμικό" που κουβαλάς παρά το αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστή παρατήρηση, αλλά μήπως πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει και πως αποδεικνύεται η αγάπη για αυτή την έρημη Ελλάδα? Όλοι λένε πως την αγαπάνε και πως εργάζονται για το καλό της (πολιτικοί, πολίτες, κάτοικοι, κλπ), αλλά για να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, κάτι γίνεται λάθος!!!
      Ο Ισοκράτης στον Πανηγυρικό του είπε "Οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνες" και έκτοτε η φράση υπεραπλουστεύθηκε έως κακοποιήθηκε, χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουμε τι επιπλέον εννοούσε και ήθελε να πει και να πετύχει μέσω του Πανηγυρικού ο μεγάλος Αττικός ρήτορας (δεδομένων και των συνθηκών της εποχής του). Θα είχε ενδιαφέρον λίγη ενασχόληση, για όσους έχουν τον χρόνο και τη διάθεση.
      http://www.palaixthon.gr/2016/12/%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1/

      Διαγραφή
    2. Ταϋγέτη.
      @ Babylonian

      Νὰ μὴν λέμε ὅ,τι θέλουμε.

      Ὁ Ἰσοκράτης ἒλεγε "...καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας...

      Τὸ ρῆμα "καλοῦμαι"ἑρμηνεύεται ὡς "ὀνομάζομαι".

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση.

      Διαγραφή
  2. Ταϋγέτη,

    Ματαίως ἔψαχνα γιὰ Ἕλληνα στὴν φωτογραφία,ἀλλὰ δὲν εἶδα κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ταϋγέτη.

    Η ῬΑΤΣΑ.

    Ἡ κραυγὴ δὲν εἶναι δική σου.
    Δὲν μιλᾶς ἐσὺ,μιλοῦν ἀρὶφνητοι πρόγονοι μὲ τὸ στόμα σου,
    Δὲν πεθυμᾶς ἐσύ·πεθυνοῦν ἀρίφνητες γενεὲς ἀπόγονοι μὲ τὴν καρδιά σου.

    Τὸ πρῶτο σου χρέος εἶναι,ἐχτελώντας τὴν θἠτεία σου στὴν ράτσα,νὰ νοιώσης μέσα σου ὅλους τοὺς προγόνους.

    τὸ δεύτερο νὰ φωτίσης τὴν ὁρμή τους καὶ νὰ συνεχίσης τὸ ἔργο τους.

    Τὸ τρίτο σου χρέος νὰ παραδώσης στὸν γιὸ τὴν μεγάλη ἐντολὴ νὰ σὲ ξεπεράση.

    ἈΣΚΗΤΙΚΗ
    Καζαντζάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.