17/7/18

Γιατί πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις

Για «αμιγώς πολιτικά κίνητρα» που δεν εκφράζουν τα αιτήματα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων κατηγόρησε τον ΣΕΒ ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Αφορμή αποτέλεσε πρόσφατη έκθεση στην οποία, κατά τον κ. Τσίπρα, ο ΣΕΒ «επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του ’19 και του ’20, δίνοντας μάλιστα σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε ή όχι τους στόχους […] Ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μία ακόμα περικοπή συντάξεων». Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή θα ήταν η μη περικοπή των συντάξεων. Οι λόγοι είναι προφανείς:
Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών: Ο νόμος Κατρούγκαλου (Ν. 4387/ 2016) μείωσε σημαντικά τις νέες συντάξεις που εκδίδονται μετά τις 12/5/2016, αλλά διατήρησε ανέπαφες τις συντάξεις που εκδόθηκαν πριν από αυτό το ορόσημο. Η διατήρηση της «προσωπικής διαφοράς» για τους παλαιούς συνταξιούχους σημαίνει ότι ένας νέος συνταξιούχος με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και τις ίδιες εισφορές μπορεί να εισπράττει σύνταξη «κομμένη» έως 40%! Οι μειώσεις των συντάξεων μέχρι 18% από 1/1/2019 που θα προκύψουν από την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» αποκαθιστούν σε κάποιο βαθμό την ισορροπία μεταξύ των γενεών. Από 1/1/2023 που «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις, κάθε αύξηση στο ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης λόγω «ρήτρας ανάπτυξης» θα συμψηφίζεται με το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της. Μόνο τότε οι παλαιοί συνταξιούχοι θα εξισωθούν πλήρως με τους νέους.

Για τη συνέχεια kathimerini

7 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Δείτε την ίδια συνταγή (στα αγγλικά) τι επιτυγχάνει.

    How to bankrupt a country ….
    http://beforeitsnews.com/economics-and-politics/2012/12/how-to-bankrupt-a-country-2447206.html
    Monday, December 3, 2012 18:16

    Το πρόβλημα είναι το χρέος και τα τερατώδη πρωτογενή που μηδενίζουν την ρευστότητα στην αγορά. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς ρευστότητα στην αγορά. Ο αγώνας δεν είναι ταξικός ως βλακωδώς φαντάζονται ή προσποιούνται κατοχικά εδώ και 9 χρόνια ορισμένοι μνημονιακοί. Είναι απελευθερωτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Andpik
    Μας παρουσιάζεις το άρθρο την Κ. Μιράντα Ξαφά γνωστό στέλεχος του ΔΝT
    H κυρία αυτή επιμένει ότι πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις για να έχει το κράτος περίσσευμα χρημάτων και να τα δίνει στο ΔΝΤ.
    Θα ήθελα την δική σου άποψη για τις θέσεις της κ. Ξαφά επί των συντάξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτέ, μα ποτέ, δεν κατάλαβα γιατί όλες αυτές οι 'αποκαταστάσεις' μισθών και συντάξεων πρέπει να γίνονται πάντα προς τα κάτω και όχι κατά περίπτωση και προς τα πάνω.
    Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί με 10 χρόνια σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μάστερ και διδακτορικό, με 30 χρόνια στην εκπαίδευση θα ΠΡΕΠΕΙ στο τέλος να λάβω σύνταξη στο 1/3 εκείνης ενός υπαλλήλου ΟΤΕ ή ΔΕΗ (που μπορεί να είναι απόφοιτος νυχτερινού γυμνασίου) και εφάπαξ για γέλια ή στο 1/10 του προαναφερθέντος golden boy?...
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευριπίδης Μπίλλης
      Ως κάτοχος διδακτορικού κτλ, κτλ, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η σύνταξη έχει σχέση με τι χρήματα δίδατε στο συνταξιοδοτικό σας ταμείο και όχι με το διδακτορικό σας. ¨Έτσι περίπου ήταν μέχρι που η κατοχή και το PSI της λήστεψαν όλα τα ταμεία. Ειρήσθω επίσης εν παρόδω, ότι τόσον ο ΟΤΕ όσον και η ΔΕΗ είχαν πάρα πολλά διδακτορικά.

      Διαγραφή
  4. Αι, όσον είναι
    τυφλή και σκληροτέρα
    η τυραννίς, τοσούτον
    ταχυτέρως ανοίγονται
    σωτήριοι θύραι.

    Α. Καλβος

    Αφιερωμενο εξαιρετικα στους ψυχασθενεις που παροστανουν τους επαιοντας περι τα οικονομικα, οπλοποιουντες το χρεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι συντάξεις πρέπει να κοπούν, και να μειωθεί το αφορολόγητο γιατί όπως πιστεύει ο Μητσοτάκης θα γίνει φασαρία και όταν γίνουν εκλογές θα χάσει η κυβέρνηση.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dimitri (18/7 6.49 pm)
      Το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο μπορεί να κόψει κάτι άλλο

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.