9/7/18

Η μεγαλύτερη και λιγότερη γνωστή επιτυχία του Ισραήλ.

The IMF’s (International Monetary Fund) 2015 Survey of Countries GDP by Capita

Ζαν Κοέν[1]
Πέρασαν 70 χρόνια από τότε που το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ με πληθυσμό 600.000, χωρίς φυσικές πηγές ενέργειας, πρώτες ύλες, μεταλλεύματα και νερό, έπρεπε από την μία να απορροφήσει  1.000.000 Εβραίους πρόσφυγες και από την άλλη να αμυνθεί εναντίον των εχθρών της και να ξεπεράσει το οικονομικό εμπάργκο των αραβικών χωρών.
Θυμάμαι που όταν έφτασα στο Ισραήλ 1959 μόλις είχε τελειώσει η περίοδος της διανομής τροφίμων με το δελτίο, και οι πατέρες του έθνους πιστοί στις αρχές  και καταβολές τους, άρχισαν να εφαρμόζουν το σοσιαλιστικό σύστημα οικονομίας.  
Το αποτέλεσμα ήταν να χτίζονται καινούργιες πόλεις, οικοδομές, δρόμοι και γέφυρες φέρνοντας τις υποδομές του Ισραήλ σε αρκετά καλά επίπεδα, με κλασσικό παράδειγμα τον αγωγό νερού που πότισε όλη την έρημο.  Τα κρατικά εργοστάσια απασχολούσαν κόσμο, το κράτος έφτιαχνε τα δικά του προϊόντα με ποιότητα μάλλον χαμηλή, οι προστατευτικοί τελωνιακοί δασμοί ήταν τόσο μεγάλοι που οι εισαγωγές ήταν απαγορευτικές, προς μεγάλη ευχαρίστηση των Ισραηλινών βιομηχάνων,  ενώ οι ιδιωτικές εταιρίες ήταν υπερφορολογημένες.   
Μέχρι τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τα πράγματα κουτσοπηγαίνανε ενώ τα πρώτα σημάδια της σοσιαλιστικής οικονομίας άρχισαν να φαίνονται αρχής γενομένης με τις ιδιωτικές εταιρίες χαμηλής τεχνολογίας, που είχαν μεγάλο εργατικό κόστος και  άρχισαν φεύγουν για την Ασία. Ο πόλεμος έφερε πληθωρισμό αλλά σε ελεγχόμενα πλαίσια και αυτό μέχρι το πόλεμο του 1982, με το Λίβανο, όταν ο πληθωρισμός ξεπέρασε τα 400%,  το δημόσιο χρέος ήταν 270% και τα συναλλαγματικά αποθεματικά του κράτους ήταν μόλις για ένα εξάμηνο. Με λίγα λόγια το κράτος οικονομικά ήταν τελειωμένο και κατευθύνονταν  ολοταχώς προς την κατηγορία των αποτυχημένων κρατών (failed state).

Για τη συνέχεια  cohen.gr

8 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο και τροφή για σκέψη (σκέψεις), αν κανείς θέλει να σκεφθεί και όχι να αναλωθεί στο "... αν δεν ήταν η Αμερική" και παρόμοια, που προβλέπω ότι θα ακολουθήσουν.

    Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2012, ο αείμνηστος Σιμόν Πέρες είχε αναφερθεί στην κρίση επί πρωθυπουργίας του και είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Ημουν πρωθυπουργός όταν η δική μας οικονομία βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της, με πληθωρισμό 400%. Επρεπε να πάρω επώδυνα μέτρα που δεν άρεσαν στον λαό. Δεν δίστασα όμως διότι πρέπει να λειτουργήσεις σαν γιατρός: αν θέλεις να θεραπεύσεις τον ασθενή, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τον πονέσεις. Και η δημοτικότητά μου, παρά την αρχική μου εκτίμηση, αυξήθηκε σημαντικά». Αυτή είναι η διαφορά. Αυξήθηκε η δημοτικότητά του, διότι οι Ισραηλινοί, λαός ώριμος, ήξερε ότι, αν δεν έκαναν θυσίες, δεν θα τούς έσωζε ούτε ο μπάρμπα-Σαμ, τον οποίον εμείς κανε δεν είχαμε/έχομε. Απέρριψαν κάθε ιδέα για ΔΝΤ κα τα έβγαλαν πέρα. Βεβαίως υπάρχει και μία βασική διαφορά. Δεν έφταιγαν οι πολιτικοί τους, αλλά ούτε και οι ίδιοι για την κατάσταση, στην οποία περιήλθαν. Εμάς εδώ, ασφαλώς φταίξανε οι πολιτικοί, οι απίστευτη διαφθορά, που συνεχίζεται αμείωτη, αλλά φταίξαμε κι εμείς σαν λαός, που τούς ψηφίζαμε. Στη συνέχεια, επιδοθήκαμε στο να γυρεύομε τούς αίτιους αλλού, στους Γερμανούς, τους μασώνους, τους Εβραίους και τούς Σείριους, αντί να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, υπερκομματική, με Έλληνες γνώστες τής οικονομίας και όχι εισαγόμενους φωστήρες, που θα έκαναν ευθύς εξ αρχής ένα πρόγραμμα σοβαρό και πραγματοποιήσιμο, το οποίο θα είχε τώρα βγάλει την χώρα από το χάος. Ήταν το κλίμα στραβό, τό 'φαγε κι ο γάιδαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι φαινομενικα.Ο Νατιβιστ εχει δικιο καπου αλλα οι παραμετροι εκει ειναι αλλοι.Ουτε καν μοιαζουν με εδω.Θεωρητικα εχουν αναλογιες φαινομενικες.Η κουβεντα ειναι ..τεραστια.Η κεντρικη ιδεα του κρατους εκει ειναι εξωφρενικα διαφορετικη απ την επικρατουσα εδω.Θα αυτοκτονουσε κοσμος εδω αν ηταν ιδια.Το εθνος και η ...φυλη ειναι κατι σαν ιερο των ιερων για ολους.Δεν επιδεχεται ουτε κιχ....Ουτε ενα κιχ ...οπουδηποτε.Εισαι σκουπιδι κοινωνικα αν πεις κιχ.Δεν σε καλουν ουτε για ποτο οι γειτονες.Σε περιφρονουν ολοι...ακομη και τα παιδια σου ! Καμμια σχεση με εδω.Πχ...οι κοπελες που πανε στο στρατο ...δινουν ...παρτυ πριν πανε.!!! Περιφανες που ηλθε η ωρα !!! Παρτυ ναι !!!! Οικογενειακο συχνα συν οι γειτονες συν οι φιλοι συν ..Ειναι αλλη αντιληψη ζωης....Τελος παντων ...στοπ..

      Διαγραφή
    2. Φίλε Nativist καλά τα λες μου φαίνεται. Χρόνια τώρα αναρωτιέμαι πως ένας λαός που αγαπάει τη πατρίδα του και έχει γενικά τον πατριωτισμό μέσα του, ψηφίζει με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς. Μοιάζουμε σαν κάτι "αρσενικά" που ορκίζονται στην αγάπη τους για τη γυναίκα τους, αλλά την κακοποιούν ημερησίως...

      Διαγραφή
  2. Οι Εβραίοι δεν είναι φιλοτομαριστές αγαπούν πραγματικά το έθνος τους και το κράτος τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ το κλεψιμο...μεχρι την απουσια του δημ.υπαλληλου απ την δουλεια ...απ τον βασανισμο του διπλανου..εως το αναποδο παρκαρισμα...απ τον βασανιστη βιομηχσνο εως τον δημαρχο λαμογιο...απ τον κοπανατζη απ τον στρατο εως τον πολιτικο τον κλεφτη και αδιαφορο αν πουλαει λιμανια..γη..αερα..θαλασσα..μανα ..τεκνα...απ τον δεξιο εως τον αριστερο...υποκριτη για ιδιο οφελος....εως τον απαθη στις καταστροφες ολες...απο τον παγκοσμιο πρωταθλητη του φιλοτομαρισμου....ΕΜΑΣ...

      Διαγραφή
    2. Η Λαρισα εκτος απο γεωγραφικο κεντρο ..εγινε και κεντρο του νου ?? Μπραβο φιλε ...

      Διαγραφή
  3. Λαρισινος ...απο Λαρισινο
    Ειπες την μαγικη λεξη ...αιτια των παντων εδω....των κακων.Των παντων !!Φιλοτομαρισμος......Και για την αφασια αυτος ειναι αιτια....!! Συμφωνω 100 ο/ο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.