24/7/18

Φουντώνει το μέτωπο ΗΠΑ - Ιράν

Φουντώνει το αμερικανοϊρανικό μέτωπο με νέες εκατέρωθεν απειλές. Με ύφος αμείλικτο, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον επιβεβαίωσε χθες ότι οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μόνο λόγια και πως στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου είναι το Ιράν να πληρώσει όσο καμία άλλη χώρα. «Δεν εντυπωσιαζόμαστε», απάντησε ευθύς αμέσως η Τεχεράνη. 
Η δήλωση του Μπόλτον είχε νόημα. Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν να δείξει ότι το οργισμένο tweet που έστειλε ο Τραμπ τα μεσάνυχτα της Κυριακής, απειλώντας την Τεχεράνη με κεφαλαία γράμματα, ήταν μέρος ενός συντονισμένου σχεδίου να κλιμακώσει την οικονομική, πολιτική και ψυχολογική πίεση προς το Ιράν.
«Μίλησα με τον πρόεδρο τις τελευταίες ημέρες και μου είπε ότι εάν το Ιράν κάνει οτιδήποτε αρνητικό, θα πληρώσει τίμημα που λίγες χώρες έχουν πληρώσει», σχολίασε ο Μπόλτον. 
Η εχθρική ρητορική μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε μετά τις απειλές του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παίζουν με την ουρά του λιονταριού». Η απάντηση ήρθε αργότερα από τον Τραμπ, ο οποίος μέσω Twtter επέστρεψε τις απειλές, ενώ λίγες ώρες αργότερα η Τεχεράνη έκανε λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» επιμένοντας σε κάθε περίπτωση ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις ΗΠΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε και αυτός μέσω Twitter – και στα κεφαλαία επίσης, κατά το πρότυπο του Τραμπ – ότι η Τεχεράνη δεν εντυπωσιάζεται από τέτοιες δηλώσεις. «Προσέξτε!», απειλεί εκ νέου ο Ζαρίφ για να εξηγήσει ότι το Ιράν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους απειλές.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Τέτοιο πολεμικό κλίμαεπικρατούσε και με τη Β. Κορέα. Επίθεση εναντίον της σήμαινε ανάμιξη και Ρωσίας και Κίνας, δηλ. Παγκόσμια σύγκρουση. Με το Ιράν βέβαιη είναι η ανάμιξητης Ρωσίας ενώ και η Κίνα δεν θα μείνει αδιάφορη. Πιθανόν η κατάληξη να είναι όμοια με της Β. Κορέας. Είναι απίθανο να μίλησαν για το Ιράν οι Τραμπ-Πούτιν και να συμφώνησαν να μείνει η Ρωσία αμέτοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.