8/7/18

Κινήσεις τακτικής από τουρκική πλευρά στο θέμα των Μαρωνιτών

Κινήσεις τακτικής και αντιπερισπασμού φαίνεται να ετοιμάζει η τουρκική πλευρά, ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό και των προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Οι χθεσινές επαφές της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και η αναμενόμενη έλευση εντός του  Ιουλίου της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί, δημιουργούν μία νέα κινητικότητα στο Κυπριακό.
Η τουρκική πλευρά φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος στη βάση των νέων αξιώσεων που προτίθεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας συνθήκες για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνοκυπριακής πλευράς, βάζοντας πίεση με δημιουργία νέων τετελεσμένων.
Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, η τουρκοκυπριακή πλευρά υλοποιεί τους σχεδιασμούς της ανοίγοντας εκ νέου θέμα για τα μαρωνίτικα χωριά και την επιστροφή Μαρωνιτών στην πατρώα γη υπό το σημερινό κατοχικό καθεστώς.
Αυτό εξηγεί προχθεσινή σύσκεψη υπό τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στην παρουσία του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών της κατοχικής κυβέρνησης και αναπληρωτή πρωθυπουργού Κουντρέτ Οζερσάι.
Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί τι τέθηκε στο τραπέζι και τι αποφασίστηκε σε σχέση στη συγκεκριμένη σύσκεψη, όμως η χρονική συγκυρία δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.
Μετά το τέλος της σύσκεψης στο λεγόμενο προεδρικό, η οποία σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ήταν στο πλαίσιο της καθιερωμένης σύσκεψης του Ακιντζί με τους πολιτικούς αρχηγούς των «συγκυβερνώντων κομμάτων», ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες θα δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες όσον αφορά στην πρωτοβουλία για τους Μαρωνίτες.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων για το «πότε θα γίνουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν, σε ποιο χρονικό διάστημα και από ποιον. Ξέρετε ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν για να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο η πρωτοβουλία για τους Μαρωνίτες όσον αφορά στους τίτλους ιδιοκτησίας, τις υποδομές και άλλα», είχε δηλώσει.
Ο Οζερσάι, είπε επίσης ότι συζήτησαν τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Απλικίου και Δερύνειας.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται να συνδέει όλα τα θέματα μεταξύ τους σε σχέση και με το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Οζερσάι, ο οποίος συνέδεσε τη σύσκεψη και με τη χθεσινή συνάντηση με την κ. Σπέχαρ.
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναμένοντας την επόμενη κίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει ότι η οποιαδήποτε επιστροφή στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά μπορεί να γίνει μέσω του προγράμματος επανεγκατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία στηρίζει τις όποιες επιθυμίες εκφραστούν, τόσον όσον αφορά στα μαρωνίτικα χωριά, όσο και όσον αφορά στα χωριά των εγκλωβισμένων στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας.
Στην περίπτωση των μαρωνίτικων χωριών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, οι ενέργειες της τουρκοκυπριακής πλευράς στρέφονται προς τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας και Ασώματου, τα οποία βρίσκονται σε στρατιωτική ζώνη και τα σπίτια είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένα.
Οι εξαγγελίες που αναμένεται να γίνουν -εάν τελικά γίνουν- εκτιμάται ότι θα αφορούν στη μετακίνηση του στρατού σε αυτές τις δύο κοινότητες, αφού στις άλλες δύο, τον Κορμακίτη και την Καρπάσια, ζει ένας αριθμός εγκλωβισμένων Μαρωνιτών, οι οποίοι δέχονται κάθε 15 μέρες και την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται μέσω του Ερυθρού Σταυρού από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόγραμμα επανεγκατάστασης
Αυτή τη στιγμή στον Κορμακίτη και την Καρπάσια, τα δύο μαρωνίτικα χωριά τα οποία είναι κατοικήσιμα, ζουν περίπου 200 Μαρωνίτες ως εγκλωβισμένοι, από τους οποίους πάρα πολλοί επέστρεψαν μέσα από το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν επανεγκατασταθεί 150 άτομα, 129 στον Κορμακίτη και 21 στην Καρπάσια, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός αιτήσεων που εκκρεμεί.

Αναμένει άδειες ο Σκουρίδης
Σταθερός στην απόφασή του για επιστροφή στην περιουσία του στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου παραμένει ο Νικόλας Σκουρίδης.
Η περίπτωσή του, είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα στα τ/κ ΜΜΕ λόγω αντιδράσεων που υπήρξαν, όταν ο Ε/κ πρόσφυγας αποφάσισε να χτίσει στην περιουσία του μετά από απόφαση της επιτροπής ακίνητων για επιστροφή του οικοπέδου του.
Έκτοτε δεν ξεκίνησαν οι εργασίες, όμως ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, ανέφερε ότι αναμένει τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει, ενώ είχε τη στήριξη και παρότρυνση πολλών Τουρκοκυπρίων.

Ανησυχία για Αμμόχωστο
Το θέμα των μαρωνίτικων χωριών και της επανεγκατάστασης των Μαρωνιτών σε αυτά υπό το σημερινό καθεστώς, άνοιξε για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, με αναφορές παράλληλα στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για επιστροφή των προσφύγων και πάλι υπό το κατοχικό καθεστώς.
Έκτοτε και παρά το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συντηρούσε με διάφορους τρόπους το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε κίνηση. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, με τη νέα κινητικότητα στο Κυπριακό να υπάρξει κίνηση από τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία παράλληλα να αποτελεί και πρόβα για την Αμμόχωστο.
Ήδη, οι αναφορές στο θέμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, σε συνδυασμό και με το άνοιγμα της παραλίας του Αγίου Μέμνονα, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
  Φρίξος Δαλίτης  
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.