11/4/09

Πρώτα Ταλάτ, μετά Κυπριανού θα δει η Κλίντον


Οι συναντήσεις θα γίνουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε αργά το βράδυ τις συναντήσεις της Υπουργού Χίλαρι Κλίντον με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, στις 20 Απριλίου και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 15 Απριλίου. Και οι δύο συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνομιλίες των Κυπρίων, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γ.Γ του ΟΗΕ για δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του προβλήματος, σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Προς υποστήριξη αυτής της πολιτικής, συνέχισε, «η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε στις 5 Απριλίου στην Πράγα, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον οποίο σχεδιάζει να ξαναδεί στις 20 τρέχοντος στην Ουάσιγκτον. Στο ίδιο πνεύμα, πρόκειται η κ. Κλίντον να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 15 Απριλίου».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μία κυβέρνηση στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά διατηρούν στενές και τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους, προωθώντας τη διευθέτηση του κυπριακού.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε τέλος ότι η συνάντηση της 20ης Απριλίου θα επιτρέψει στην κ. Κλίντον και στον κ. Κυπριανού να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις, όπως και τις διμερείς σχέσεις και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κλίντον θα δεχθεί τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λόγω της συνάντησης που θα έχει με την Χίλαρι Κλίντον, ο Ταλάτ έχει ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Ηγετικοί παράγοντες της Ομογένειας διαμαρτυρήθηκαν ξανά, προς την αμερικανική κυβέρνηση, γιατί δεν τηρήθηκε η υπόσχεση να γίνει πρώτα δεκτός στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ωστόσο οι Αμερικανοί αντέταξαν τις δυσκολίες που υπάρχουν στο πρόγραμμα, λόγω των εορτών, αλλά και των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα.

iKypros

11/04/2009

2 σχόλια:

  1. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ακόμα μία φορά την πολιτική αναποτελεσματικότητα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας η οποία - με λίγες μόνο εξαιρέσεις - εξακολουθεί να είναι του τύπου ώπα και μουσάκα (όχι μουσακά) σε ό,τι αφορά την αντίληψή της περί συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολιτικά αποτελέσματα από τις ηγεσίες των περισσότερων Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων που είναι και κάποιας ηλικίας, και οι προσωπικές τους επιτυχίες στις Η.Π.Α. οφείλονται κυρίως στις κερδοφόρες τους επιχειρήσεις εστιατορίων, ακινήτων, κ.λ.π. Αυτές οι ηγεσίες όμως στερούνται πανεπιστημιακής μόρφωσης και πολιτικής γνώσης (εξαιρουμένων οργανώσεων όπως το American Hellenic Institute - AHI του Δρ. Ευγενίου Ρωσσίδη), ούτε έχουν καταφέρει να προσελκύσουν διανοούμενους όπως πλήθος Ελληνοαμερικανών με διδακτορικά πτυχία, καθηγητές πανεπιστημίων, κ.ά. Να το πούμε ξεκάθαρα, άτομα όπως οι Ελληνοαμερικανοί μεγαλοεπιχειρηματίες που κάνουν τις φωτογραφικές επισκέψεις στον Λευκό Οίκο που οργανώνονται από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Μανάτος κ΄ Μανάτος (πάντοτε καλοπληρωμένη από την Ελληνική κυβέρνηση) στην κάθε επέτειο της 25ης Μαρτίου δεν έχουν τις γνώσεις, την διάθεση, και την ρητορία ν' αναπτύξουν σύντομα σε Αμερικανούς ιθύνοντες τι σημαίνει Τουρκική κατοχή στην Κύπρο και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Σ' αυτό χρειάζονται καθηγητές πανεπιστημίου με κύρος και διδακτορικά. Αλλά αυτοί δεν καλούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις, ούτε κινητοποιούνται από τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις όπως η ΑΧΕΠΑ γιά να κάνουν οργανωμένες ενημερώσεις (briefings) στο ΥΕΞ και ΥΕΘΑ των Η.Π.Α. Αντίθετα η ΑΧΕΠΑ κλαίγεται επειδή ο Λευκός Οίκος δεν είχε προσκαλέσει έναν ακόμη προύχοντα της ΑΧΕΠΑ στην ετήσια φωτογραφική επέτειο της 25ης Μαρτίου (υπήρχαν ΜΟΝΟ άλλοι 299 Ελληνοαμερικανοί καλεσμένοι).

    Στελέχη Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων επίσης έχουν βρεί το κουμπί πως να μεταφράσουν την συμμετοχή και διοίκηση τέτοιων οργανώσεων στις Η.Π.Α. σε πομπώδεις τελετές υποδοχής κι απόδοσης τιμών από διάφορες τοπικές αρχές όταν επισκέπτονται την Ελλάδα επειδή συνεισέφεραν στην οικοδόμηση ενός ακόμη καμπαναριού σε κάποιο Ελληνικό χωριό. Όταν προσωπικά έκανα συστάσεις σε μία τέτοια οργάνωση να συνεισφέρει στην χρηματοδότηση γιά έδρες Ελληνικών σπουδών σε Αμερικανικά πανεπιστήμια καθώς και του ΑΗΙ και όχι γιά την έγερση άλλων καμπαναριών στην Ελλάδα (υπάρχουν αρκετά), δεν υπήρξε ανταπόκριση και απάντηση. Όταν φθάνουμε στο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Β. Αμερικής Δημήτριος να ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση γιά το βιώσιμο της κατασκήνωσης του Ιωνικού Χωριού στην Ελλάδα, κάτι δεν πάει καλά με την εν Η.Π.Α. ομογένεια. Άς κάνουμε μία απλή σύγκριση με την παληά ΑΧΕΠΑ της οποίας το όνομα δεσπόζει ομώνυμου νοσοκομείου στην Θεσ/νίκη και πτέρυγας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα. Επίσης άς κάνουμε μία σύγκριση με την χρηματοδότηση της Αμερικανο-Ισραηλινής κοινότητας ολόκληρων κτιρίων του Πανεπιστημίου Τέλ Αβίβ. Φυσικά δεν θα μιλήσουμε γιά την πολιτική επιρροή των Αμερικανο-Ισραηλινών οργανώσεων εντός των Η.Π.Α.

    Η Ελληνική κυβέρνηση (δυστυχώς εν αντιθέσει με την Κυπριακή) ολοιγωρεί σ' αυτά τα ζητήματα. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ)στις Η.Π.Α. έχει κι αυτό μεταβληθεί σ' ένα πεδίο φωτογραφικών ευχάριστων συναντήσεων και μικροπολιτικών διαφορών. Σε μία συνάντηση των προύχοντων του ΣΑΕ όπου ο εν Η.Π.Α. Έλληνας Πρέσβης προσπαθούσε ν' αναπτύξει και να εξηγήσει τις θέσεις εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, πρόεδρος Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης πρότεινε την συζήτηση των εσωτερικών μικροπολιτικών διαφορών του ΣΑΕ Η.Π.Α. Ο Πρέσβης έντεχνα απείλησε αποχώρησή του κι επιδέξια επανέφερε την συζήτηση στον αρχικό της σκοπό. Το αιωνίως κοιμώμενο Ελληνικό ΥΕΞ πρέπει ν' αφυπνισθεί και να καταλάβει ότι ο ανάλογος αφυπνισμός και πολιτική ενεργοποίηση της εν Η.Π.Α. ομογένειας θέλει επαγγελματική, σοβαρή και συνεχή δουλειά. Αλλιώς θα βρεθούμε πάλι σε καταστάσεις όπως ο Ιούλιος του 1974 όταν η Ελληνοαμερικανική κοινότητα ξύπνησε από τον τυφλοσύρτη του αντικομμουνισμού και τα χειροκροτήματα γιά την χούντα και τον Σπάϊρο Άγκνιου (Spiros Agnew - ο οποίος καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο Η.Π.Α. γιά φοροδιαφυγή), κι άρχισε ν' αναρωτιέται τι κάνουν οι Τουρκικές δυνάμεις εισβολής στην Κύπρο. Αλλά βέβαια τότε ήταν πολύ αργά.

    Εν Η.Π.Α. ένας μετανάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ "εν ΗΠΑ μετανάστη",

    όποιος έχει επισκεφτεί συγγενείς του στην Αμερική έχει διαπιστώσει ιδιοις όμασι τα όσα περιγράφεις.
    Και η πλειοψηφία των ομογενών μας θυμίζει πολύ τους "Ποσειδωνιάτες" στο ομώνυμο ποιήμα του Κωνσταντίνου Καβάφη, το οποίο παραθέτω για να το θυμηθεί όποιος το γνωρίζει και να το διαβάσει όποιος το αγνοεί.
    Η εθνική κληρονομιά ειναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία, την ορθοδοξία, τα ήθη και τα έθιμά μας, και καλώς ή κακώς η διατήρηση της πρώτης προυποθέτει την ύπαρξη όλων των υπολοίπων στοιχείων. Μόνο τα ήθη και έθιμα δεν επαρκούν για να διατηρηθεί το εθνικό φρόνημα, ούτε είναι σε θέση η Εκκλησία από μόνη της να διασφαλίσει την διατήρηση και μετάδοση της ελληνικής γλώσσας στους αποδήμους της Αμερικής (και όχι μόνο). Ο ρόλος της ελλ.πολιτείας και οι παραλήψεις της στο χειρισμό αυτού του θέματος είναι γνωστές & προφανείς.
    Και σε καμια περίπτωση δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν Έλληνες στην Αμερική που αγωνίζονται υπερ των εθνικών μας συμφερόντων ή που κινούνται με γνώμονα το καλό της Ελλάδος. Φαίνεται όμως είτε ότι λιγοστεύουν είτε ότι οι δράσεις τους είναι σπασμωδικές, ανοργάνωτες και ως εκ τουτου αναποτελεσματικές.
    Ακόμη η Ομογένεια δεν πρέπει να περιμένει από τους εκάστοτε έλληνες πολιτικούς που αποδεικνύουν καθημερινά στα κρισιμότερα ζητήματα που αφορούν τον τόπο την ανικανότητα χειρισμού τους, αλλά να φροντίσει να σφυρηλατήσει καλύτερα τις σχέσεις με τη μητέρα-πατρίδα. Η αγάπη των αποδήμων για την πατρίδα δεν πρέπει να σβήσει ούτε οι δεσμοί να κοπούν με την 3η γενειά των μεταναστών..και για αυτό το σκοπό χρειάζονται προσπάθειες εθνικές-συλλογικές αλλά και ατομικές.
    Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ την ύπαρξη ισχυρού ελληνικού λόμπι, τώρα που βάλλεται από "γειτόνους" και έχει "ανοιχτά" πολλά εθνικά θέματα...
    Το πόσο μεγάλη επιρροή θα μπορούσε να ασκεί οργανωμένη η Ομογένεια φαίνεται από το τι καταφέρνει το εβραικό λόμπι...Δεν στερούμαστε δυναμικού ούτε ικανοτήτων, μόνο οργάνωσης.




    "Ποσειδωνιάται" Κ.Καβάφης(1906)

    Την γλώσσα την ελληνική οι Ποσειδωνιάται
    εξέχασαν τόσους αιώνας ανακατευμένοι
    με Τυρρηνούς, και με Λατίνους, κι άλλους ξένους.
    Το μόνο που τους έμενε προγονικό
    ήταν μια ελληνική γιορτή, με τελετές ωραίες,
    με λύρες και με αυλούς, με αγώνας και στεφάνους.
    Κ' είχαν συνήθειο προς το τέλος της γιορτής
    τα παλαιά τους έθιμα να διηγούνται,
    και τα ελληνικά ονόματα να ξαναλένε,
    που μόλις πια τα καταλάμβαναν ολίγοι.
    Και πάντα μελαγχολικά τελείων' η γιορτή τους.
    Γιατί θυμούνταν που κι αυτοί ήσαν Έλληνες―
    Ιταλιώται έναν καιρό κι αυτοί·
    και τώρα πώς εξέπεσαν, πώς έγιναν,
    να ζουν και να ομιλούν βαρβαρικά,
    βγαλμένοι ―ω συμφορά!― απ' τον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.