30/9/14

Συρία: Αρματα μάχης αναπτύσσει η Τουρκία - Σε απόσταση 5 χλμ από το Κομπάνι οι τζιχαντιστές

Προς τη Βαγδάτη προελαύνουν οι τζιχαντιστές
Μόλις 5 χιλιόμετρα απέχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την κουρδική πόλη της Συρίας Άιν αλ-Άραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουρκικά άρματα μάχης έχουν λάβει σήμερα θέσεις σε λόφο που δεσπόζει της πολιορκημένης πόλης, καθώς ο βομβαρδισμός της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχει ενταθεί και οβίδες έπεσαν σε τουρκικό έδαφος.



“Βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά του Κομπάνι, είναι η πιο κοντινή απόσταση από την πόλη που έχει φθάσει ποτέ το Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, διευκρινίζοντας πως ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 τουρκικά άρματα μάχης, μερικά με τα πυροβόλα τους στραμμένα προς το συριακό έδαφος, έχουν πάρει θέσεις κοντά σε μια τουρκική στρατιωτική βάση λίγο βορειοδυτικά της Κομπάνι. Στήλες καπνού υψώθηκαν καθώς οβίδες έπληξαν τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρές της Κομπάνι.

Περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς τα συριακά σύνορα αφού τουλάχιστον δύο οβίδες έπληξαν σήμερα το τουρκικό έδαφος. Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απάντησε με πυρά χθες, όταν δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

“Όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μικρά όπλα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης”, λέει ο Τζελίλ, ένας 39χρονος μηχανικός που διέφυγε σήμερα από την Κομπάνι.

“Οι περισσότεροι φεύγουν τώρα, πριν ήταν ασφαλές, αλλά τώρα μ’ αυτές τις βόμβες οι άνθρωποι δεν θα μείνουν”, δήλωσε.

Η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει το αργότερο αύριο, Τρίτη, στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο απόφασης που να επιτρέπει την προσφυγή στη βία στη Συρία. Μια τέτοια απόφαση θα επέτρεπε στην Τουρκία να συμμετάσχει στο συνασπισμό που έχει σχηματισθεί εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

“Το σχέδιο απόφασης πρόκειται να σταλεί στο κοινοβούλιο αύριο”, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον οποίο επικαλείται το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τουλάχιστον 221 τζιχαντιστές και 22 πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 211 τζιχαντιστές και 22 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, πριν από μία εβδομάδα, των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολυθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου από τον διεθνή συνασπισμό της Ουάσινγκτον και των αράβων συμμάχων της στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ράκα, της Ιντλίμπ, της Ντέιρ αλ Ζορ και της Χάσακα.

Η πλειονότητα των τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος και περισσότεροι από 60 μαχητές στο Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία.

mignatiou.com  ΕΘΝΟΣ, REUTERS, ANA-MPA

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.