26/9/14

Για Κυπριακό – ελληνοτουρκικά συζήτησαν Βενιζέλος – Τσαβούσογλου

Για «παραγωγικό» κλίμα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών

EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «φιλική και ουσιαστική».
Στην ανάγκη να παραμείνουν «ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας συμφώνησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε δηλώσεις του μετά την μεταξύ τους συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του «φιλική και ουσιαστική».
«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία επισκόπηση όλων των θεμάτων της ατζέντας. Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας είναι γνωστές, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, πάντα αναζητώντας μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μία λύση που, επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, πρέπει να γίνει δεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες».
Αναφορά έγινε επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, και στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται στον 58ο γύρο. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ακόμη στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, στην ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και επίσης στην προώθηση της εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε..
«Το κλίμα νομίζω είναι πάρα πολύ παραγωγικό, αλλά βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν. Και θα γίνουν βήματα και για την οργάνωση της νέας συνάντησης υψηλού επιπέδου, του νέου Συμβουλίου Συνεργασίας Διμερούς Διακυβερνητικής που θα συναντηθεί, τώρα, για τρίτη φορά στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε τέλος ότι συμφώνησε με τον κ. Τσαβούσογλου να υπάρξει μεταξύ τους συνάντηση «στα τέλη Νοεμβρίου, σε συνδυασμό και με την επικείμενη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και ο Πάπας».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνόδευσε τον Έλληνα ομόλογό του μέχρι την έξοδο του κτηρίου, όπου στεγάζεται η τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία. Σε σύντομη συνομιλία που είχε ο κ. Τσαβούσογλου με Έλληνες δημοσιογράφους μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι επισκέφθηκε την Κύπρο δυο φορές, στη διάρκεια της προεδρίας του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι επισκέφθηκε και τις «δυο πλευρές» στο νησί. «Εχω προσωπικούς φίλους και οι Ελληνοκύπριοι είναι πολύ φιλικοί άνθρωποι», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς δε εάν στηρίζει συνολική λύση του Κυπριακού απάντησε: «Πλήρης υποστήριξη, όσο ποτέ άλλοτε».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.