26/9/14

Διευρύνεται η συμμαχία κατά των τζιχαντιστών


EPA/DOD/US AIR FORCE/SGT. SHAWN NICKEL
«Χαιρετίζουμε ασφαλώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου», το οποίο εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να διατάξει τη συμμετοχή αεροσκαφών της RAF στις αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.
Ικανοποίηση επικρατεί στις ΗΠΑ έπειτα από τις αποφάσεις της Βρετανίας, του Βελγίου και της Δανίας να συμμετάσχουν στο στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ μιλάει για αναγκαιότητα χερσαίων δυνάμεων που θα απαρτίζονται από 15.000 Σύρους αντάρτες.
«Χαιρετίζουμε ασφαλώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου», το οποίο εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να διατάξει τη συμμετοχή αεροσκαφών της RAF στις αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.
«Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι τα μέλη του κοινοβουλίου (της Βρετανίας) παρείχαν σθεναρή υποστήριξη στην ιδέα ότι οι Βρετανοί στρατιωτικοί θα δράσουν στο πλευρό των Αμερικανών στρατιωτικών» προσέθεσε ο ίδιος.
Η έγκριση από το βελγικό κοινοβούλιο της αποστολής στο Ιράκ 6 μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επίσης μια «καλοδεχούμενη εξέλιξη» υπογράμμισε ο Έρνεστ, που χαιρέτισε ακόμη την απόφαση της Δανίας να στείλει στο Ιράκ 7 μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Μέσω Άραξου τα βελγικά μαχητικά
Νωρίτερα το κοινοβούλιο του Βελγίου έδωσε την έγκριση στο σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει έξι μαχητικά να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Πριν ακόμα τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τα έξι αεριωθούμενα F-16 απογειώθηκαν από μία αεροπορική βάση του Βελγίου με προορισμό την αεροπορική βάση στον Άραξο, στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσουν στάση για ανεφοδιασμό κατευθυνόμενα προς την Ιορδανία, όπου θα σταθμεύουν από αύριο.
«Τα έξι F-16 θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση… όπως ζήτησε η κυβέρνηση του Ιράκ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Άμυνας του Βελγίου Πίτερ ντε Κρεμ ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Το Βέλγιο έχει επίσης στείλει δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα Εμπραέρ, που θα μεταφέρουν 120 πιλότους και διοικητικό προσωπικό μαζί με προμήθειες που είναι απαραίτητες για την αποστολή.
Με άμεση ισχύ η βρετανικές  επιχειρήσεις
Την ίδια απόφαση ενέκρινε νωρίτερα την Παρασκευή το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας.
 Συγκεκριμένα υπέρ των πληγμάτων ψήφισαν 524 βουλευτές έναντι 43, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην υπό τις ΗΠΑ επιχείρηση.
Η έγκριση έχει άμεση ισχύ.
Έξι μαχητικά Tornado GR4, τα οποία σταθμεύουν στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, περιμένουν εντολή για να χτυπήσουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, μετά το σχετικό αίτημα το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση του Ιράκ, στο οποίο και ανταποκρίθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Απαραίτητοι έως 15.000 άνδρες για την ανάκτηση εδαφών
Επίσης ένας ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σημείωσε πως χρειάζεται μια δύναμη που θα αριθμεί 12.000-15.000 Σύρους αντάρτες για να ανακτηθούν τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, ήτοι ένας αριθμός τριπλάσιος των στρατιωτών που έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ.
«Υπολογίζουμε ότι είναι απαραίτητοι 12.000 ως 15.000 άνδρες για την ανάκτηση των εδαφών που έχουν χαθεί στην ανατολική Συρία» δήλωσε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ.
Προς το παρόν οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει 5.000 αντάρτες.
Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον δίνει έναν αρκετά συγκεκριμένο αριθμό των ανδρών που θα χρειάζονταν για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η υποστήριξη στο πεδίο από μια δύναμη των ανταρτών έχει ζωτική σημασία στις προσπάθειες για να απωθηθούν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές εκτός της Συρίας. Επισήμανε όμως ότι αυτό θα πάρει χρόνο και ότι χρειάζεται υπομονή.
«Μία χερσαία δύναμη» που θα υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές αποτελεί μια σημαντική διάσταση της αμερικανικής στρατηγικής και «πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να στηρίξουμε τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση» προσέθεσε ο ίδιος.
«Θα το κάνουμε με το σωστό τρόπο, όχι υπερβολικά γρήγορα» επανέλαβε και δήλωσε «πεπεισμένος» για την επιτυχία της επιχείρησης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.