29/9/14

Σε καθημερινή βάση επιχειρούν τα βρετανικά Tornado εναντίον του Ι.Κ. από την Κύπρο

Ανά ζεύγη τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado απογειώνονται και προσγειώνονται, από χθες το πρωί στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις της διεθνούς κοινότητας κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Τα βομβαρδιστικά Τορνέιντο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) πραγματοποιούν στο εξής "καθημερινά" αποστολές στο Ιράκ και είναι έτοιμα να επέμβουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε σήμερα ο βρετανός Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.
Τα αεροσκάφη "ίπτανται καθημερινά πάνω από τις ζώνες των μαχών και, ως στοιχεία της διεθνούς δύναμης, είναι έτοιμα να βοηθήσουν τα (ιρακινά και κουρδικά) στρατεύματα στο έδαφος σε περίπτωση συγκρούσεων" εναντίον του ΙΚ, δήλωσε ο Φάλον στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Η Βρετανία εντάχθηκε την Παρασκευή στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον του ΙΚ, έπειτα από την υιοθέτηση από τους βρετανούς βουλευτές, σε μία έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, μιας κυβερνητικής πρότασης που εξουσιοδοτεί την προσφυγή σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ.

Έξι βομβαρδιστικά Τορνέιντο της RAF, που σταθμεύουν στην Κύπρο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στις επιδρομές, σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους. Τα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με βόμβες καθοδήγησης λέιζερ και πυραύλους, εκτελούσαν μέχρι τώρα μόνο επιχειρήσεις επιτήρησης.

Όμως η δέσμευση αυτή κρίνεται ακόμη πολύ μετριοπαθής για ορισμένους βρετανούς παρατηρητές. "Αν επιτίθεστε στο ΙΚ μόνο με πλήγματα στο Ιράκ, δεν ασχολείστε παρά μόνο με το μισό πρόβλημα", δήλωσε στην Sunday Telegraph ο πρώην αρχηγός του επιτελείου στρατού, Ρίτσαρντ Ντάνατ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει το ΙΚ πρέπει να πολεμηθεί στον ουρανό της Συρίας. Εμείς θα καταλήξουμε ίσως να σκεπτόμαστε το ίδιο πράγμα", πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσκεκλημένος της πολιτικής εκπομπής Andrew Marr Show του BBC, προασπίστηκε την Κυριακή της στρατηγικής της Κυβέρνησής του. "Δεν πρόκειται να προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε το ΙΚ μόνοι μας", είπε. "Είμαστε μέρος ενός τεράστιου συνασπισμού που έχει σκοπό να αποδυναμώσει, στη συνέχεια να καταστρέψει αυτή την οργάνωση".

Αν και η κυβερνητική πρόταση που εγκρίθηκε την Παρασκευή από τους βρετανούς βουλευτές δεν δίνει την άδεια παρά μόνο για πλήγματα στο Ιράκ, το θέμα μιας βρετανικής επέμβασης στη Συρία πρέπει να μείνει ανοικτό, εκτίμησε από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας.

"Οι Αμερικανοί βρίσκονται εκεί, πραγματοποιούν βομβαρδισμούς και κράτη του Κόλπου πήγαν να τους βοηθήσουν. Άρα λοιπόν είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε για να ξέρουμε αν οφείλουμε και εμείς να είμαστε εκεί με τη σειρά μας", είπε ο Φάλον.

Είναι δύσκολο...
Εξάλλου όπως δήλωσε ο πρώην πιλότος της RAF Τζον Νικόλ, «με τριάντα χιλιάδες μαχητές να κρύβονται σε χωριά, σπίτια και να αναμιγνύονται με τον ντόπιο πληθυσμό, θα είναι αδύνατο για μας να τους σκοτώσουμε όλους. Η ιστορία αποδεικνύει ότι ακόμη και αν τους κτυπήσουμε, περισσότεροι θα πάρουν τη θέση τους».
Η πρώτη επιχείρηση των TORNADO ολοκληρώθηκε χθες βράδυ
Η πρώτη επιχείρηση των TORNADO ολοκληρώθηκε χθες βράδυ. Εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως τα δύο μαχητικά πραγματοποίησαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από εδάφη του Ιράκ, όπου οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους απειλούν πολίτες. Η επιχείρηση υποστηριζόταν από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.  
«Δεν εντοπίστηκαν στόχοι, που απαιτούσαν άμεση επίθεση από τα βρετανικά αεροσκάφη», διευκρίνισε ο Βρετανός αξιωματούχος. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, οι πληροφορίες που συνελέγησαν από τα προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα των Tornado θα είναι πολύτιμες για τις ιρακινές αρχές και τις συμμαχικές δυνάμεις. Θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την κατάσταση του Ισλαμικού Κράτους και να αναγνωρίσουν δυνητικούς στόχους για μελλοντικές επιχειρήσεις.
Κατά την επιχείρηση, τα αεροσκάφη παρέδωσαν εφόδια στους Κούρδους, που αντιμάχονται τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.  
Τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών αναφέρθηκε με δήλωσή του στο Σίγμα ο υπουργός Άμυνας. «Είμαστε σε επαφή με την Βρετανική κυβέρνηση, μέσω της διπλωματικής οδού. Είναι γνωστή η θέση της κυπριακής κυβέρνησης να συμβάλει στον αγώνα της διεθνούς κοινότητας κατά της τρομοκρατίας, η οποία απειλεί και την Κύπρο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ευαίσθητη περιοχή, όπου γίνονται οι επιχειρήσεις. Και αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό από τους εταίρους μας, όπως και η ανάγκη να τύχει η Κύπρος και της δικής τους αλληλεγγύης», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει συζητηθεί  οποιαδήποτε βοήθεια από την Κύπρο πέραν της συγκατάθεσης της για χρήση του εναέριου χώρου της.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.