29/9/14

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τρία διυλιστήρια του Ι.Κ. στη Συρία

Τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατέστρεψαν την Κυριακή τρία διυλιστήρια πετρελαίου που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Ο συνασπισμός κατάστρεψε ήδη την Πέμπτη και την Παρασκευή τουλάχιστον 12 διυλιστήρια που ελέγχει η οργάνωση αυτή στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει καταλάβει το ΙΚ.
«Τουλάχιστον τρία αυτοσχέδια διυλιστήρια υπό τον έλεγχο του ΙΚ καταστράφηκαν στην πόλη Ταλ Αμπιγιάντ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ένα τέταρτο επλήγη», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει το εύρος των ζημιών που έχει υποστεί.
Η Ταλ Αμπιγιάντ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία βόρεια της πόλης Ράκα, του βασικού προπυργίου του ΙΚ.
«Το ΙΚ διύλιζε με αυτοσχέδιο τρόπο πετρέλαιο και το πουλούσε σε τούρκους εμπόρους», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Με αυτό τον τρόπο ο συνασπισμός επιθυμεί να καταστρέψει την οικονομία του ΙΚ, νευραλγικό σημείο του πολέμου», πρόσθεσε.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το ΙΚ ελέγχει επτά πετρελαιοπηγές και δύο διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και έξι από τις δέκα πετρελαιοπηγές της Συρίας, κυρίως στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ. Από την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων έχει σταματήσει η άντληση πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές που είναι υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
Στο μεταξύ το Ιράν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επιτεθεί στους μαχητές του ΙΚ στο Ιράκ, αν πλησιάσουν κοντά στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Ο διοικητής του στρατού ξηράς του Ιράν δήλωσε: «Αν η τρομοκρατική οργάνωση Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) πλησιάσει στα σύνορά μας, θα επιτεθούμε εναντίον του στο ιρακινό έδαφος και δεν θα του επιστέψουμε να πλησιάσει τα σύνορα».
Το σιιτικό Ιράν, σύμμαχος της ιρακινής κυβέρνησης, επεσήμανε ότι επιθυμεί να προσφέρει τη βοήθειά του στη Βαγδάτη και τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών.
Η Τεχεράνη έχει στείλει στο Ιράκ όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους.
«Σήμερα κάποιοι από τους διοικητές του στρατού ξηράς δίνουν συμβουλές στο Ιράκ και τον στρατό του, καθώς και στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ», σημείωσε ο στρατηγός Γολάμ-Αλί Ρασίντ αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.