27/9/14

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης τούρκων στρατιωτών στη Συρία αφήνει ο Ερντογάν

«Η λογική που θέλει την Τουρκία να μην παίρνει μία θέση στρατιωτικά είναι λανθασμένη...»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης τουρκικών στρατευμάτων για τη δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης για πρόσφυγες στη Συρία, εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση της διεθνούς κοινότητας, αφήνει ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurriyet.

Περίπου 140.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία κατά τις τελευταίες ημέρες λόγω της επέλασης του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες λόγω του συριακού εμφυλίου.

«Η λογική που θέλει την Τουρκία να μην παίρνει μία θέση στρατιωτικά είναι λανθασμένη» τόνισε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των χωρών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές αλλά και σε μια πιθανή χερσαία επιχείρηση.

Τόνισε πως τα απαραίτητα βήματα θα μπορούσαν να γίνουν μετά την ψήφιση, στις 2 Οκτωβρίου, νόμου που θα επιτρέπει στον τουρκικό στρατό να διενεργεί επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Προσέθεσε πως η Άγκυρα δίνει έμφαση στην κήρυξη μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τμήματα της Συρίας, την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας και την παροχή εκπαίδευσης και οπλισμού στους σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

«Πιστεύω πως θα επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των συμμαχικών εταίρων σε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε.

«Στην κατανομή των ευθυνών, η κάθε χώρα θα έχει ένα καθήκον. Όποιος κι αν είναι ο ρόλος της Τουρκίας, θα τον παίξει», σχολίασε ο κ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν επαρκούν ώστε να κινηθούν οι τζιχαντιστές.

Έως τώρα η Τουρκία έχει αποφύγει να εμπλακεί στρατιωτικά στον διεθνή συνασπισμό που έχει σχηματιστεί κατά των τζιχαντιστών, όμως κατά την τελευταία εβδομάδα τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δώσε σαφείς ενδείξεις πως η στάση της Άγκυρας εξελίσσεται.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/266409/anoihto-to-endehomeno-hrisis-tourkon-stratioton-sti-suria-afinei-o-erdogan/#ixzz3EWXYuqwx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.