29/9/14

Ορκίστηκε την Κυριακή η νέα κυβέρνηση της Λιβύης

Τη χώρα σαρώνει η χειρότερη βία μετά την ανατροπή του Καντάφι
Ορκίστηκε την Κυριακή η νέα κυβέρνηση της Λιβύης
O Αμπντάλα αλ-Τίνι ( Πηγή: REUTERS/Ismail Zitouny)
Τρίπολη 
Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον πρωθυπουργό Αμπντάλα αλ-Τίνι ορκίστηκε την Κυριακή ενώπιον του διεθνώς αναγνωρισμένου Κοινοβουλίου της χώρας που έχει «εκτοπιστεί» στην πόλη Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της χώρας, εν μέσω της χειρότερης βίας που σαρώνει τη χώρα μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. 
Η νέα κυβέρνηση καλείται να διοικήσει μία χώρα στην οποία το αντίπαλο Κοινοβούλιο εδρεύει την πρωτεύουσα Τρίπολη. Μία ημέρα πριν την ορκωμοσία του κυβερνητικού σχήματος, το Κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια στη μάχη κατά των παραστρατιωτικών δυνάμεων που έχουν συμμαχήσει με ομάδες ισλαμιστών.

Η Λιβύη μάχεται με την αναρχία καθώς δύο κυβερνήσεις διεκδικούν τη νομιμότητα τρία χρόνια μετά την πτώση του Μοαμάρ Καντάφι.

Η εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μετακινήθηκαν στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, αφού ένοπλη ομάδα από τη δυτική πόλη Μιζουράτα κατέλαβε την πρωτεύουσα και εγκαθίδρυσε αντίπαλη Βουλή και κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, συμφώνησε σε έναν δεύτερο κατάλογο μελών του υπουργικού συμβουλίου αφού είχε απορρίψει έναν αρχικό κατάλογο 16 μελών ως πολύ μεγάλο.

Η νέα κυβέρνηση έχει 13 υπουργούς περιλαμβανομένων τριών αναπληρωτών του Τίνι. Δεν διαθέτει υπουργό Πετρελαίου. Ο ζωτικός πετρελαϊκός τομέας θα διοικείται από την κρατική εταιρία National Oil Corp (NOC) όπως και επί Καντάφι.

Ο Τίνι, πρώην στρατιώτης καριέρας, ήταν πρωθυπουργός από τον Μάρτιο αλλά είχε παραιτηθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Στη συνέχεια οι βουλευτές τού ζήτησαν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Οι δυτικές δυνάμεις φοβούνται πως η Λιβύη οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει πρώην αντάρτες που βοήθησαν στην εκδίωξη του Καντάφι, αλλά τώρα πολεμούν για την εξουσία και για ένα μερίδιο από τα πετρελαϊκά έσοδα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.