28/9/14

Οι προφητείες του Στίβεν Χόκινγκ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ 
Οι προβλέψεις του διάσημου αστροφυσικού προκαλούν κάθε φορά πλήθος συζητήσεων εντός και εκτός της επιστημονικής κοινότητας.Αναμφισβήτητα είναι ο μεγαλύτερος σταρ της επιστημονικής κοινότητας. Ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ μπορεί να είναι εδώ και δεκαετίες παράλυτος και να επικοινωνεί μόνο μέσω ειδικού υπολογιστή, ωστόσο ταράζει τα νερά κάθε φορά που δημοσιοποιεί τις σκέψεις του. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Χόκινγκ προλογίζει ένα νέο βιβλίο για την ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης στο οποίο υποστηρίζει ότι το μποζόνιο Χιγκς, το επονομαζόμενο «σωματίδιο του Θεού», είναι πιθανό να καταστρέψει κάποτε το Σύμπαν. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο πρόσφατες... προφητείες του Χόκινγκ.

Η καταστροφή του κόσμου
Ο Χόκινγκ προλογίζοντας το βιβλίο «Starmus, 50 Years of Man in Space» παρουσιάζεται ως υποστηρικτής της θεωρίας του λεγόμενου «κυκλικού Σύμπαντος». Πρόκειται για μια θεωρία που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένας αέναος κύκλος δημιουργίας συμπάντων.

Αν καταφέρουμε να μεταφέρουμε τον εγκέφαλό μας σε έναν υπολογιστή ίσως κατακτήσουμε την αιώνια ζωή, σύμφωνα με τον Χόκινγκ

Η συμπαντική εναλλαγή γίνεται, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μέσω μιας φυσαλίδας την οποία κβαντικές διακυμάνσεις δημιουργούν σε κάποιο κοσμικό κενό. Η φυσαλίδα αρχίζει να μεγαλώνει και καθώς μεγαλώνει «καταπίνει» τον χώρο, δηλαδή το Σύμπαν στο όποιο δημιουργήθηκε επιτρέποντας έτσι σε ένα νέο Σύμπαν να εγκατασταθεί στη θέση του προηγούμενου. Στη δημιουργία της φυσαλίδας, έστω και άθελά του, παίζει ρόλο το μποζόνιο Χιγκς, οι ιδιότητες του οποίου δείχνουν ότι το Σύμπαν είναι ασταθές και άρα μπορεί να καταρρεύσει κάποτε.

Αποίκηση ή εξαφάνιση
Το μέλλον την ανθρωπότητας έχει απασχολήσει αρκετά τον Χόκινγκ. Πριν από λίγους μήνες ανέφερε ότι αν δεν καταφέρουμε να αποικήσουμε σύντομα άλλους πλανήτες το μέλλον του ανθρώπου στη Γη δεν είναι ευοίωνο.

«Σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη ως το τέλος του αιώνα. Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα σχέδιο Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Σε περίπτωση που ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί ως μια πραγματική διαστημική εποχή»
υποστηρίζει ο Χόκινγκ.
Η αιώνια ζωή
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις του Χόκινγκ για μεταφυσικά ζητήματα όπως ο θάνατος. Το 2011 είχε πει: «Θεωρώ τον εγκέφαλο ως έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα πάψει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. Και δεν υπάρχει Παράδεισος ή ζωή μετά θάνατον για χαλασμένους υπολογιστές». Ομως δύο χρόνια αργότερα παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας του Στίβεν Φίνιγκαν με τίτλο «Hawking», που πραγματεύεται τη ζωή του, και επανήλθε στο θέμα με ολίγον πιο αισιόδοξη ματιά.
«Ο εγκέφαλος είναι όπως ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θεωρητικά είναι εφικτό να "αντιγράψουμε", όπως ένα λογισμικό, τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα κομπιούτερ και να παρέχουμε με τον τρόπο αυτόν ένα είδος μεταθανάτιας ζωής. Ωστόσο, σήμερα κάτι τέτοιο με τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι εφικτό. Θεωρώ πως η έννοια της συμβατικής ζωής μετά θάνατον είναι ένα παραμυθάκι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

«Η Μεγάλη Εκρηξη δεν χρειαζόταν τον Θεό»

Μια διάλεξη του Χόκινγκ το 2013 στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) με τίτλο «Η καταγωγή του Σύμπαντος» σήκωσε πάλι πολλή σκόνη. Ο Στίβεν Χόκινγκ ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος σε μυθολογικές και θεολογικές προσεγγίσεις σχετικά με την ύπαρξη του κόσμου καθώς και σε υπαρξιακά ερωτήματα όπως: «Γιατί βρισκόμαστε εδώ;»,«Τι έκανε ο Θεός πριν από τη γέννηση του Σύμπαντος; Μήπως προετοίμαζε την κόλαση για όσους κάνουν τέτοιες ερωτήσεις;».

Στη συνέχεια ο διάσημος αστροφυσικός έκανε αναφορά σε διάφορες κοσμολογικές θεωρίες και εστίασε σε εκείνη που έχουν αναπτύξει οι Φρεντ Χόιλ και Τόμας Γκολντ. Αυτή κάνει λόγο για ένα αιώνιο Σύμπαν που υπήρχε ανέκαθεν και δεν έχει τέλος, μέσα στο οποίο γεννιούνται συνεχώς γαλαξίες από ύλη που σχηματίζεται «αυθόρμητα».

Αναφέρθηκε επίσης στις θεωρίες που κάνουν λόγο για μια διαδικασία κατά την οποία μια Μεγάλη Εκρηξη δημιουργεί ένα Σύμπαν και όταν αυτό πεθαίνει εκδηλώνεται εκ νέου μια Μεγάλη Εκρηξη που γεννά ένα καινούργιο. Ο Χόκινγκ παρέθεσε μια σειρά από επιστημονικά δεδομένα τα οποία, όπως υποστήριξε, αποδομούν όλες αυτές τις θεωρίες. «Ο χρόνος ξεκίνησε τη στιγμή της ιδιομορφίας και αυτό πιθανότατα έχει συμβεί μόλις μία φορά» είπε. Θυμήθηκε μάλιστα ότι στη δεκαετία του 1980 δημοσίευσε ένα άρθρο για τη στιγμή της γέννησης του Σύμπαντος. Την ίδια περίοδο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'  είχε αποκηρύξει τις επιστημονικές προσπάθειες που μελετούσαν τη στιγμή κατά την οποία γεννήθηκε το Σύμπαν, τη στιγμή της Δημιουργίας, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα ιερό θέμα που δεν πρέπει να αγγίζεται. «Ενιωσα ανακούφιση που δεν με οδήγησαν στην Ιερά Εξέταση» δήλωσε τότε ο διάσημος αστροφυσικός.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

 1. Στην εποχη της μεγαλης παρακμης και του διασυρμου του ανθρωπου, το βρωμικο συστημα των διεθνων μαφιοζων, μοστραρει τις μπαρουφολογιες ενος αρρωστου ανθρωπου σαν κορυφαιες επιστημονικες αποψεις! Αυτος ο διασυρμος ειναι γενικος και συνολικος στον δυτικο κοσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η διαπίστωση μιας πιθανότητας για κάτι, δεν γίνεται υπολογίζοντας συγκεκριμένο αριθμό πιθανοτήτων αλλά άπειρες πιθανότητες.
  Δεν υπάρχει σταθερή πορεία για κάτι αλλά ατελείωτες πιθανότητες πορείας για οτιδήποτε.

  Στον υπολογισμό των πιθανοτήτων ως ανθρωπότητα δεν έχουμε φτάσει ούτε στο 50%.

  Κάθε άνθρωπος από τον πιο χαζό μέχρι τον εξαιρετικά υψηλής ευφυίας δεν μπορεί να ξέρει την απόλυτη αλήθεια διότι είναι πέρα από τις δυνατότητες μας.

  Ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος αλλά είναι η πιο ικανή μορφή ζωής πάνω στον πλανήτη για να ερευνήσει το οτιδήποτε. Δεν έχει ανώτερο μέτρο σύγκρισης αλλά κατώτερο.
  Σαν τον καλύτερο μαθητή ενός σχολείου που όμως δεν έχει πάει σε διαγωνισμό με τους καλύτερους μαθητές άλλων σχολείων.

  Ποτέ δεν θα αγγίξουμε την απόλυτη αλήθεια για το τι είναι σύμπαν, πως λειτουργεί σε όλες του τις λεπτομέρειες, τι υπήρχε πριν από αυτό όλα τα ερωτήματα στις υπόλοιπες επιστήμες.

  Οι δυνατότητες μας σε σχέση με τον απαιτούμενο χρόνο για κάτι τέτοιο δεν θα μας το επιτρέψουν να φτάσουμε στο 100%.
  Αν θεωρήσουμε κάποτε ότι φτάσαμε σε τέτοιο επίπεδο θα είναι απλώς μια ψευδαίσθηση που θα οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προχωράμε ένα βήμα πιο πάνω κάθε φορά και να ελπίζουμε ότι κάποτε θα προλάβουμε ως άνθρωποι να βρούμε την απάντηση στα ερωτήματα μας. Σημασία έχει το ταξίδι.

  Η ύπαρξη του Θεού αποδεικνύεται όχι από τις θεολογικές θεωρίες παράδεισου και κόλασης και οτιδήποτε μπορεί να ισχυριστεί η κάθε θρησκεία, αλλά μέσα από την τελειότητα της δημιουργίας των πάντων, από το πιο απλό μέχρι το πιο πολύπλοκο.
  Αφού βλέπεις τα ίχνη συνεχίζεις να αρνείσαι δογματικά ή να πιστεύεις φανατικά και όχι στην ουσία. Το κάνεις είτε το ένα είτε το άλλο για τρεις λόγους:

  1) Έχεις χρηματικό συμφέρον από αυτό.

  2) Η υπολογιστική σου ικανότητα έχει φτάσει όρια τα οποία δεν έχεις την ικανότητα να τα ξεπεράσεις

  3) Αρνείσαι επειδή θέλεις να μάθεις.

  Δεν χρειάζεται όμως να αρνείσαι την ύπαρξη του αλλά αρκεί να αμφισβητείς στα στοιχεία διότι θέλεις να μάθεις τον τρόπο που έγιναν όλα ή τα στοιχεία του τομέα(επιστήμης) που ερευνάς.

  Ένα κομμάτι του θεού είναι τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία, η βιολογία. Τα εργαλεία.
  Είναι αυτά που εμείς οι άνθρωποι μετά από χιλιάδες χρόνια, αρχίσαμε να τα αντιλαμβανόμαστε ενώ υπήρχαν από πριν και όχι τη στιγμή που αρχίσαμε να τα καταλαβαίνουμε ως εργαλεία και τα ονομάσαμε επιστήμες.

  Τι είναι όμως επιστήμη?

  Επιστήμη είναι ένας τρόπος να διδάξεις πως κάτι μπορεί να γίνει γνωστό. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει γνωστό επειδή τίποτα δεν είναι απολύτως γνωστό.
  Είναι ο τρόπος για το πως μπορούμε να διαχειριστούμε την αμφιβολία και την αβεβαιότητα.
  Η επιστήμη διδάσκει ποιοι είναι οι κανόνες των στοιχείων. Ανακατευόμαστε μέσα στον κόσμο των στοιχείων με δικό μας κίνδυνο και πιθανότητες επιτυχίας ή αποτυχίας.

  Είναι ο τρόπος οργανωμένης εξερεύνησης, αντίληψης και τελικής ερμηνείας με βάση τη λογική που οι άνθρωποι έχουν ώστε να καταλάβουν τι είναι οι ίδιοι, που βρίσκονται και τι θέλουν να πετύχουν στο σημείο που βρίσκονται και ονομάζουν τρισδιάστατο περιβάλλον.

  Οι δογματισμοί είτε από τον θρησκευτικό χώρο είτε από τον επιστημονικό χώρο δεν βοηθούν πουθενά. Η Θρησκεία απαντάει στο ποιος δημιούργησε ενώ η επιστήμη ερευνά τον τρόπο της δημιουργίας.

  Δεν σου αρκεί να ξέρεις ποιος έκανε κάτι αλλά πως το έκανε.
  Όταν διαπιστώνεις πόσο καλά το έκανε τότε ίσως μπορείς να τον θαυμάσεις και να πιστέψεις σε αυτόν περισσότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ αντιπροοδευτικος

  Για να μπορέσεις να εκφράσεις άποψη για τις θεωρίες του Στίβεν Χόκινγκ, πρέπει να έχεις κάποια ελάχιστη γνώση του αντικειμένου. Είσαι αστροφυσικός; Αν όχι, κάτσε στ' αυγά σου.

  Υπάρχουν άρρωστοι στο σώμα με υγιή εγκέφαλο και αντιστρόφως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.