26/9/14

Αμερικανικές υποσχέσεις για το Κυπριακό


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν 
Στη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν προς την πλευρά της 'Αγκυρας την «κατάλληλη στιγμή», με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία για λύση του Κυπριακού, επανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ.
Προηγήθηκε συνάντηση Μπάιντεν-Αναστασιάδη για είκοσι λεπτά και στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τους συνεργάτες τους. Δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι Μπάιντεν και Κέρι κινούνται προς την «ίδια κατεύθυνση» στο θέμα της Κύπρου και ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τού ανέφερε ότι έθεσε το Κυπριακό στην χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Διπλωματική πηγή σημείωσε ότι ο Τούρκος ηγέτης υποσχέθηκε ξανά στον κ. Μπάιντεν ότι θέλει να λυθεί το Κυπριακό. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε λόγο για τουρκική εισβολή στην Κύπρο, παρουσία της Βικτώριας Νούλαντ και άλλων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου που ήταν παρόντες στη συνάντηση. Από κυπριακής πλευράς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι πρέσβεις σε ΗΠΑ και ΟΗΕ.
«Η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο εξελίχθηκε σε μία φιλικότατη ατμόσφαιρα και απασχόλησε μία σειρά από θέματα που αφορούν πρώτιστα και πάνω απ' όλα το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και εις τον βαθμόν που μπορούν να βοηθήσουν» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «το δεύτερο είναι η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και οι διάφορες θεματικές που μπορούν να αποτελέσουν ακριβώς την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων. Το τρίτο είναι η αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή και ένα εξ ίσου σημαντικό θέμα, η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».
Σε ερώτηση αν ο συνομιλητής του τού μετέφερε μηνύματα από τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ερντογάν, είπε ότι «ήγειρε (ο Μπάιντεν) το κυπριακό» και «εμμένει ότι πρέπει, αν τα πράγματα λάβουν πορεία προς την ορθή κατεύθυνση, θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία πρωταγωνιστικά. Έχει ενδιαφέρον και η διαβεβαίωση από πλευράς Τουρκίας ότι εμμένει στη λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
Σε ερώτηση του ΑΜΠΕ αν Μπάιντεν και Κέρι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση για το θέμα της Κύπρου και αν αναμένονται συγκεκριμένα βήματα, στο προσεχές διάστημα, από τους Αμερικανούς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «το αν συμβαδίζουν το έχω διαπιστώσει πρώτα από την συνάντησή μου με τον υπουργό Εξωτερικών. Αλλά, και από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, την παρουσία της κ. Νούλαντ, που εκπροσωπεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είναι η στενότερη συνεργάτης του κ. Κέρι. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα διαφορετικών ερμηνειών ή πολιτικών. Αυτό να είναι ξεκάθαρο».
Ακόμη είπε πως αυτό που αναμένεται είναι ενεργό εμπλοκή, με την έννοια, εφόσον προχωρήσει ο διάλογος ή υπάρχουν δυσκολίες, να υπάρξουν παρεμβάσεις προς την τουρκική πλευρά, ώστε να υπάρξει προσαρμογή με αυτά που θα συνάδουν με το Κοινό Ανακοινωθέν, με τις βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε, «με μία λύση που οπωσδήποτε δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί ένα κράτος, το οποίο θα είναι ισότιμο μέσα στην Ε.Ε. και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.