29/9/14

Επίσκεψη στο ρωσικό καταδρομικό Moskva

rounded_corners
Στις 26 Σεπτεμβρίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας το ρωσικό καταδρομικό 121 Moskva στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων εορτασμών προς τιμήν του Ρώσου ναυάρχου και Αγίου της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Θεόδωρου Ουσακώφ*. Το καταδρομικό αναχώρησε υπό τους ήχους της Μπάντας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πρωινό της 28ης Σεπτεμβρίου.

H e-Amyna είχε την σπάνια ευκαιρία να επισκεφθεί το πλοίο και να σας μεταφέρει κατ’ αποκλειστικότητα ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη αυτή. Πριν όμως δώσουμε τον λόγο στις φωτογραφίες θα παραθέσουμε εν συντομία τις εντυπώσεις μας και μερικά στοιχεία για το πλοίο.

-Το Moskva είναι το πρώην Slava, πρώτο πλοίο της ομώνυμης σοβιετικής κλάσης πυραυλοφόρων καταδρομικών και σημερινή ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η ναυπήγησή του ξεκίνησε το 1976, καθελκύστηκε το 1979 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 1983. Οι διαστάσεις του είναι 186,4×21,5×8,4m και το πλήρες εκτόπισμά του 12.500 τόννοι. Οι 4 αεριοστρόβιλοι (COGOG) κινητήρες του, του επιτρέπουν να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Το πλήρωμά του αποτελείται από 480 άτομα.

-Ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο κατέπλευσε στη Κέρκυρα. Οι ετήσιες εκδηλώσεις προς τιμήν του Θ. Ουσακώφ καθιερώθηκαν το 2002 και έκτοτε τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας εκπροσωπούσε ένα αρματαγωγό (το 156 Yamal το 2002, το 2003, το 2004, το 2006, το 2008 και το 2010, το 151 Azov το 2005, το 158 Caesar Kunikov το 2007, το 2009 και το 2011 και το 142 Novocherkassk το 2012). Αυτό άλλαξε το 2013 οπότε το Ρωσικό Ναυτικό εκπροσωπήθηκε από το αντιτορπιλικό 810 Smetlivyy, κλάσης Kashin, και το μεγάλο γερανοφόρο πλοίο υποστήριξης ναυαγαιρεσιών KIL-158. Φέτος η ρωσική παρουσία “αναβαθμίστηκε” ακόμη περισσότερο με το Moskva.

-Κατά την επίσκεψή μας στο πλοίο ήταν εμφανής η προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εικόνα (τουλάχιστον στο εξωτερικό του, γιατί δεν μας επετράπη η εισοδος σε κάποιο εσωτερικό διαμέρισμα). Ότι μπορούσε να γυαλιστεί, κυριολεκτικά άστραφτε! Παρ’ όλα αυτά πάντως, το πλοίο δείχνει την ηλικία του… Δεν παύει όμως να είναι ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό σκαρί!

-Το πλήρωμα, παρ’ όλο την προσπάθεια που κατέβαλε, ήταν εμφανώς “κουμπωμένο” και η αμηχανία του ως προς τους επισκέπτες, έκδηλη (καμία σχέση με τα στελέχη του USN σε παλαιότερες επισκέψεις μας σε αμερικανικά πλοία). Τα δε αγγλικά του αξιωματικού που έκανε την ξενάγηση σε ένα γκρουπ επισκεπτών, επιεικώς άθλια! Τους ευχαριστούμε πάντως πολύ για την φιλοξενία!

-Αν και η ποιότητα των φωτογραφιών δεν είναι η καλύτερη δυνατή, είμαστε σίγουροι ότι αυτές θα φανούν ενδιαφέρουσες τόσο στους λάτρεις των πλοίων και των ναυτικών οπλικών συστημάτων, όσο και στους μοντελιστές. Δεδομένου και του γεγονότος ότι επρόκειτο για την πρώτη, εξ όσων γνωρίζουμε, επίσκεψη οποιουδήποτε μέσου του εγχώριο έντυπου ή ηλεκτρονικού αμυντικού Τύπου σε πλοίο της συγκεκριμένης κλάσης.
1b

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο του πλοίου είναι τα 16 γιγαντιαία βλήματα επιφανείας-επιφανείας P-500. Ένα επίπεδο ψηλότερα διακρίνεται ο ένας εκ των δύο 12πλών εκτοξευτών ανθυποβρυχιακών ρουκετών RBU-6000. Λίγο ψηλότερα το εμπρόσθιο κατευθυντήριο ραντάρ MR-123-01 Vympel-A (Bass Tilf) για το πρωραίο ζεύγος CIWS. Το σκάφος φέρει συνολικά τρία τέτοια ραντάρ.
1a
Αναμφίβολα επιβλητικό το Moskva από αυτή την γωνία.
25
Κοντινή άποψη των θυρεών στα καλύμματα των καννών του κύριου πυροβόλου διπλής χρήσης ΑΚ-130/L70 των 130mm, που βρίσκεται στη πλώρη του πλοίου.
24
Το πρώτο ζευγάρι βλημάτων P-500 (SS-N-12 Sandbox) της δεξιάς πλευράς. Τα βλήματα αυτά έχουν εμβέλεια 550χλμ., ταχύτητα 2,5 Μαch και πολεμική κεφαλή ΗΕ βάρους 1.000 κιλών! Μπορούν δε να φέρουν και πυρηνική κεφαλή. Σχεδιάστηκαν για να καταστρέφουν στόχους επιφανείας μεγάλου μεγέθους (βλ. αεροπλανοφόρα…).
23
Ο κύριος ιστός με το τρισδιάστατο ραντάρ εγκαίρου προειδοποιήσεως MR-600 Vosjod (Top Pair).
22
Και μία πιο καλλιτεχνική φωτογραφία…
21
Δύο από τα σωσίβια του πλοίου.
19
Μια εκ των βοηθητικών λέμβων του πλοίου.
20
Ο δεξιός εξωτερικός διάδρομος του πλοίου που οδηγεί στο σπηλαιώδη χώρο κάτω από τα βλήματα P-500.
18
Ένας εκ των δύο δίδυμων περιστρεφόμενων εκτοξευτών αναλωσίμων παραπλάνησης PK-2. Οι εκτοξευτές αυτοί, που πιθανότατα μπορούν να βάλλουν και ανθυποβρυχιακούς όλμους, βρίσκονται εκκατέρωθεν του συγκροτήματος των Β-204.
15
Κοντινότερη άποψη των εκτοξευτών Β-204. Το σκάφος φέρει συνολικά 8 οκταπλούς τέτοιους εκτοξευτές για 64 βλήματα SA-N-6. Ανάμεσά τους βρίσκεται μια λέμβος RHIB.
17
Η αριστερή τετράδα των οκταπλών εκτοξευτών Β-204 για τα Α/Α βλήματα μεγάλου βεληνεκούς SA-N-6 (ναυτική έκδοση των γνωστών μας S-300PM) μέγιστου βεληνεκούς 90χλμ. και ύψους εμπλοκής 25.000μ.
14
Αποψη των καπνοδόχων και του μεγάλου γερανού του πλοίου, μπροστά από τον χώρο των βλημάτων SA-N-6. Αριστερότερα ο μηχανισμός φόρτωσης των τελευταίων.
13
Σε πρώτο πλάνο η επιγραφή στα σωστικά του πλοίου. Επάνω αριστερά διακρίνεται το ένα εκ των δύο πυροβόλων χαιρετιστήριων βολών και πιο μπροστά το ζεύγος των τεράστιων καπνοδόχων.
12
Η καταπακτή που καλύπτει τον δεξιό δίδυμο εκτοξευτή ΖΙF-122 των Α/Α βλημάτων μικρού βεληνεκούς SA-N-4 Gecko (ναυτική έκδοση των γνωστών Osa). Το σκάφος φέρει συνολικά 40 τέτοια βλήματα.
11
Άλλη μια άποψη των ραντάρ Top Dome και Pop Group. Ακριβώς κάτω από το τελευταίο βρίσκεται το διαμέρισμα των πενταπλών τορπιλοσωλήνων των 533mm.
10
Το αριστερό συγκρότημα ραντάρ 4R33 (Pop Group) για τα Α/Α βλήματα SA-N-4.
9
Ο κατηφορικός διάδρομος που οδηγεί στην πανύψηλη θύρα του υποστέγου, το οποίο βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από το ελικοδρόμιο. Διακρίνεται και η ράγα κύλησης του συρματόσχοινου έλξης του ελικοπτέρου.
8
Ο θυρεός στην άτρακτο του οργανικού ελικοπτέρου Ka-27PL. Επίκαιρο….
5
Το εσωτερικό του πιλοτηρίου του ελικοπτέρου, όπως φαίνεται από την δεξιά πλευρά.
4
Η θύρα του ελικοπτέρου όπου αναγράφεται ο τύπος του, καθώς και οδηγίες για τη διαδικασία ανοίγματος αυτής.
2c
Το οργανικό ελικόπτερο του πλοίου όπως φαίνεται από το πρυμνιαίο άκρο αυτού. Το ελικοδρόμιο βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο διότι από κάτω είναι θάλαμος που στεγάζει το τεράστιο συρόμενο σόναρ Platina (Horse Tail MF). Το πλοίο διαθέτει και σόναρ γάστρας τύπου MG-332 Tigan-2T (Bull Nose LF).
2b
Και ωραίες παρουσίες ανάμεσα στους -πoλλούς, είναι η αλήθεια- επισκέπτες του πλοίου!
1e
Το αριστερό ζευγάρι αντιπυραυλικών πυροβόλων ΑΚ-630Μ των 30mm.
1d
Ο εμπρόσθιος ιστός του σκάφους με το τρισδιάστατο ραντάρ έρευνας αέρος ΜR-710M Fragata-M (Top Plate). Μπροστά, το ραντάρ Argon-1164.
1c
Η γέφυρα και ο θυρεός του πλοίου. Ακριβώς από πάνω το ραντάρ ελέγχου πυρός MR-184 Lev για το κύριο πυροβόλο του πλοίου.
3
Αμέσως μετά το υπόστεγο του ελικοπτέρου, δεσπόζει το ραντάρ 4R31 Volna (Top Dome) των Α/Α βλημάτων SA-N-6.
Η περυσινή ρωσική εκπροσώπηση αποτελούμενη από το βοηθητικό πλοίο KIL-158 και το παλαιό αντιτορπιλικό 810 Smetlivyy. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο τελευταίο είναι τα σύγχρονα βλήματα επιφανείας-επιφανείας SS-N-25 Uran, ο ένας εκ των δύο τετράδυμων εκτοξευτών των οποίων διακρίνεται στο μεσόστεγο του σκάφους.
2627282930

*Ο Θεόδωρος Ουσακώφ γεννήθηκε το 1745 και το 1761 κατετάγη στην Ναυτική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης. Συμμετείχε από στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο από την αρχή του (1787) και το 1790 προάγεται σε Υποναύαρχο και Αρχηγό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Το 1791 ο Ρώσοτουρκικός πόλεμος ολοκληρώθηκε με τη λαμπρή νίκη του Ουσακώφ κοντά στο ακρωτήριο Καλιακρία. Το 1798 ήταν επικεφαλής της εκστρατείας απελευθέρωσης των νησιών του Ιονίου από τους Γάλλους, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Φεβρουάριο του 1799 με την απελευθέρωση της Κέρκυρας (που απετέλεσε και το έναυσμα για την ίδρυση το 1800 του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, της Επτανήσου Πολιτείας). Για την νίκη του επί των Γάλλων προήχθη σε Ναύαρχο. Απεβίωσε το 1817 και κηρύχθηκε Ήρωας του Ρωσικού Έθνους. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο το 2004, με την 2α Οκτωβρίου να ορίζεται ως ημερομηνία εορτής του.

e-Amyna     Κείμενα-φωτογραφίες: Γ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.