28/9/14

Ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Σε οξύ κλίμα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Εντάσεις φαίνεται πως προκλήθηκαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς μέλη του Οργανισμού εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για στρατιωτικές παρεμβάσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η Ρωσία παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου με την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να ανακόψουν την επανεμφάνιση του φαινομένου διαχωρισμού Ανατολής-Δύσης.

«Όχι οποιοδήποτε κράτος, αλλά ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία, άλλαξε μονομερώς, με την προσάρτηση της Κριμαίας, τα υφιστάμενα σύνορα στην Ευρώπη και κατά συνέπεια παραβίασε το διεθνές δίκαιο», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν αποτελούν απλά «μια διαμάχη που αφορά μόνο στην Ανατολική Ευρώπη», αλλά επηρεάζει στο σύνολό της τη διεθνή κοινότητα. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επανεμφάνιση της παλαιάς διαίρεσης μεταξύ ανατολής και Δύσης στα Ηνωμένα Έθνη», είπε.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση αμέσως μετά από τον Σταϊνμάγερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι ακολουθούν μια «αλαζονική πολιτική» στον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι η Δυτική συμμαχία δεν ήταν σε θέση να αλλάξει το «γενετικό κώδικα» από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ απεικονίζεται ως «ο πρωταθλητής της δημοκρατίας», ωστόσο καταπατά την «κυριαρχική ισότητα» άλλων χωρών.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές παρεμβάσεις σε άλλες χώρες αποτελούν πλέον «κανόνα» στη Δύση, ενώ η Ουάσινγκτον διακηρύσσει ξεκάθαρα το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί βία μονομερώς παντού προκειμένου να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Μόσχα ήταν επιλογή του λαού της, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, ενώ υποστήριξε ότι η κρίση στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα ενός «Δυτικού πραξικοπήματος» στο Κίεβο, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου.

Από την πλευρά τους Κίνα και Αυστρία εξέφρασαν μια πιο συγκαταβατική άποψη στην προσπάθειά τους να βρουν κοινό έδαφος στις συνομιλίες.

«Ας μην επιτρέψουμε να επιστρέψει η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, όπου δύο πλευρές βρίσκονταν αντιμέτωπες», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. «Η κατευθυντήρια γραμμή στην πολιτική μας θα πρέπει να είναι να περάσουμε από τη νοοτροπία είτε η Ευρώπη είτε η Ρωσία στη λογική και η Ευρώπη και η Ρωσία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, επεσήμανε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να απαντά στη βία με βία, κάνοντας παράλληλα έκκληση για «πολιτικές λύσεις» στις «αδιάκοπες συγκρούσεις» που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

«Για να σφυρηλατηθούν τα σπαθιά σε υνί θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια, ωστόσο η ιστορία και η πραγματικότητα έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι η χρήση βίας για την καταπολέμηση της βίας δεν οδηγεί σε μακροπρόθεσμη ειρήνη αλλά η χρήση βίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ότι λύσεις».

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, τόνισε το Σάββατο ότι ο ίδιος επιθυμεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με το Πακιστάν, ωστόσο επέμεινε ότι είναι πλέον η σειρά του Ισλαμαμπάντ «να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες».

«Το μέλλον μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις γειτονικές μας χώρες», δήλωσε ο Μόντι κατά την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ινδίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Θα ήθελα να διεξαχθούν διμερείς συνομιλίες με το Πακιστάν για τη βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας μας, με κάθε σοβαρότητα και υπό ειρηνικές συνθήκες, χωρίς τη σκιά της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Αίσα, δήλωσε ότι οι τρομοκράτες έχουν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης της Τρίπολης και κάλεσε σε βοήθεια τη διεθνή κοινότητα.

«Από αυτό το βήμα θα ήθελα να πω ότι το να αγνοείται η τρομοκρατία στη Λιβύη είναι κάτι το απαράδεκτο. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει είτε να σταθεί στο πλευρό της νόμιμα εκλεγμένης αρχής… είτε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο λαός της Λιβύης θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία μόνος του».

Η 69η ετήσια σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε την Τετάρτη, ενώ τουλάχιστον 140 αντιπρόσωποι κυβερνήσεων αναμένεται να δώσουν ομιλίες κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης έως την ερχόμενη Τρίτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.