30/9/14

Στο Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν το Πεκίνο να υποχωρήσει

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της πόλης όσο το Πεκίνο δεν προχωρεί στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε μετά την επιστροφή, το 1997, στην Κίνα αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας.
Οι συνοικίες που κατελήφθησαν για δεύτερη διαδοχική νύχτα από τους διαδηλωτές ήταν σήμερα το πρωί ασυνήθιστα ήρεμες και οι συνήθως πολυσύχναστες μεγάλες οδικές αρτηρίες ήταν σχεδόν έρημες, χωρίς ποδηλάτες και πεζούς.
Οι εργαζόμενοι πήγαιναν πεζή στη δουλειά τους, κάτω από ένα δυνατό ήλιο, ή αναζητούσαν κάποιο ταξί καθώς η κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ έχει αναστατωθεί.
Χθες το βράδυ, πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν όχι μακριά από την έδρα της κυβέρνησης, καθώς και στο Κόζγουεϊ Μπέι και το Μονγκ Κοκ. Αποδοκίμασαν τον επικεφαλής της κυβέρνησης, τον Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, ζητώντας την παραίτησή του και φώναξαν τα παραδοσιακά πλέον συνθήματα υπέρ της διενέργειας εκλογών με καθολική ψηφοφορία το 2017.
Ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς πιο χαλαρή από την προηγουμένη, όταν οι δυνάμεις της τάξης είχαν επιχειρήσει να εκδιώξουν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.
Παρά την ανακοίνωση που έγινε εντός της ημέρας ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας αποχωρούν, οι διαδηλωτές κατασκεύασαν στολές μάχης φορώντας πόντσο από πλαστικό και τυλίγοντας το πρόσωπο με μεμβράνη τροφίμων.
Οι φοιτητές και οι μαθητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος της εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής που άρχισε για να καταγγελθεί αυτό που πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.
Έχουν εξεγερθεί εναντίον της απόφασης του Πεκίνου, η οποία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, να επιτρέψει την εκλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης το 2017 με καθολική ψηφοφορία, διατηρώντας όμως τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων.
Ενώ η οργάνωση υπέρ της δημοκρατίας Occupy Central (Καταλάβετε την Σέντραλ) έμοιαζε να έχει παραιτηθεί της προσπάθειας μετά την απόφαση αυτή του Πεκίνου, εκτιμώντας πως είναι αδύνατο να καταφέρει να εξαναγκάσει την κινεζική κυβέρνηση να υποχωρήσει, επέστρεψε στη μάχη καλώντας τους οπαδούς της να υπερβούν το σύνθημά της για κατάληψη της οικονομικής συνοικίας της πόλης, που προβλεπόταν αρχικά για αύριο, Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου.
Η Occupy Central ζητεί "την απόσυρση" της απόφασης της Κίνας και "μια επανεκκίνηση της διαδικασίας των πολιτικών μεταρρυθμίσεων (...) η οποία αντανακλά τις προσδοκίες" των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.
Το Πεκίνο αντέδρασε δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Σουνγίνγκ, η οποία χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις "παράνομες πράξεις οι οποίες βλάπτουν το κράτος δικαίου και τη δημόσια ασφάλεια".
Το Λονδίνο, σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ζήτησε την έναρξη "εποικοδομητικών" συνομιλιών οι οποίες να οδηγήσουν σε "αισθητές προόδους προς τη δημοκρατία".
Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και "τους διαδηλωτές να εκφρασθούν με ειρηνικό τρόπο", σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.