30/9/14

Παπούλιας: Ανησυχία για την ασφάλεια χριστιανών της Μέσης Ανατολής

Στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον αρμένιο ομόλογό του, στο Ερεβάν
Την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον αρμένιο ομόλογό του Σεργκ Σαργκσιάν, στο Ερεβάν της Αρμενίας, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διοργανώνεται επιχειρηματικό φόρουμ για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Αρμενίας, ενώ υπογράφηκε διμερής συμφωνία στον αγροτικό τομέα.

«Με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασα τη σοβαρή μας ανησυχία για την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι γίνονται πολύ εύκολα στόχος θρησκευτικού εξτρεμισμού», είπε ο κ. Παπούλιας.

Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον αρμένιο Πρόεδρο για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα τις συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας δεν βοηθά.
«Επισήμανα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι σε μία κρίσιμη φάση και ότι η επιδίωξη είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα θέτει τέρμα στην τουρκική κατοχή. Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι οι τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας που αναπτύσσονται, και ειδικότερα στη λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν και στο Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο του Μπρασόφ (Brusov), αλλά και στις υποτροφίες που χορηγεί η Ελλάδα σε Αρμένιους φοιτητές για να σπουδάσουν σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης ανέφερε ότι οαρμένιος Πρόεδρος Σεργκ Σαργκσιάν τον ενημέρωσε, από την πλευρά του, για τις συνομιλίες σχετικά με την επίλυση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων της εισόδου της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Από την ατζέντα των συνομιλιών δεν έλειψε η κρίση στην Ουκρανία, και οι δύο εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και την αναζήτηση λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα. 

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι εγκαινίασαν τις εργασίες του οικονομικού φόρουμ, ενώ το απόγευμα ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Χοβίκ Αμπραχαμιάν και με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων που ζουν στην Αρμενία.

Χθες, ημέρα άφιξής του στο Ερεβάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα αύριο Τετάρτη, το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.