27/9/14

Η... γηραιά Ηπειρος και τα παιδιά της

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η... γηραιά Ηπειρος και τα παιδιά της
Πού ζουν οι μεγαλύτεροι και πού οι νεότεροι κάτοικοι στην Ελλάδα; Ο ηλικιακός χάρτης της χώρας περιέχει ανατροπές, εκπλήξεις αλλά και αφορμές για προβληματισμό...
Κατερίνα Ροββά
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, πρωταθλητής στους γηραιότερους κατοίκους αναδεικνύεται ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με μέση ηλικία τα 57,9 έτη, ενώ τον νεότερο πληθυσμό φιλοξενεί ο Δήμος Φυλής με μέσο όρο την ηλικία των 35,5 ετών.

Τα ορεινά χωριά της Ηπείρου και περιοχές της Θεσσαλίας πρωταγωνιστούν στη λίστα με τους πιο «γερασμένους» δήμους της χώρας αντανακλώντας την εγκατάλειψη και τον μαρασμό που βιώνουν. Αντιθέτως, νεανικό πληθυσμό επιδεικνύουν δήμοι που χαρακτηρίζονται από μεγάλη παρουσία Ρομά, περιοχές που φιλοξενούν φοιτητές και πόλεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με την οικιστική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Δήμος Παλλήνης, ο οποίος το 2001 κατατασσόταν από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στους πλέον γερασμένους δήμους της χώρας. Σήμερα είναι ο ένατος πιο «νεανικός» δήμος στην Ελλάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 37,2 έτη. «Είμαστε ένας καινούργιος δήμος, με το 70% του πληθυσμού μας να είναι νέοι κάτοικοι που έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν εδώ -ως νέοι οικογενειάρχες- από άλλες περιοχές», εξηγεί στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος.

«Η επιλογή αυτή αφενός προσδίδει μια δυναμική και αφετέρου δημιουργεί ασφυκτική πίεση για περισσότερες εγκαταστάσεις και υποδομές. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη περίπου 4.500 κάτοικοι συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα και περίπου 1.500 κάτοικοι στα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου σε νεόδμητες εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τριών σχολικών μονάδων, ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο βρεφονηπιακών σταθμών και διεκδικούμε την κατασκευή ενός ακόμη μεταξύ άλλων έργων...».

Η Κίμωλος

Τελείως αντίθετη εικόνα εμφανίζει το νησί της Κιμώλου, όπου από τους 650 μόνιμους κατοίκους μόνο 46 είναι μαθητές ηλικίας 5 έως 18 ετών. Οι κάτοικοί της, δεύτεροι στη λίστα των πιο «γερασμένων» δήμων της Ελλάδας, με μέσο όρο ηλικίας τα 55,7 έτη, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Βεντούρης, έχουν εκλέξει νεανικό δημοτικό συμβούλιο, με τον μεγαλύτερο να μετρά 49 έτη ζωής.

«Τον τελευταίο καιρό εκδηλώνεται πολύ έντονο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κίμωλο», λέει ο ίδιος. «Ψάχνονται όμως, με το θέμα της εργασίας. Αλλωστε γι' αυτόν τον λόγο το νησί έχει μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Εδώ οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό, ο οποίος όμως διαρκεί μόνο ενάμιση μήνα επειδή είναι κατά 80% εγχώριος. Ετσι τον υπόλοιπο χρόνο δεν υπάρχουν δουλειές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να ρίξουμε το ηλικιακό μέσο όρο καθώς μέσα στους πρώτους στόχους μας είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Υπάρχουν δυνατότητες για βιολογικές καλλιέργειες, αρωματικά φυτά, μελισσοκομία, κτηνοτροφίας μικρής κλίμακας και αλιεία. Ξεκινήσαμε ήδη να εργαζόμαστε γι΄ αυτό, καθώς υπάρχει κόσμος από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που αναζητά τρόπους για να μείνει στο νησί», συμπληρώνει.

Μύκονος

Και νέοι και με τον νεαρότερο δήμαρχο

Ιδιαίτερη περίπτωση συνιστά ο Δήμος της Μυκόνου, οι κάτοικοι του οποίου -με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη- κατατάσσονται όγδοοι στον κατάλογο των δήμων με τον πιο νεανικό πληθυσμό. Ενας εξ αυτών, ο 32χρονος δικηγόρος Κωνσταντίνος Κουκάς, πριν από τέσσερις μήνες εξελέγη και ο νεαρότερος δήμαρχος σε όλη τη χώρα...

Κατερίνα Ροββά

1 σχόλιο:

  1. Σε 100 χρονια μονο Β-Ρομα και Μουσουλμανοι θα υπαρχουν σ' αυτο τον τοπο. Επαναλαμβανω, οτι εκλεισε τον ιστορικο του κυκλο ο λεγομενος ελληνισμος. Μονο νησιδες του στην αλλοδαπη θα επιζησουν, οσο επιζησουν χωρις τελικα να ενσωματωθουν πληρως στις ντοπιες κοινωνιες. Αυτο ηταν αναποφευκτο μια και ο λαος ειναι ενα υβριδιο (Εβριαοελληνας)χωρις ταυτοτητα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.