24/12/18

Ποιος κοροϊδεύει ποιον - Ο Ερντογάν, βασικός εμπορικός εταίρος και υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, «διαβεβαίωσε» τον Τραμπ ότι θα το εξοντώσει


REUTERS/JOSHUA ROBERTS
Έναν ακόμη λόγο για να υπερασπιστεί την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία βρήκε ο Ντόναλντ Τραμπ, τις «διαβεβαιώσεις» του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφασή του ωστόσο να αντικαταστήσει τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις δύο μήνες νωρίτερα, εξαιτίας της κριτικής που του άσκησε για την εξωτερική πολιτική του, είναι σαφές σημάδι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χάσει την ψυχραιμία του, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.  
 «Ο πρόεδρος @RT_Erdogan της Τουρκίας μού έδωσε διαβεβαιώσεις με πολύ ισχυρές εκφράσεις ότι θα ξεριζώσει ό,τι απομένει από το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία. Τα στρατεύματά μας επιστρέφουν στην πατρίδα!», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ διευκρινίζοντας ότι είναι πεπεισμένος πως ο ομόλογός του είναι ικανός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Προφανώς ο Τραμπ έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποφύγουν το κενό εξουσίας στην Συρία μετά την αμερικανική αποχώρηση.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλίσουν τον συντονισμό ανάμεσα σε στρατιωτικούς, διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους των χωρών τους για να αποφύγουν το κενό εξουσίας που είναι πιθανόν να καταλήξει στην εκμετάλλευση της αμερικανικής αποχώρησης και της μεταβατικής φάσης στην Συρία», αναφέρει η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της απόφασης αυτής» για την αποχώρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ο Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση το συντομότερο δυνατόν των 2.000 αμερικανών στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στην βορειοανατολική Συρία, όπου πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα αντικαταστήσει τον υπουργό Άμυνας την 1η Ιανουαρίου με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, παρότι ο Μάτις προσφέρθηκε να παραμείνει στον θώκο του για δύο ακόμη μήνες.
Εκτός από τον Μάτις, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία θα ισχύει από την 31η Δεκεμβρίου, στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την Παρασκευή.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, που είχε διοριστεί στη θέση αυτή το 2015 από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαίωνε ότι οι Αμερικανοί προτίθενται να παραμείνουν περισσότερο στη Συρία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters




1 σχόλιο:

  1. Ο πρόεδρος @RT_Erdogan της Τουρκίας μού έδωσε διαβεβαιώσεις με πολύ ισχυρές εκφράσεις ότι θα....
    Μόνο οἱ Ἕλληνες, οἱ Ἀρμένιοι, καί οἱ Ἀσσύριοι, τώρα καί οἱ Κοῦρδοι, ξέρουμε ὅτι δέν σημαίνουν τίποτα οἱ διαβεβαιώσεις τῶν Τούρκων. Ἰσχύουν μόνο ὅσο ὑπάρχει ἰσχύς νά τούς σταματήσῃ.
    Οὔτε κάν ὅσο ὑπάρχει κοινό συμφέρον!

    ΥΓ 1. Πρός έμᾶς γιά τούς δυτικούς: Αὐτό τό τελευταῖο, τό ὅτι μόνο ὅσο ὑπάρχει κοινό συμφέρον τηροῦνται οἱ συμφωνίες, εἶναι τό σύνηθες ὅριο τῆς ἀξιοπιστίας τῶν λεγομένων δυτικῶν, πού ἄν θεωρήσουν ὅτι χρειάζεται, τό παραβιάζουν καί γίνοτναι ἴδιοι μέ τούς Τούρκους.
    ΥΓ. 2 Πρός τούς Ρώσους γιά τούς Τούρκους: Ἐπειδή σχεδόν πάντα ἤσασταν ἰσχυρότεροι τῶν Τούρκων, δέν γνωρίζετε σχεδόν καθόλου ἀπό τήν ἱστορική σας ἐμπειρία, ὅτι οἱ ὑποσχέσεις τῶν Τούρκων δέν ἔχουν καμία ἰσχύ, ἄν δέν τούς ἐπιβάλλεται μέ τό ζόρι, ἤ μέ ρεαλιστικά ἄμεση ἀπειλή βίας, ἡ συμφωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.