21/12/18

Παραιτήθηκε ο Τζ. Μάττις από το Υπουργείο Άμυνας, λόγω διαφωνίας με την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία

REUTERS/HAMAD I MOHAMMED\
Από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ θα αποχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2019 ο Τζιμ Μάτις, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο υπουργός Τζιμ Μάτις θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του Φεβρουαρίου, αφού έχει υπηρετήσει το υπουργείο Άμυνας για τα τελευταία δύο χρόνια» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της θητείας του, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ιδίως όσον αφορά την αγορά νέου στρατιωτικού εξοπλισμού».
«Ο υπουργός Μάτις με βοήθησε να αποκτήσουμε συμμαχίες, αλλά και να υποχρεώσουμε τις υπόλοιπες χώρες να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί ως προς τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις» συνέχισε, σε ανάρτησή του στο Twitter, κάνοντας ευθεία νύξη στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ.
Το όνομα του νέου υπουργού Άμυνας θα ανακοινωθεί σύντομα, έσπευσε να διευκρινίσει ο Τραμπ, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον 68χρονο Μάτις για τις υπηρεσίες του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση του υπουργού Άμυνας έρχεται λίγες ημέρες μετά την προαναγγελία εξόδου από την αμερικανική κυβέρνηση και του υπουργού Εσωτερικών, Ράιαν Ζίνκε.
Αναλυτές πάντως, συνδέουν την απόφαση του Μάτις με την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, μία κίνηση η οποία έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε μεγάλο μέρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Η μη περαιτέρω προώθηση του Κουρδικού δεν συνάδει με τον συνολικότερο στρατηγικό σχεδιασμό μακροπρόθεσμα ο οποίος υπάρχει και αναγνωρίζει το δικαίωμα κρατικής οντότητας των Κούρδων. Η αποχώρηση των στρατευμάτων αποτελεί μια μεσοπρόθεσμη τακτική κίνηση η οποία έρχεται ως συνέχεια του αποτυχημένου δημοψηφίσματος στην περιοχή και της αδυναμίας των Κούρδων να διαπραγματευτούν σε υψηλό επίπεδο.

    Αντιστοίχως οι παρούσες εξελίξεις δεν προκαλούν ουδεμία έκπληξη. Η αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων για τον μεν "Τραμπ" είναι κίνηση τακτικής για τον δε Μάτις αποτελεί στρατηγικό ρίσκο.

    Ωστόσο, τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην εν λόγω περιοχή είναι διασφαλισμένα κατά τον Τραμπ (και λοιπούς ελίτ) είτε είναι εκεί μεγάλος αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων είτε όχι. Η Τουρκία γνωρίζει τους παίχτες, που μπορεί να ακουμπήσει και που όχι και έχει κινείται με συνέπεια ως προς το τελευταίο (σε αντίθεση με το τι παρουσιάζουν τα ελληνικά μμε).

    Άλλωστε είναι προ αποφασισμένο (το από πού πρέπει να δώσει απάντηση το Ελληνικό Προξενείο στο Λονδινό) εδώ και τουλάχιστον 8 μήνες να ανοιχθεί νέο μέτωπο και αυτή η κίνηση τακτικής μπορεί να έχει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στον οικονομικό αντίκτυπο αναμενόμενης επιχείρησης αλλά και να μην πάει κάτι λάθος που θα δημιουργούσε υπαρξιακό πρόβλημα στο κράτος του Ισραήλ.

    Ταυτόχρονα οι τουρκικές υπηρεσίες σε αγαστή συνεργασία με ελεγχόμενα της επιχειρηματικά σχήματα που δρουν τόσο σε Αγγλοσαξωνικές περιοχές όσο και εντός Ελλάδας - και ο έλεγχος τους είναι αμελής από τις Ελληνικές Αρχές - διαπρέπει στην δημιουργία ισχυρών δεσμών με "πολιτικούς" σχηματισμούς στις προαναφερθείσες περιοχές. Εντός Αμερικής και Βρετανίας ελέγχονται πολιτικοί που εμπλέκονται σε συνεργασίες εκτός του στρατηγικού τους πλαισίου της χώρας τους, στην Ελλάδα όχι ακόμη.

    Απαιτείται να σπάσει ο άξονας Τουρκίας και ΗΒ που εδώ και 2 έτη προετοιμάζονται πυρετωδώς για κολοσσιαίες συνεργασίες στην μετά μπρέξιτ εποχή. Πώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.