28/7/09

Εξ αριστερών ρήγμα στην οιμοφωνία υπέρ της τουρκικής ένταξης

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας όσο καιρό η χώρα αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεν εφαρμόζει καλή γειτονία και κατέχει στρατιωτικά τμήμα κυπριακού εδάφους, ζήτησε με δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σπάζοντας για πρώτη φορά τη «σχεδόν ομοφωνία» του ελληνικού πολιτικού κόσμου στην υποστήριξη της τουρκικής ένταξης (που συνιστά και κεντρική αμερικανική «απαίτηση»).

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
«Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι ακραίες, αλλά και η πλήρης απουσία εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι επίσης ακραία και ανησυχητική για τον τόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος. Η τοποθέτηση του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί μείζονα στροφή στις θέσεις της αριστεράς στα λεγόμενα εθνικά θέματα, αλλά και απηχεί την αποφασιστικότητα του ίδιου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σχηματισμού του με μια «φυγή στην πολιτική». Προηγήθηκε άλλωστε αίτημα του Παν. Λαφαζάνη να ανοίξει επιτέλους ο «φάκελος της Κύπρου» και η προειδοποίησή του ότι, ίσως, αυτά που συζητώνται στην Κύπρο, είναι «χειρότερα από το σχέδιο Ανάν».
Μια τέτοια «φυγή στην πολιτική», σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, συνιστά τομή εν σχέσει με την πολιτική «ισορροπιών» και «καρτέλ τάσεων» που οδήγησε την αριστερά είτε σε «αφωνία» στα θέματα εξωτερικής (και όχι μόνο) πολιτικής, είτε στην ταύτισή της με ένα «λόμπυ» πανεπιστημιακών-στελεχών που θεωρούν πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση του «ελληνικού εθνικισμού», σε συνθήκες μάλιστα εντεινόμενης τουρκικής επιβουλής και καθημερινών προκλήσεων κατά Ελλάδας-Κύπρου. Η τάση αυτή πρακτικά επικρατούσε μέχρι τώρα στη δημόσια έκφραση της αριστεράς, παρόλο που δεν απηχούσε την πλειοψηφία των στελεχών, ιδίως δε τη βάση της. «Ο Αλαβάνος συνειδητοποιεί σήμερα το προσωπικό και παραταξιακό κόστος του «εύκολου οπορτουνισμού», της προσπάθειας να «μη στενοχωρήσει» κανένα, που οδήγησε την αριστερά να μην παράγει πολιτική, αν δεν βοήθησε να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος», υπογραμμίζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «δεν μπορούμε να χαρίζουμε στους ακροδεξιούς το μονοπώλιο του πατριωτισμού».
Τον ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε το ΚΚΕ που, με δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στον «Ριζοσπάστη», κατήγγειλε τις ελληνοτουρκικές στρατιωτικές συνομιλίες για το Αιγαίο στη Σμύρνη ως «μέρος και συνέχεια σχεδίου (ΝΑΤΟϊκής) διευθέτησης» των «διαφορών» στο αρχιπέλαγος, χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» τη στάση της κυβέρνησης ότι αναγνωρίζει ως μόνο πρόβλημα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. (Είναι πάντως τραγικό για την ελληνική πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία ότι κανείς δεν είχε κουκούτσι μυαλό να σκεφτεί, αν μη τι άλλο, ότι δεν επιτρέπεται να σε βάζουν να κάνεις τέτοιες συνομιλίες την επέτειο της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο και να το δέχεσαι). Το ΚΚΕ βεβαίως θέλει να αμφισβητήσει κάθε χρησιμότητα στην ΕΕ και να διαφοροποιηθεί οπωσδήποτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και επικρίνει επίσης την άποψη ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «χαρτί» της Ελλάδας το βέτο στην τουρκική ένταξη.

Αλλεπάλληλα χαστούκια

Στη Θράκη, τουρκόφωνα έντυπα ζητούν την παραίτηση του Περιφερειάρχη, στο Αν. Αιγαίο και την Κατσελλόριζο πυκνώνουν καθημερινά οι στρατιωτικές προκλήσεις, στην Κύπρο η Τουρκία δηλώνει ότι θέλει τα πάντα δικά της και στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται τα «χαστούκια». Μπιλντ και Φερχόιγκεν αποδίδουν τώρα στην Ελλάδα και στους ‘Ελληνες την ευθύνη για την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, αλλά και τη λεηλασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς! Οι ίδιοι πολιτικοί δεν θα τολμούσαν να πουν κουβέντα για τους Αρμένιους. Οι Αρμένιοι πολιτικοί και διπλωμάτες δεν ντρέπονται όμως να υπερασπίσουν τη χώρα και τον λαό τους διεθνώς! Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ουδείς καταγγέλλει διεθνώς την Τουρκία για την πολιτική της σε Κύπρο-Αιγαίο. Την ίδια ώρα που δύο μεγάλες εφημερίδες της Ελλάδας, χώρας στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν το 1967 δικτατορία για να «λυθεί το κυπριακό», δημοσίευαν άρθρα αθωωτικά για το ρόλο της Ουάσιγκτον στο πραξικόπημα κατά Μακαρίου, βρέθηκε στην Κύπρο ένας «λεβέντης», ο Τουρκοκύπριος Λεβέντ, για να θυμίσει με άρθρο του στον «Πολίτη» τις ευθύνες Κίσσινγκερ στην κυπριακή τραγωδία!

"Κόσμος του Επενδυτή", 25.7.2009
konstantakopoulos.blogspot.com

20 σχόλια:

  1. Έχω την αίσθηση ότι αυτό το συνοθύλευμα προοδευτικών, αριστερών, νεοταξικών καπιταλιστών και ό,τι άλλο βάζει ο νούς άρχισε να αποσυντίθεται, κάτι αναμενόμενο αφού αποτελείτο από ετερόκλητα στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι θα βιώσουμε σύντομα οδυνηρές εξελίξεις με τη γείτονα, το γεγονός ότι διαλύεται ένα μέρος αυτού του εσωτερικού εχθρίκού μετώπου είναι αναμφισβήτητα καλό. Μακάρι να δούμε και ελληνότροπες πολιτικές έστω και την τελευταία στιγμή. Αποδεικνύεται ότι οι εκλογές έπαιξαν ρόλο καταλύτη σε πληθώρα θεμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιεργο... Οταν τοσο καιρο καποιοι αλλοι μιλουσαν για βετο στην Τουρκια, αποκαλουνταν... ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ...

    Τωρα οι κατηγοροι τους, λαικιζουν επισης, ή μηπως τελικα δεν ηταν λαικισμος αλλα ρεαλισμος?

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για δες, για δες! Θαύματα που γίνονται όταν τρίζουν οι καρέκλες...
    Μπροστά στο φόβο μιας δεύτερης πανωλεθρίας στην κάλπη (σιγά μην αποκτήσανε εθνική συνείδηση) και μοίρες θα αλλάξουνε στην πολιτική τους και πιο «πατριώτες» από τους πατριώτες θα γίνουνε σιγά σιγά άμα χρειαστεί. Σου λέει το χάνουμε το παιχνίδι μάστορα για να το πάρουμε αλλιώς γιατί θα βρούμε. Εμ, έτσι είναι.
    Άνω κάτω σας έχει κάνει ο Καρατζαφέρης παλικάρια, από τον πιο δεξιό ως τον πιο αριστερό και αφήστε τις μούφες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε λιγο ο Αλαβάνος θα είναι και κατά της μετανάστευσης χαχαχαχχ άρε τι σου κάνει η 4η θέση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν γνώριζε ο κ. Αλαβάνος ότι η Τουρκία είναι αυτή που κάνει μπίζνα τη λαθρομετανάστευση και την αναγάγει σε μέτρο για επεκτατική πολιτική; Τώρα προωθούνε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και πορείες. Μέγας προπαγανδιστής ο κύριος. Συμπερασματικά δική μου άποψη είναι ότι παραδέχεται το λάθος του υπέρ της ανθελληνικής του στάσης πριν λίγο καιρό. Δεν παίρνει αυτή τη θέση για την φουκαριάρα την Ελλάδα, με αποτέλεσμα μια εθνική ομοφωνία. για το φουκαριάρη τον Alex το κάνει..έβγαλες την μάσκα και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλαβάνος και πάσης Ελλάδος... Λες να ακούσουμε και τον Κεμάλ Τρεμόπουλο να ζητάει εισβολή στην Τουρκία;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάει ένα στοίχημα;

    Στις 28 Οκτωβρίου θα δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτεί τις ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ.

    ΓΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ μια ερώτηση θέλω να απευθύνω σε όλους τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και εκείνοι με την σειρά ας την απευθύνουν στα κομματικά στελέχη των κομμάτων που υποστηρίζουν: Πώς διάβολο μια «απαίτηση» ξένης χώρας σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας ενσωματώνεται μέσα στην ιδεολογία και την πράξη των περισσότερων κομματικών σχηματισμών στην Ελλάδα; Φυσικά και δεν περίμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθεί από την ομοιομορφία των απόψεων πάνω σ’ αυτό το θέμα των δύο μεγάλων κομμάτων για να εκφράσω αυτή την απορία μου. Αυτή είναι η μόνιμη απορία μου από τότε που τέθηκε το θέμα της τουρκικής ένταξης. Και δεν έχει καμιά σχέση με αισθήματα κινούμενα απ’ το θυμικό μου αλλά χρησιμοποιώ μόνο την λογική μου. Πώς τα συμφέροντά μου συμπίπτουν με τα αμερικανικά την στιγμή που έχουν γίνει όλα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια; Γιατί αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα και να λάβουμε μέτρα; Άσχετα από κομματικές - ιδεολογικές συμπάθειες ή αντιπάθειες. Η υποβάθμιση της χώρας μας σε μια νεοοθωμανική επαρχία από τις ΗΠΑ θα έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες στην καθημερινή ζωή όλων μας και είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κόκκοι στην άμμο τα προδοτικά κομματόσκυλα στην ελληνική αριστερά. Ποιός συντηρητικός πολίτης θέλει τη Γιαννάκου δικαιωμένη επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας στο ευρωκοινοβούλιο ? Το ίδιο ισχύει με τους αριστερούς απέναντι στον ύποπτο τυχοδιωκτισμό του Σύριζα και του Αλαβάνου προσωπικώς. Οι νεοταξίτες πολιτικοί και οι εθελόδουλοι κομματικοί φορείς εκπροσωπούνται εξίσου σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ο πατριωτισμός πρέπει να έμαθε πιά να μην φορά παραταξιακές παρωπίδες για να μη μας πιάσουν πάλι κορόϊδα οι αγγλοαμερικάνοι. Η μήπως όχι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοβάμαι ότι η αριστερά έχει ήδη χάσει το τραίνο της εθνικής αλληλεγγύης και ενός ειρηνικού πατριωτισμού. Παραεχει βουτηξει στα θολά νερά του εθνικομηδενισμού, για να μπορεί να δει καθαρά τα παιγνίδια του παγκοσμιοποιημένου νεοταξισμού.

    Λέτε να αρχίζω να ελπίζω, ότι ξύπνησε;;;

    Ειδομεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "ΚΥΝΗΓΗΤΟ" ΓΙΑ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Την εκτίμηση πως ο Ράτκο Μλάντιτς δεν θα είναι για πολύ ακόμη ελεύθερος, καθώς είναι σε συνεχή εξέλιξη οι επιχειρήσεις εντοπισμού του από τις σερβικές και ξένες υπηρεσίες, διατύπωσε ο επικεφαλής του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρασίμ Λιάγιτς.
    "Είναι αδύνατο να αποφεύγει (ο Μλάντιτς) εσαεί τόσο μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων πρακτόρων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάγιτς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλέον πρόσφατη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταζητούμενου, πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, την περίοδο του πολέμου, διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα.
    Ο κ. Λιάγιτς υπογράμμισε ότι οι πράκτορες των ξένων μυστικών υπηρεσιών δεν συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις εντοπισμού και σύλληψης του Μλάντιτς, αλλά παρέχουν πληροφορίες στις σερβικές αρχές για το πού μπορεί να βρίσκεται ο Σερβοβόσνιος στρατηγός.
    "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι συνεργαζόμαστε με αρκετές υπηρεσίες ασφαλείας της περιοχής. Πρόκειται απλά για επιχειρησιακή ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων, που εμείς, στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε στον τόπο της δράσης", διευκρίνισε ο κ. Λιάγιτς.
    Ο επικεφαλής του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με τη Χάγη εκτίμησε, επίσης, πως οι πιθανότητες για τον εντοπισμό του Μλάντιτς αυξάνουν συνεχώς, καθώς, όπως είπε, είναι αδύνατο γι' αυτόν να διαφεύγει συνεχώς.
    "Ο πρώην διοικητής του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, την περίοδο του πολέμου, κρύβεται από τις αρχές και το Δικαστήριο της Χάγης επί 14 χρόνια. Κανείς Σέρβος αξιωματούχος δεν αναμένει απ' αυτόν να παραδοθεί", σημείωσε ο κ. Λιάγιτς.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του καταζητούμενου αποτελούν επιπρόσθετο "βάρος" στο σερβικό προϋπολογισμό, ενώ το γεγονός ότι συνεχίζει να κρύβεται είναι επιζήμιο για τη θέση της Σερβίας στη διεθνή κοινότητα.
    Ο κ. Λιάγιτς είναι πεπεισμένος ότι η σύλληψη του Μλάντιτς και του έτερου καταζητούμενου από το Δικαστήριο της Χάγης, Γκόραν Χάτζιτς, μπορεί να αλλάξει τη στάση της Ολλανδίας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και να "ξεμπλοκάρει" η όλη διαδικασία.
    "Νομίζω πως θα συλλάβουμε τον Μλάντιτς νωρίτερα από ό,τι τους πείσουμε. Το να μιλά κάποιος μ' αυτούς είναι σαν να μιλά σε τοίχο. Δεν αναμένω ν' αλλάξουν τη στάση τους", πρόσθεσε ο επικεφαλής του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με τη Χάγη.
    Ο κ. Λιάγιτς υπογράμμισε ακόμη πως οι πράκτορες αναζητούν τον Γκόραν Χάτζιτς, για τον οποίο δεν υπήρχε καμιά πληροφορία έως κι έναν χρόνο πριν, αλλά στο μεταξύ, η έρευνα έχει προχωρήσει.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρα κι ευχάριστη η στροφή του κ. Αλαβάνου, αν δεν είχε προηγηθεί η πλέον οπορτουνιστική μεταστροφή που έχω προσωπικά στην πολιτική ζωή με την ανάληψης της ηγεσίας του Συνασπισμού. Και η οποία δεν προδιαθέτει για μελλοντική εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Αλαβάνου.

    Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σαν κίνηση προσωπικής πολιτικής σωτηρίας, είναι πολύ χαρακτηριστική η στροφή του κ. Αλαβάνου. Δείχνει ότι, ακόμη και στην προοδευτική αριστερά, του είναι σαφές ποιο είναι το λαϊκό αίσθημα.

    Όσο για το αν αυτό θα σπάσει το "εσωτερικό μέτωπο", ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω. Η ισχύς του μετώπου αυτού δεν οφείλεται σε καμία πολιτική ισχύ προερχόμενη από το κοινωνικό σώμα, αλλά από τα ερείσματα και τις σχέσεις που έχει σε πυλώνες εξωθεσμικής εξουσίας - για τους δικούς τους λόγους αυτοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τώρα που ο σύριζα υποστηρίζει αυτό, δεν είναι ακροδεξιό κόμμα? Αυτοί είναι πατριώτες ή εθνικηστές ή ακροδεξιοί? Σεβαστη η άποψη αλλά οι ερωτήσεις είναι για τα μέχρι τώρα σχόλια, εναντίων των ελλήνων, που υποστήριζαν αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μηπως τώρα που καλοκαίριασε πήγαν βόλτα στην τουρκία ή στα σύνορα και διαπίστωσαν όλα αυτά? Τον τελευταίο καιρό πολύ ζεητγκεηστ κυκλοφορεί. Αυτό είναι καλό για να επαναφέρει μερικά πράγματα στην θέση τους. Μπράβο στην στροφή αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από παλιά ο Αλαβάνος είχε τη φήμη "σκληρού" στον τομέα των εθνικών θεμάτων. Όταν γύρισε από την Ευρωβουλή, αρκετοί πίστεψαν πως κάτι θα άλλαζε στον Συνασπισμό. Δυστυχώς, έβαλε αρκετό νερό στο κρασί του, για να μη χαλάσει τις ισορροπίες. Τώρα που είδε πως το πλήρωσαν ακριβά και επειδή βρίσκεται στο τέλος της πολιτικής του καριέρας (άρα δεν έχει τίποτα να χάσει), λέει τα αυτονόητα. Ο κ. Καλεντερίδης είχε προβάλλει και μια εκδήλωση στην οποία μίλησε και εξέπληξε αρκετούς.

    Στο ίδιο κλίμα είναι και άλλοι, όπως ο Λαφαζάνης. Δείτε σχετική ερώτηση.

    http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7822340

    ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ





    ΕΡΩΤΗΣΗ



    Προς τους Υπουργούς



    - Εξωτερικών

    - Άμυνας





    ΘΕΜΑ: Ο γρίφος των 42 γύρων ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Το άγνωστο και μυστηριώδες περιεχόμενο των πλέον ατελείωτων και αδιαφανών συζητήσεων.



    Προσφάτως πληροφορηθήκαμε διά του τύπου ότι έληξε ο 42ος γύρος των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, χωρίς για άλλη μια φορά να υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση, επίσημη ή ανεπίσημη, για το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων, οι οποίες περιβάλλονται από ένα πρωτοφανές πέπλο απορρήτου.



    Επειδή οι ελληνοτουρκικές αυτές συνομιλίες έχουν εξελιχτεί σε κάτι παραπάνω από ένα μαραθώνιο διάλογο, ενώ περιβάλλονται από ένα εντελώς περίεργο εθνικό μυστήριο.

    Επειδή, φαντάζομαι ότι μόνο ένας ελάχιστος «έμπιστος» κύκλος ανθρώπων από την εκάστοτε κυβέρνηση γνωρίζει την ακριβή κάθε φορά ατζέντα των συζητήσεων και το περιεχόμενο των αμοιβαία προβαλλόμενων θέσεων.



    Ερωτώνται οι Υπουργοί:



    1. Ποια ακριβώς και ένα προς ένα θέματα έχουν τεθεί προς συζήτηση και από τις δύο πλευρές στους 42 αυτούς γύρους συζητήσεων;

    2. Η ελληνική πλευρά παγίως ισχυρίζεται ότι θεωρεί ως μόνη ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μόνο, λοιπόν, αυτό το θέμα συζητείται σε 42 γύρους ελληνοτουρκικών συνομιλιών ή η ελληνική πλευρά, παρά τις αντίθετες δημόσιες διαβεβαιώσεις της, συζητεί «εφ’ όλης της ύλης» και για όλα τα θέματα που εγείρει η Άγκυρα και θεωρεί ως ελληνοτουρκικά προς διευθέτηση προβλήματα;

    3. Συγκεκριμένα, έχουν, μεταξύ άλλων, συζητηθεί στους 42 γύρους συνομιλιών θέματα όπως το εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, το εύρος του εναέριου χώρου της χώρας μας, το ζήτημα των «γκρίζων» ζωνών, ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη;

    4. Προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει ενδεικτικά στη Βουλή, τα πρακτικά ενός έστω εκ των δεκάδων γύρων των ελληνοτουρκικών συνομιλιών;

    5. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι παραμένει ακόμα σε ισχύ το Πρωτόκολλο της Βέρνης που συνομολόγησαν οι Κ. Καραμανλής και Μ. Ετσεβίτ το 1976 και το οποίο «ουδετεροποιεί» από την άποψη των θαλάσσιων ερευνών όλο το Αιγαίο;

    6. Ποιος ο λόγος της συνέχισης των γύρων των ελληνοτουρκικών συνομιλιών και ποιο είναι το επίπεδο αντιπροσώπευσης κάθε χώρας αυτή τη στιγμή; Τι αναμένει η χώρα μας απ’ αυτού του είδους τον ελληνοτουρκικό διάλογο τη στιγμή μάλιστα που η πλευρά της ΄Αγκυρας διατηρεί το γνωστό «casus belli» σε βάρος της Ελλάδας;



    Ο ερωτών βουλευτής







    Λαφαζάνης Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΛΒΟ: Προς λύση για τα τανκς ΤΟΜΑ ΒΜΡ 3

    Το πρώτο βήμα για τη συνεννόηση μεταξύ ΥΕΘΑ και ΕΛΒΟ Α.Ε., εκτιμάται πως έγινε, από τη στιγμή που ο υφυπουργός, Κώστας Τασούλας, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των εργαζομένων, έστειλε την προηγούμενη Παρασκευή, έγγραφη διαβεβαίωση στην εταιρεία, στην οποία τονίζεται ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους για το ερπυστριοφόρο Τεθωρακισμένο Οχημα Μάχης (ΤΟΜΑ ΒΜΡ 3) και πως δεν γίνεται αποδεκτό το τελεσίγραφο της ρωσικής πλευράς, με το οποίο, όπως έχει γράψει η "Ν", στην ελληνική βιομηχανία προτείνονται " τα υπόλοιπα από ψίχουλα", ενός προγράμματος ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Ο υφυπουργός Άμυνας, επίσης διαβεβαιώνει ότι θα εξετασθούν άμεσα με σκοπό να προχωρήσουν, προγράμματα για την παραγωγή καινούργιων οχημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία είχαν συνταχθεί βάσει καταγεγραμμένων αναγκών, αλλά γνωρίζουμε ότι είχαν καταχωθεί στα πιο βαθιά από τα συρτάρια του ΥΕΘΑ.

    Επιπλέον, ο κ. Τασούλας, καλεί τα μέλη της διοίκησης της ΕΛΒΟ σε συνάντηση στο υπουργείο, την Πέμπτη 30 Ιουλίου. Τα συμπεράσματα από αυτή τη συνάντηση περιμένουν και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, που έχουν προσωρινά αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους.

    Ωστόσο, εάν και τώρα δεν εξευρεθεί λύση στα προβλήματα της ΕΛΒΟ- τα οποία οφείλονται στον κύριο μέτοχο και όχι στη διοίκηση, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο και όχι στη διοίκηση Μυτιληναίου που κρατάει την εταιρεία σε λειτουργία παρότι τα δάνεια έφθασαν να είναι διπλάσια από τον τζίρο - τότε η βιομηχανία οδηγείται σε οριστικό αδιέξοδο. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι έχουν πλέον υιοθετήσει το «ή ταν ή επί τας» ως τακτική.

    Υπενθυμίζεται ότι με το τελεσίγραφο που έστειλε στα μέσα Ιουνίου η ρωσική πλευρά, προσέφερε στην ΕΛΒΟ εργασίες που δεν αντιστοιχούν ούτε στο 3% του έργου, πρόταση στην οποία μάλιστα η ελληνική βιομηχανία θα έπρεπε να απαντήσει εντός διαστήματος ολίγων ημερών.

    Η ηγεσία του ΥΕΘΑ ήταν ενήμερη για τη ρωσική απαίτηση, αλλά μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και τις κινητοποιήσεις των παροπλισμένων εργαζομένων της εταιρείας, δεν είχε παρέμβει υπέρ της ΕΛΒΟ, η οποία ζητάει συμπαραγωγή , με συμμετοχή στις μηχανικές κατεργασίες και στη συναρμολόγηση, διεκδικώντας συνολικά ένα 34%-35% του όλου άρματος. Η ΕΛΒΟ, έχοντας στο παρελθόν κατασκευάσει το ΤΟΜΑ 'Κένταυρος' και κάνει προτάσεις για νέα ΤΟΜΑ, διαθέτει γνώση και υποδομές για να ανταποκριθεί στις κατασκευαστικές απαιτήσεις του ρωσικού BMP 3.

    Εάν δοθεί στην ΕΛΒΟ ουσιαστικό μέρος του έργου, τότε θα εξασφαλισθεί απασχόληση για περίπου 120 άτομα που εργάζονται στην άμεση παραγωγή, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 40% του ανθρώπινου δυναμικού που είναι στα τμήματα παραγωγής, από ένα σύνολο 630 εργαζομένων στην εταιρεία.

    Θα πρέπει να τονισθεί ότι στελέχη της ΕΛΒΟ συμμετείχαν σε μία και μόνο από τις δεκάδες των συναντήσεων μεταξύ ρωσικής πλευράς και αρμοδίων του ΥΕΘΑ, ενώ η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων ΤΟΜΑ του υπουργείου δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ΕΛΒΟ να συμμετάσχει στην επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των Ρώσων κατασκευαστών στην ελληνική βιομηχανία.

    Καταλήγοντας, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ΕΛΒΟ μπορεί να παρέχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου στο ΥΕΘΑ, σε θέματα οχημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως στους τομείς δραστηριότητάς τους μπορούν να το κάνουν ΕΑΒ και ΕΑΣ.

    Πέραν αυτού, θα μπορούσε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ να ακολουθήσει τη διεθνώς εφαρμοζόμενη πρακτική, όπου οι εκάστοτε κυβερνώντες, όταν πρόκειται για επαφές για εξοπλιστικά προγράμματα, ζητούν να τους συνοδεύουν εκπρόσωποι κρατικών, αλλά και ιδιωτικών αξιόπιστων εταιρειών. Μία τέτοια τακτική, θα ενίσχυε κρατικές και ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες, εξασφαλίζοντας σημαντικότερα αντισταθμιστικά ωφελήματα και μεγαλύτερη ελληνική προστιθέμενη αξία.

    www.naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αξιοτιμε κ.κ. Καλεντεριδη εις το μπλογκ Ας Μιλησουμε Επιτελους υπαρχει αναρτηση οπου αναφερεται οτι οι Τουρκοι διαλυουν την καλυτερη μοναδα καταδρομων τους και της οποιας μελη εκαναν την αποβαση στα Ιμια τους δε στρατιωτικους τους στελνουν σε Κουρδικες περιοχες κλεινοντας Σας εκφραζω τη θερμη παρακληση να μας πειτε τι μπορει να σημαινει μια τετοια ενεργεια Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. >>Από παλιά ο Αλαβάνος είχε τη φήμη "σκληρού" στον τομέα των εθνικών θεμάτων.<<

    Ναι, ειναι σκληρος, αλλα κατα των αμυντικων δαπανων. Σα να λεμε, νταηλικι στον Τουρκο, σαν αλλος ξυπολητος στ αγκαθια.

    Τον θυμαμαι και μετα την επισκεψη στα Σκοπια, που μιλουσε για τον ελληνικο εθνικισμο.




    "Σ’ αυτή την κατάσταση, διακηρύσσουμε ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να λύνονται ειρηνικά, μέσω διαλόγου, στην βάση του διεθνούς δικαίου, όχι με στρατιωτικά μέσα, σωβινισμό και casus belli. Σ’ αυτή την κατεύθυνση τα κοινωνικά κινήματα και η διπλωματία των πολιτών μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

    http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9090

    Ειναι το βετο διαλογος? Δεν ειναι σωβινιστικο??? Ο Αλαβανος ηταν υπερ του βετο στα Σκοπια? Οι συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ που συμπαραστεκονται πρεπει να συμμορφωθουν ή οχι?


    "Στο ίδιο κλίμα είναι και άλλοι, όπως ο Λαφαζάνης."

    Ναι, απο παλια κι αυτος, απο την 7η Ιουνιου και μετα.


    Σε λιγο ο Συριζα θα διαγραψει και τις συνιστωσες του που συμπαραστεκονται στο Μακεδονικο λαο των Σκοπιων! Η οχι?

    Δεν ξερω. Οι συνιστωσες συμφωνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άραγε εάν και όταν τα δημοσκοπικά ποσοστά των αυτοαποκαλούμενων οικολόγων πέσουν πάλι κάτω από το 1%, θα ακούσουμε και τον ...Τρεμόπουλο να απειλεί Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. YΠΕΞ ο Αλαβάνος ΤΩΡΑ. Άντε κοπέλα μου να ξεκουραστείς, σε ευχαριστούμε για όσα έκανες μέχρι τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.