27/7/09

Ο ρόλος και ο λόγος της Χίλαρι

Οι προσπάθειες της Χίλαρι Κλίντον να βάλει το δικό της στίγμα της στην αμερικανική εξωτερική πολιτική κλιμακώνονται, όπως διαφαίνεται μέσα από μία σειρά σημαντικών ταξιδιών, πολιτικών ομιλιών και τηλεοπτικών εμφανίσεων της υπουργού Εξωτερικών.

Η συγκρότηση ωστόσο μιας ισχυρής ομάδας εξωτερικής πολιτικής στους κόλπους του Λευκού Οίκου ενδέχεται να περιορίσει τις δυνατότητες επιρροής της κυρίας Κλίντον σε κρίσιμα ζητήματα, που έχει να αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν, Ντένις Ρος, πρόσφατα μεταπήδησε από το υπουργείο Εξωτερικών στο Λευκό Οίκο Σύμφωνα με αξιωματούχους η απόφαση ελήφθη, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα χρειαζόταν τις ειδικές γνώσεις του κ. Ρος σε ζητήματα Μέσης Ανατολής προκειμένου να αναπτύξει μία περιφερειακή στρατηγική στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Την ίδια ώρα ευρεία αυτονομία και εξουσία για κρίσιμες αποφάσεις έχει δοθεί στους ειδικούς απεσταλμένους του υπουργείου Εξωτερικών για την αραβοϊσραηλινή ειρηνευτική διαδικασία και τα ζητήματα Κεντρικής Ασίας, Τζορτζ Μίτσελ και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αν και επισήμως λογοδοτούν στη Χίλαρι Κλίντον.

Οι κινήσεις αυτές εγείρουν αμφιβολίες ως προς τις δυνατότητες της υπουργού Εξωτερικών να καθορίσει τη στάση των ΗΠΑ σε μία σειρά από ζητήματα, ανατρέποντας έτσι σε ένα βαθμό την παράδοση, που θέλει ουσιαστικά το Λευκό Οίκο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να έχουν τον πρώτο λόγο στην εξωτερική πολιτική.

Στενοί συνεργάτες της κυρίας Κλίντον επισημαίνουν ότι η υπουργός Εξωτερικών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διπλωματικής απάντησης της Ουάσιγκτον στην πυρηνική απειλή του Ιράν. Και ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του τονίζει ότι οι κινήσεις ειδικών απεσταλμένων σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνουν το ρόλο της Χίλαρι Κλίντον, αλλά έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της χαρασσόμενης εξωτερικής πολιτικής.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.