4/7/09

Άγριες μάχες στο Αφγανιστάν.Σκληρή αντίσταση αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ευρείας κλίμακας επιχείρησης των ΗΠΑ εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες, σύμφωνα με ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, ο ταξίαρχος Λάρι Νίκολσον, ο οποίος και ηγείται της επιχείρησης, έκανε λόγο για «μία διαβολεμένη μάχη» .

Σχεδόν 4.000 πεζοναύτες συμμετέχουν στην επιχείρηση, η οποία λαμβάνει χώρα στα νότια της επαρχίας Χελμάντ, στην πρώτη γενικευμένη ενέργεια του αμερικανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν επί διακυβέρνησης Ομπάμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 1/5 Τάγμα Πεζικού συνάντησε αμελητέα αντίσταση κατά τη διάρκεια της προώθησής του προς νότο- ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του 2/8, το οποίο έχει εμπλακεί σε σκληρές μάχες.

«Το 2/8 δίνει μία διαβολεμένη μάχη στη νότια πλευρά του τομέα…έχει προκλήσεις να αντιμετωπίσει» είπε ο ταξίαρχος Νίκολσον, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ήδη οι πεζοναύτες έχουν καταφέρει να καταστρέψουν μία οχυρή θέση ανταρτών στο Γκαμσίρ που αποτελούσε βάση επιχειρήσεων για τους Ταλιμπάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

13 σχόλια:

  1. Το Αφγανιστάν θα δείξει με τον καιρό τα δόντια του.
    Αυτό λέει το ιστορικό προηγούμενο.
    Αν μάλιστα οι επεμβασίες συνεχίσουν την τακτική του βομβαρδισμού αμάχων,των προσβολών προς το συντηρητικό σώμα του λαού και κατορθώσουν εν γένει να κάνουν τον κόσμο εκεί φιλικά προσκείμενο στους Ταλιμπάν τότε κάποια στιγμή θα πάθουν τη νίλα των Άγγλων και πρόσφατα των Σοβιετικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι "ρομαντικός" και σκέφτομαι εξωπραγματικά.
    Λέω αν συμμετείχαμε και εμείς στις επιχειρήσεις των Αμερικανών με μια Μοίρα Καταδρομών,σε εθελοντική βάση και στελεχωμένη αποκλειστικά από επαγγελματίες,με οικονομικά κίνητρα υψηλά, θα τολμούσε μετά ο Ομπάμα να λέει τα Σκόπια "Μακεδονία".Δεν θα είχαμε ένα ακλόνητο και ισχυρό διαπραγματευτικό ατού στα χέρια μας για διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς;
    Μήπως ήρθε η ώρα για μια Ελληνική "LEGION ETRANGER";
    Αλλά τι λέω τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ξαφνιαζεσε, και εμενα μου εχει περασει η ιδεα για Ελληνικη Λεγεωνα Ξενων.Ελληνική "LEGION ETRANGER";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι ναι έτσι σκέφτονταν και οι τελυταίοι παρακμιακοί βυζαντινοί, με όρους ''λεγεώνας των ξένων'', ''μισθοφόρους''...και τελικά με αυτόν τον τρόπο σκέψης κατάφεραν να διαλύσουν μία υπερχιλιετή αυτοκρατορία και να πέσει η Πόλη στους Τούρκους.

    Ο στρατός οφείλει να είναι στρατός πολιτών-οπλιτών, δηλαδή να απαρτίζεται από τους θητεύοντες πολίτες του έθνους που έχει σκοπό να προστατεύσει.
    Τα υπόλοιπα περί επαγγελματικού στρατού, μισθοφόρων και λεγεωνών των ξένων(!) (λες και εμείς έχουμε τίποτα αποικίες όπως οι Γάλλοι για να φτιάξουμε κάτι τέτοιο...) είναι φούμαρα και ειδικά σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα(10 εκατομυριάκια είμαστε) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε παρακμή (ή σε δικτατορία και υποταγή).

    Εντύπωση μου κάνει πάντως που αντί να στραφούμε σε λύσεις συμμαζέματος της κατάστασης και ανασυγκρότησης του εθνικού στρατού, κάποιοι σκέφτονται εξωτικές ιδέες...άκου εκεί λεγεώνα των ξένων στην Ελλάδα!

    Τα εθνικά εδάφη τα προστατεύει μόνον ο πολίτης, που είναι κομμάτι του έθνους, όχι ο κάθε πακιστανός και αφγανός και αλβανός μισθοφόρος.
    Κάθε τι άλλο που λέγεται, δείχνει οτι μερικοί έχουν αλλοτριωθεί από την υγιή ιδέα της εθνικότητας, του καθήκοντος, της ευθύνης, της αποκλειστικότητας, του ανήκειν, και έχουν γίνει τόσο μαλθακοί στην σκέψη που είναι έτοιμοι να παραδώσουν την άμυνα του έθνους και της πατρίδας στον κάθε μισθοφόρο, ακόμη και σε ξένους!

    όχι στους μισθοφόρους.
    όχι στους ξένους στο στρατό μας.
    όχι στον επαγγελματικό στρατό.

    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι επιλογές των αμερικανών στο αποκαλούμενο «Μακεδονικό» δεν εξαρτώνται από την στάση των Ελλήνων στο Αφγανιστάν. Ο αγώνας που διεξάγουν οι αμερικανοί στο Αφγανιστάν είναι δικός τους και δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε όταν μάλιστα τα συμφέροντά μας αποκλίνουν και στα ελληνοτουρκικά αλλά και στην αμερικανική θεώρηση για την Ευρώπη την Κεντρική Ασία και στα θέματα ελευθερίας του εμπορίου πρώτων υλών αυτών των περιοχών. Το να βοηθήσουμε κάποιους να δημιουργήσουν μια νέα σχέση ισορροπιών μεταξύ κρατών προϋποθέτει ότι αυτοί στην εποχή της εγκαθίδρυσης της ηγεμονίας τους θα μας έχουν σε ιδιαίτερη προνομιακή θέση.

    Η πρόσφατη ιστορία όμως έχει δείξει ότι δεν υπάρχει έδαφος για μια τέτοια σχέση. Δεν έχουμε να αλλάξουμε κάτι εμείς στην πολιτική μας που είναι εξαιρετικά ένθερμη σε σχέση με τις προκλήσεις που δεχόμαστε από τους αμερικανούς. Είναι η πολιτική των αμερικανών που πρέπει να αλλάξει σε μια σειρά από θέματα ώστε να έχουμε δυνατότητες προσέγγισης. Αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και δεν θα συνέβαινε ακόμα και αν είχαμε την δυνατότητα να απασχολήσουμε μια μάχιμη μεραρχία στο Αφγανιστάν.

    Τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε σχέση με την αποδόμηση της Ρωσικής κυριαρχίας στην Κεντρική Ασία που στην υπηρεσία της στρατηγικής αυτής χρησιμοποιεί την πολιτική της δημιουργίας εντάσεων στην Βαλκανική και στον Καύκασο δεν επιδέχεται αλλαγή. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση του Νέο-οθωμανισμού της Τουρκίας. Όλα αυτά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο μεγαλύτερης υποστήριξης από αυτή που ήδη παρέχουμε και εγώ προσωπικά νομίζω ότι και αυτή ακόμα η υποστήριξη ίσως να μην έπρεπε να παρέχεται.

    Και για όσους εκστασιάζονται στην ιδέα της απόκτησης «πολεμικής εμπειρίας» ας καταλάβουν ότι εμπειρίες αυτού του είδους δεν θα μας φανούν χρήσιμες απέναντι σε στρατό που έχει θωρακισμένα έχει βαρέα όπλα και αεροπορική κάλυψη και είναι σχετικά τεχνολογικά προηγμένος. Δεν έχουν καμιά σχέση οι Ταλιμπάν με τον τουρκικό στρατό που είναι ο μόνος εν δυνάμει αντίπαλός μας. Αν θέλετε να έχετε μια ιδέα για έναν πιθανό ελληνοτουρκικό πόλεμο καλύτερα μελετήστε στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο την μάχη του Κούρσκ αυτή θα σας δώσει μια ιδέα για την κόλαση που θα επικρατήσει. Το να κυνηγάς κατσαπλιάδες στα βουνά δεν είναι εμπειρία. Είναι μια δουλειά που τα παλιά χρόνια την αναλάμβανε η χωροφυλακή στην Ελλάδα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H LEGION DE ETRANGER EINAI ENA MUST PREPEI. NA FYGOYME APO TIS AGILOSIS TON KARAVANADON.STA GALLIKA PTOTIPA .50% ELLHNIKH KI MONO XRISTIANOI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "απορώ και εξίσταμαι" με ορισμένες απόψεις που ακούγονται εδώ!μα είναι δυνατόν να μην μας νοιάζει τι γίνεται σε μια χώρα όπου ο λαός βρίσκεται υπό την σκληρή δικτατορία των παράφρονων Ταλιμπάν;όπου γυναίκες εκτελούνται γιατί δεν φόρεσαν μπούργκα,όπου ο κόσμος ακρωτηριάζεται με το παραμικρό;είναι δυνατόν να αδιαφορούμε και να μην στηρίζουμε την πτώση αυτών των τρομοκρατών που αργά ή γρήγορα αν δεν κάνουμε κάτι θα επεκταθούν κι εδώ;είναι μάλιστα δυνατόν να τους υποστηρίζουμε κιόλας;δεν με νοιάζει γιατί πήγαν εκεί οι αμερικάνοι,καλά έκαναν,το καθεστώς των Ταλιμπάν και όλα τα καθεστώτα όπως αυτό (π.χ. της Σαουδικής Αραβίας ή της Κούβας σε μικρότερο βαθμό σαφώς) πρέπει να εκλείψουν και σ'αυτό πρέπει να βοηθήσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα νὰ δεῖτε πιέσεις τῶν Ἀμερικανῶν πρὸς τὴν Ἑλλάδα γιὰ τὴν ἀποστολὴ ἐλικοπτέρων Apatchi.
    Ὡς γνωστὸν οἱ ἀμερικανοὶ πιέζουν ἀρκετὸ καιρὸ γιὰ αὐτὸ τὸ θέμα. Οἱ δικοί μας βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες, μέχρι ποὺ προσεφέρθησαν νὰ στείλουν ἐλικόπτερα χωρὶς πλήρωμα, ἀλλὰ μᾶλλον οἱ ἀμερικανοὶ δὲν δέχονται.
    Ἀλήθεια ξέρει κάποιος νεώτερες ἐξελίξεις ἐπὶ τοῦ θέματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πώς θα λέγεται και θα είναι Λεγεώνα των ΞΕΝΩΝ
    με 50% 'Ελληνες;;;
    Στη γαλλική (αλλά και στην ισπανική) εκτός των
    αξιωματικών, ΟΛΟΙ οι άλλοι είναι ξένοι !
    Γιά να πάει κάποιος Γάλλος στη Λεγεώνα, πρέπει
    να μπορεί να αποκρύψει την πραγματική του καταγωγή
    και να δηλώσει Ελβετός ή Βέλγος κλπ.

    Σκεφθείτε τι θα γινόταν το '40 στην Πίνδο εάν
    αντί του στρατευμένου 'Ελληνα πολίτη, τα σύνορα
    τα φύλαγαν...λεγεωνάριοι !!!
    Θα ήσαν οι καλύτεροι...τροχονόμοι γιά τους Ιταλούς !
    - Πού θέλετε να πάτε κύριε Μπενίτο;
    - Αθήνα...
    - Μισό λεπτό, να μπούμε μπροστά να ανοίξουμε τον δρόμο !!!

    Ο Ελληνικός Στρατός ΠΡΕΠΕΙ να αποτελείται αποκλειστικά
    από Έλληνες πολίτες και επειδή τα σημερινά όπλα είναι
    λίγο πιό πολύπλοκα από την αρχαία...σφενδόνα και προκειμένου
    να μην έχουμε θητεία 3 ή 4 χρόνων που απαιτείται γιά
    να εξοικιωθεί κάποιος με αυτά, να έχουμε πολύ καλά
    εξοπλισμένες και ευέλικτες μονάδες επαγγελματιών
    με έμφαση στις ειδικές δυνάμεις και ΟΛΟΙ οι άλλοι
    Έλληνες -άνδρες και γυναίκες- να υπηρετούν
    βασική εκπαίδευση και διά βίου θητεία όπως γίνεται στην Ελβετία.
    Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ένα αξιοπρεπές ισοζύγιο
    με την Τουρκία !!!
    (Κίτσος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συναναγνώστη Κίτσο.
    Σέβομαι τις απόψεις σου αλλά πιθανολογώ από τα γραφόμενά σου ότι,δεν διαθέτεις στρατιωτική μόρφωση Παραγωγικής Σχολής.Αυτό δεν είναι αξιοκατάκριτο δεδομένου ότι και ως απλός πολίτης δικαιούσαι να έχεις την άποψή σου.Όμως είναι σίγουρο και ότι δεν γνωρίζεις την Ιστορία της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων.Όπου διατάχτηκε να επιχειρήσει η Λεγεώνα τίμησε τον όρκο και τις παραδόσεις της και ουδέποτε το έβαλε στα πόδια, έχοντας εκατόμβες νεκρών.
    Σου φαίνεται περίεργο πως μια στρατιωτική Μονάδα αποτελούμενη από Ξένους δύναται να ανταπεξέλθει στον αγώνα την ώρα Η επωφελεία του Κράτους από το οποίο μισθοδοτείται.Δεν γνωρίζεις ότι όλη η φιλοσοφία της Λεγεώνας έγκειται στην συναδελφικότητα.Δηλαδή στο ότι "θα πολεμήσω για να επιβιώσει ο συνάδελφός μου και η ζωή μου εξαρτάται επίσης από το συνάδελφό μου".Αυτό φάνηκε όταν η Λεγεώνα πολέμησε σε ξένα εδάφη και είχε επιτυχίες.
    Και ποιός σου είπε ότι λέχθηκε για πλήρη μετάπτωση του Ελληνικού Στρατού σε Λεγεώνα;
    Βλέπουμε όμως ότι στις Διεθνείς κρίσεις απαιτείται παρουσία Ελληνικών Στρατιωτικών Δυνάμεων αξιόμαχων και όχι να φυλάνε τα "μπόσικα" όπως κάνουμε τώρα.Στο Αφγανιστάν η Λεγεώνα απολαμβάνει το σεβασμό όλων των εκεί συμμαχικών δυνάμεων.
    Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε αντίστοιχη Ελληνική Μονάδα της Γαλλικής Λεγεώνας, σίγουρα θα ήταν μικρότερου Επιπέδου αλλά το ίδιο αξιόμαχη.
    Επίτρεψέ μου να κάνω μια υπόθεση.Αν το 1974 στην Κύπρο, έδρευε Ελληνική Λεγεώνα, ας πούμε επιπέδου Ταξιαρχίας πλήρως αερομεταφερόμενη και μηχανοκίνητη, εντελώς αυτόνομη σε μέσα και υλικά νομίζεις ότι η έκβαση της εισβολής θα ήταν η ίδια;
    Νομίζεις ότι δεν θα πολεμούσε;
    Ειλικρινά πιστεύεις ότι θα ήταν τροχονόμοι;Δηλαδή που θα πήγαιναν;Θα το έβαζαν στα πόδια,να πάνε που;;Ίσα-ίσα που θα τσάκιζαν τον εισβολέα απότελεσματικά πριν προλάβει να στήσει προγεφυρώματα, διότι απλά θα είχαν επίγνωση ότι αν δεν πολεμήσουν, οι εισβολείς θα τους έσφαζαν όλους σαν αρνιά.
    Άσε και που τα μισά έξοδα συντήρησής τους θα τα κατέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία.
    Να και μια λύση για τους μετανάστες.Όχι όλοι αλλά σε εθελοντική βάση και κατόπιν επιλογής να επανδρώσουν στρατιωτικά σώματα που θα επιχειρούν εκτός ελλάδος και μάλιστα μπορούμε με αυτό τον τρόπο να στείλουμε με εύσχημο τρόπο όλους τους Αφγανοπακιστανούς πίσω στην Πατρίδα τους.Για σκέψου λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μόνον ΕΝΑΣ πέρασε από το Αφγανιστάν... Ο Μέγας Αλέξανδρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και αυτό γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος συντηρούσε πολυεθνικό στρατό. Μια Λεγεώνα Ξένων δεν έχει την λογική της προάσπισης των εθνικών συνόρων αλλά της επέμβασης σε αποστολές εκτός συνόρων. Πχ τι θα γίνει αν καταστεί ευκαιρία να στείλουμε ειρηνευτική δύναμη στα Βαλκάνια στο μέλλον; Η Λεγεώνα Ξένων μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο. Έτσι θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε καθοριστικά την επιρροή και τη στρατιωτική παρουσία της χώρας μας σε περιοχές των ευρύτερων συμφερόντων μας χωρίς να διακινδυνεύσουμε τις ζωές των Ελλήνων στρατιωτών.
    Οι Σκοπιανοί έστειλαν μια χούφτα στρατιώτες στο Ιράκ και το εξαργύρωσαν χρυσά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε πολύ πιο ενεργά στο Αφγανιστάν και στην Αφρική με μισθοφορικό στρατό.
    Όχι μόνο θα μεταμόρφωνε την εικόνα που έχουμε για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ως χώρα διεθνώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και πάλι "μπλέξατε τα μπούτια σας"(συγνώμη για την έκφραση),αλλά, το 1974 στην Κύπρο όσοι ήταν έφθαναν αν δεν υπήρχε προδοσία.Εντάξει;;; Η αυστηρή πειθαρχία είναι το άπαν ενός στρατού-όχι δεν είμαι παράγωγο παραγωγικής σχολής- και φυσικά η σκληρή εκπαίδευση -προετοιμασία .... όταν θυμάμαι χαίρομαι και εγώ.........συγνώμη και πάλι.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.