23/7/09

Ρόλο διαμεσολαβητή θέλει να αναλάβει ξανά η Αγκυρα στη διαπραγμάτευση Ισραήλ-Συρίας


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ζητήθηκε από την χώρα του να αναλάβει ξανά ρόλο διαμεσολαβητή στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Ο Ερντογάν έχει αναχωρήσει για την Συρία, όπου θα πραγματοποιήσει 24ωρη επίσκεψη.

Η Τουρκία είχε αναλάβει το 2008 τη διαμεσολάβηση των έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Συρία. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις γύροι επαφών. Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν τον Δεκέμβριο, όταν η Δαμασκός αντέδρασε στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Έκτοτε διεξήχθησαν εκλογές στο Ισραήλ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγινε πρωθυπουργός.

«Αισθανόμαστε μια ευθύνη ... Έχουν αρχίσει να έρχονται αιτήματα για την επανάληψη της διαδικασίας. Εργαζόμαστε πάνω στο θέμα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Χαλέπι της Συρίας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, για την ανάγκη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, επισκέπτεται τη Συρία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι οι δύο χώρες της Μ.Ανατολής επιθυμούν να ξεκινήσουν ξανά τη διαδικασία. Συρία και Ισραήλ αντάλλαξαν στις αρχές Ιουλίου κατηγορίες για έλλειψη επιθυμίας ειρηνευτικού διαλόγου.

Βασικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων αποτελεί το ζήτημα των Υψωμάτων του Γκολάν που κατέχει το εβραϊκό κράτος από το 1967 και η Δαμασκός επιθυμεί να πάρει πίσω.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.