5/7/09

Παραγγείλατε, πυρ!


Παρ' ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε προ ημερών μείωση των εξοπλιστικών δαπανών λόγω της οικονομικής κρίσης, από την «πίσω πόρτα» δρομολογεί στήριξη των μεγάλων βιομηχανιών όπλων με 5 έως 7 δισ. ευρώ, από τα οποία η Γαλλία να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος.
Φρεγάτες, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας βρίσκονται στη λίστα των αγορών.

*Η περίφημη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας περνάει μέσα από τα όπλα, ακόμη και σε εποχές λιτότητας. Το πρόγραμμα ναυπήγησης έξι φρεγατών τύπου «Φρεμ» έχει προϋπολογισμό 2,8 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 4 έως 5 δισ. Στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες γαλλική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει.

*Το Παρίσι, επίσης, έχει λαμβάνειν και από την αγορά 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Η Βάσω Παπανδρέου, υπεύθυνη του τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε ότι πριν από ένα δεκαήμερο το ΚΥΣΕΑ, διά περιφοράς και χωρίς να ακολουθήσει καμία ανακοίνωση, αποφάσισε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και γι' αυτό το πρόγραμμα. Στο ΕΜΠΑΕ προβλέπεται κονδύλι ύψους 238 εκατ., όμως αναμένεται ότι το κόστος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

*Στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η αγορά 420 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΠΑ), προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Οι μαραθώνιες συζητήσεις και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις κλιμακίων από τη Μόσχα έφεραν στην επιφάνεια προβλήματα σε ό,τι αφορά το ύψος της συμπαραγωγής σε ελληνικές βιομηχανίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι αξιώνουν ένα σεβαστό ποσό της τάξης των 200 έως 300 εκατ. ευρώ ως «πανοπροίκι» προκειμένου να ανεβάσουν το ποσοστό της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής.

*Τον περασμένο Μάρτιο προκηρύχθηκε διαγωνισμός για πέντε (με «οψιόν» για άλλο ένα) αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ύψους 250 εκατ. ευρώ. Είναι η μοναδική προμήθεια για την οποία προκηρύχθηκε διαγωνισμός επί Ν.Δ.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση όχι για τις αγορές όπλων αυτές καθαυτές, αλλά για αδιαφάνεια στις διαδικασίες και έλλειψη καθορισμού σαφών προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι και η μείωση στις εξοπλιστικές δαπάνες ισχύει και θα γίνει, αλλά και οι αναγκαίες για την εθνική άμυνα αγορές δεν μπορεί να ακυρωθούν.

*Γεγονός είναι ότι η προώθηση των νέων μεγάλων αγορών συνεπάγεται περιστολή στα προγράμματα υποστήριξης του διαθέσιμου οπλοστασίου με τα αναγκαία ανταλλακτικά, αλλά και μικρότερα εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία της αεροπορίας έκανε δραματική έκκληση στον Β. Μεϊμαράκη για την αγορά ανταλλακτικών ύψους τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάζεται η διαθεσιμότητα των πτητικών μέσων. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν το ναυτικό και ο στρατός. Και το ερώτημα είναι: όταν τα χρήματα δεν φτάνουν για τα αναγκαία, πώς δρομολογούνται νέες αγορών όπλων, ύψους πολλών δισ.; Μόνη λύση, η μετάθεση των πληρωμών στην επόμενη... κυβέρνηση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

9 σχόλια:

  1. Αυτό που δεν μας λέει καθαρά η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» είναι το εξής…

    Έγκριτη και παλιά αρθρογράφος της προ ημερών κατηγορούσε την τουρκική ηγεσία ότι στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι μόνο λόγια χωρίς να προβαίνει σε ουσιαστικές κινήσεις καλής θέλησης. Εγώ συμφώνησα απόλυτα με τις διαπιστώσεις εκείνου του άρθρου. Αλλά επί του πρακτέου; Η ίδια εφημερίδα σε κάθε ευκαιρία διακηρύττει την «ελληνοτουρκική» φιλία και ψάχνει να βρει ακόμα και τις πιο περιθωριακές στην τουρκική κοινωνία αντιλήψεις για να μας πει «ορίστε άλλο ένα δείγμα ότι δεν χωρίζει τίποτα τους δύο λαούς»… Σ’ αυτό το δημοσίευμα αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές λέει: «γιατί προσπαθείτε να πάρετε όπλα τα οποία θα σας χρεώσουν για τόσα χρόνια απ’ την στιγμή που δεν μπορείτε να τα πληρώσετε;»

    Υπάρχει κάποια λογική και κάποια συνέχεια στις αναλύσεις της εφημερίδας αυτής αλλά και στην ιδεολογία που εκφράζεται μέσα από τις γραμμές της; Εγώ απαντάω ξεκάθαρα όχι. Και αυτή η έλλειψη λογικής και συνέχειας στην ανάλυση και στην επιλογή αντιμέτρων στην τουρκική επιθετικότητα είναι αυτή που αποθράσυνε την τουρκική κυβέρνηση.

    Τα όπλα δεν είναι πολλά. Τα χρήματα που ξοδεύουμε για όπλα δεν είναι πολλά. Οι πραγματικές μας ανάγκες πρέπει να καλυφθούν και το μόνο μέτρο για το αν είναι πολλά τα χρήματα είναι οι ανάγκες που δημιουργούνται από τον διεθνή περίγυρο. Αναφέρονται συνεχώς τα 15 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης που θα πάρουμε από την Γαλλία… Αν πρόκειται για ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης μάχης τότε ας περάσουν σαν αμυντικές δαπάνες αλλά αν είναι μόνο για διάσωση τότε γιατί αναγράφονται σαν αμυντικές δαπάνες; Μπορεί να απαντήσει η «Ε»;

    Έχουμε αποφασίσει ότι για την αμυντική επάρκεια μας έναντι της απειλής χρειαζόμαστε ένα ελάχιστο αριθμό ταχυκίνητων μονάδων που πρέπει να είναι όσο το δυνατό καλύτερα θωρακισμένες τεχνολογικά εξελιγμένες και με μεγάλη ισχύ πυρός… Η θωράκιση θέλει μέταλλο και το μέταλλο κοστίζει και οι τεχνολογίες κοστίζουν αλλά το κόστος των 70 τόνων ατσαλιού ενός λέοπαρτν είναι ασήμαντο μπροστά στο κόστος της ζωής ενός μόνο στρατιώτη που υπηρετεί μέσα σ’ αυτό το άρμα. Εμένα αν μου έλεγε κάποιος δώσε μου τον Χ στρατιώτη να τον εκτελέσω ή δώσε μου μια επιλαρχεία άδεια τανκ να τα κάνω κονσερβοκούτια σίγουρα θα επέλεγα το δεύτερο. Τα σίδερα και τα χρήματα ξαναγίνονται οι άνθρωποι όχι. Και τους ανθρώπους μας που μπορεί να βρεθούν στην φωτιά από δικές μας ανοησίες πρέπει να σκεφτόμαστε. Πρέπει να βρεθούν με ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Δεν θα τσιγκουνευτούμε εκεί. Από αλλού μπορούμε να κόψουμε. Δόξα τω Θεό υπάρχουν πολλές σπατάλες σ’ αυτό το κράτος που πρέπει να σταματήσουν.

    Αν λοιπόν θέλουμε να έχουμε την δυνατότητα να απαιτήσουμε όχι μόνο διακηρύξεις τουρκικής «φιλίας» έναντι της χώρας μας αλλά και ουσιαστικές πράξεις καλής θέλησης θα πρέπει να πληρώσουμε με μέταλλο και όχι με ζωές. Με χρήμα και όχι με ψυχές. Με κεφάλαια στην άμυνα και όχι με υποχώρηση από εδάφη μας κάτω από ψυχολογική πίεση. Έτσι απλά είναι τα πράγματα αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να το εμπεδώσει αυτό ο λαός και να στρέψει τα νώτα του στις σειρήνες που του λένε «έλα μωρέ αφού έτσι κι αλλιώς στο τέλος θα χάσεις γιατί να ξοδεύεσαι για μερικά στρέμματα άχρηστα βράχια;»

    Η ισχύς ενός κράτους είναι η καλύτερη εγγύηση για την αξιοπιστία αυτού του κράτους και η αξιοπιστία του είναι η εγγύηση για την συνεργασία με άλλους λαούς με ίσους όρους που θα φέρουν την ευημερία και θα απομακρύνουν τον κίνδυνο του πολέμου και αυτά μόνο με όπλα αγοράζονται.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για θυμηθείτε ποιος ήταν παλαιότερα εκδότης στην συγκεκριμένη εφημερίδα και σε τι σκάνδαλα μπλέχτηκε αυτός και η γυναίκα του... Η Ελευθεροτυπία κάθε άλλο ελευθεροτυπία είναι. Οι δημοσιογράφοι τα παίρνουν από κόμματα και κυβερνήσεις, όπως καθαρά είχε πει ο Απόστολος Κακλαμάνης στην πρωινή ζώνη του ΜΕΓΚΑ στον Καμπουράκη και στον Οικονομέα. Θυμάμαι που έλεγαν κάποιοι μεγαλύτεροι να κρατάς την είδηση και εσύ ο ίδιος να σκέφτεσαι. Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας είναι σαν τα κοτόπουλα... Ο Σαλβατόρ Νταλί εάν ζούσε, καί ήταν και στην Ελλάδα θα άλλαζε επάγγελμα μια και ο σουρεαλισμός των πολιτικών και ιδιαιτέρως των δημοσιογράφων είναι πολύ πάνω από τα έργα του.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι δεδομενοι οτι οι κυριοι διαγωνιζονται μαζι με τον Αλαβανο και καραμανλη για το ποσο ανοχυρωτη πρεπει ειναι η χωρα.
    Οσοι διαβαζουν για τα εξοπλιστικα ξερουν οτι στην Ελλαδα υπαρχει μεγαλο προβλημα , αντιθετα οι απεναντι προχωρουν κανονικα.

    Κ Σαββα με ολο το σεβασμο , μιας και εχετε περασει απο τον ΕΣ, θα προτιμουσα τετοια προπαγανδιστικα αρθρα, που υποτιμουν την Εθνικη ασφαλεια να μην δημοσιευονται απο το ιστολογιο σας.

    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάκη
    το ιστολόγιό μας είναι ένα ελεύθερο βήμα και νομίζω ότι επιβάλλεται να φιλοξενούνται όλες οι απόψεις.
    Οι σχολιαστές και οι διαχειριστές, όταν θέλουμε να πούμε τις δικές μας απόψεις γράφουμε σχόλια ή αυτόνομα άρθρα και όσοι θέλουμε τα υπογράφουμε
    Κατά τα άλλα, μπορείς να πεις την άποψή σου και να την δεις δημοσιευμένη για οποιοδήποτε άρθρο.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το λιμενικό στο οποίο θα ενταχθούν είναι μέρος της εθνικής ασφάλειας, που σε περίπτωση προβλημάτων περνάει στον έλεγχο του ΑΓΕΕΘΑ. Τα ελικόπτερα στελεχόνονται από απόφυτους στων σχολων πεζοναυτών του ελληνικού στρατού. Τι πιστευεται ότι είναι? Μήπως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να τα περάσει μέσω προγραμμάτων για λαθρομετανάστευση? Έτσι είναι ή τους βγήκε απλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να πάρουμε αγκούστα μπελ που πέφτουν με ένα μποφόρ καλύτερα (για να μην ξεχνάμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντι να βρεθει ενας τροπος να περιοριστουν οι σπαταλες και η κακοδιαχειρηση, το ευκολο θημα ειναι τα εξοπλιστικα που δυστηχως λογω τουρκιας ειναι απαρετητα.
    Θα προτιμουσα αυτοι οι "δημοσιαγραφοι" να εγραφαν για ενα ενιαιο συστημα υγειας ωστε να περιοριστουν οι δαπανες, για ελάττωση της φοροδιαφυγης κτλ παρα για τις φρεγατες.
    Ο αρθρογραφος γιατι δεν γραφει για το προγραμμα των τουρκικων φρεγατων?
    Γιατι δεν γραφει για την αναγκη της ΠΑ να εχει το πανω χερι στις διασωσεις, ωστε να μην μπορουν να επεμβουν οι τουρκοι.
    Συγγνωμη για το υφος μου αλλα θα μπορουσε να γινει κριτικη σε τοσα αλλα πραγματα για την οικονομικη κατασταση της χωρας και οχι για τα εξοπλιστικα.
    Γιατι αν θελει ο συνταξιουχος να παιρνει συνταξη απο το Ελληνικο κρατος θα πρεπει να υπαρχει Ελληνικο κρατος.
    Εκτος αν γινει καποιο δημοψηφισμα και αποφασισουμε να γινουμε τουρκικη αποικία.

    φιλικα makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαφώς και όσοι υποστηρίζουν ότι
    οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της χώρας είναι περιτοί, είναι γελοίοι εκσυγχρονιστές και επικύνδυνοι αλλά εξίσου γελοίοι κι επικύνδινοι
    είναι και όσοι ασκούν διπλωματία μόνο με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς,παραχορώντας κυριαρχικά δικαιώματα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
    Τα οπλικά συστήματα είναι οπλικά συστήματα όταν τα χρησιμοποιείς,,σε άλλη περίπτωση είναι απλώς προιόντα.
    Θέλω να πω πως τα f 16 kai oi S 300
    υπάρχουν στην κατοχή μας , αλλά οι
    Καλύμνιοι δεν μπορούν να πάνε στα
    Ιμια για Ψέρεμα, κατι που δεν ίσχυε πρίν την κρίση των Ιμίων,και το ευχαριστώ προς τις ΗΠΑ απο την μαιμού.


    ευχαριστω για την φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας αφήσουμε τους ψευτοπροοδευτισμούς επιτέλους κι ας κοιτάξουμε το πρόβλημα ρεαλιστικά. Οι εποχές που ζούμε είναι πολύ επικίνδυνες και ύποπτες.
    Οι εξ Ανατολών καραδοκούν, οι ψευτομακεδόνες προκαλούν και οι Αλβανοί αξιώνουν απίθανα πράγματα.
    Κι όλοι αυτοί με τις πλάτες των παγκόσμιων νταβατζήδων που σιγοντάρουν τις αξιώσεις αυτές και ρίχνουν διαρκώς λάδι στη φωτιά.
    Τα όπλα είναι απαραίτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.