10/7/09

Τα Παλικάρια της Φακής και της Αμερικανικής Δεξιάς

Tου Μάριου Ευρυβιάδη
Διαβάζω, όπως ο κάθε ενδιαφερόμενος, τη δημοσιοποίηση από το Μιχάλη Ιγνατίου στο Φιλελεύθερο, του τηλεγραφήματος του Αμερικανού Πρέσβη Ρότζερ Ντέιβις προς τον Χένρι Κίσσινγκερ ημερομηνίας 13 Αυγούστου 1974 με θέμα: “Η Ελληνοκυπριακή Δεξιά-Πρώτες Εντυπώσεις.”
Παρά τη σοβαρότητα των γεγονότων στα οποία αναφέρεται ο Αμερικανός Πρέσβης και των δεινών που προηγήθηκαν και ακολούθησαν παραδέχομαι ότι δεν μπορούσα να μη γελάσω με τα παλικάρια της φακής που ο Πρέσβης χαρακτηρίζει ως “Ελληνοκυπριακή Δεξιά”. Αυτούς που τρομοκρατούσαν τον κόσμο, που συμπεριφέρονταν ως νταήδες, που δολοφονούσαν αθώους, που δίχασαν τον τόπο και προετοίμασαν το ψυχολογικό υπόβαθρο του πραξικοπήματος, αυτούς που ξεχύθηκαν στους δρόμους την 15η Ιουλίου και σκότωναν, συλλάμβαναν και πυροβολούσαν για τη χούντα των Αθηνών και τα... πιστεύω τους, όπως το διχοτομικό σχέδιο Άτσεσον το οποίο ο Γρίβας απέρριψε το 1964 αλλά το έκανε σημαία του μετά το 1971.
Αυτοί που μόλις πάτησε ο Αττίλας στην Κύπρο έτρεξαν στο Τρόοδος για πιπί τους και κατέβηκαν το Σεπτέμβρη. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε νταή. Μόλις βρει τον “αντί-πελλο” του μετατρέπεται σε παλικάρι.... της φακής. Γιατί ο κάθε νταής είναι κατά βάθος θρασύδειλος. Μόνο οπλισμένος έναντι σε έναν άοπλο βγάζει τη μαγκιά του.
Στο τηλεγράφημά του ο Αμερικανός Πρέσβης κατονομάζει σχεδόν όλους τους πολιτικούς νταήδες της ΕΟΚΑ Β’. O Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρεται μεν σε αυτούς αλλά μας δίνει μόνο τα αρχικά τους. Είναι οι Π.Δ., Κ. Σ., Γλ. Κ., Κ.Α., Γ.Δ., Α.Χ., Α.Π., Σ.Π., Ξ.Κ. και το πρωτοπαλίκαρο, ο “πρώτος μεταξύ ίσων”, ο πιο έμπειρος στο νταϊλίκι, ο Κ.Κ., που επανηλλημένα (δε μας το λέει αυτό ο Πρέσβης) προσπάθησε να δολοφονήσει το Μακάριο.
Όποιος έχει κάποια ηλικία γνωρίζει τα ονόματα. Όποιος θέλει να τα μάθει μπορεί να τα βρει στη επίσιμη ιστοσελίδα της Αμερικανικής Κυβέρνησης που περιέχει αποχαρακτηρισμένα κρατικά έγγραφα.
Όλοι αυτοί, λένε, και μας λέει και ο Πρέσβης, έκαναν “ενωτικό αγώνα”. Αλλά έγιναν “ρεαλιστές” μόλις τους πάτησε ο Αττίλας. Μένει, λέει στο έγγραφό του, “κατάπληκτος” ο Πρέσβης και οι αξιωματούχοι της πρεσβείας του, “από τον γενικό τόνο νομιμότητας, ρεαλισμού και μετριοπάθειας” που παρουσιάζουν τα παλικάρια αυτά, της “κυπριακής δεξιάς”, σε επανηλλημένες συνομιλίες που είχαν με την πρεσβεία μετά την εισβολή και τις οποίες οι ίδιοι επεδίωξαν. Μήπως, αναρωτιέται, ο Πρέσβης τους έχουμε παρεξηγήσει και δεν ήταν ποτέ τόσο ακραίοι όσο τους παρουσίαζε ο Μακάριος; Ή μήπως τους προσγείωσαν οι Τούρκοι; Δεν είναι σίγουρος ο Πρέσβης και επιφυλάσεται. Ωστόσο κάνει και μια πρόβλεψη που βγήκε πέρα ως πέρα αληθινή: “Δεν αποκλείουμε”, συμβουλεύει ο Πρέσβης Ντέιβις στον προϊστάμενό του στην Ουάσινγκτον Κίσσινγκερ, “με το χρόνο να διευρυνθεί ο ρεαλισμός της δεξιάς”.
Τριανταπέντε χρόνια αργότερα από το προδοτικό πραξικόπημα, ο κύκλος της “Ελληνοκυπριακής Δεξιάς”, που μας περιγράφει ο Αμερικανός Πρέσβης, έχει ολοκληρωθεί και περισσεύει. Της περισσεύει της “Ελληνοκυπριακής Δεξιάς” του Ντέιβις ο “ρεαλισμός”. Και σήμερα πρωτοστατεί και πάλι στην κατάλυση του κράτους. Όπως και τότε. Και αυτή τη φορά η δεξιά των Αμερικανών πιστεύει ότι θα τα καταφέρει. Όχι με νταϊλίκια αυτή τη φορά αλλά με τις λόγχες του Αττίλα.

13 σχόλια:

  1. Να κλάψει ή να γελάσει κανείς με τα ονόματα, όπως όντας σε ένα θέατρο παραλόγου με άφθονο black humor.
    Τουλάχιστον ήρθε ο καιρός που οι Κ.Κ και οι Γλ.Κ να αρχίσουν να αποκαθηλώνονται - κατ' εμέ μακάρι να καταβαραθρωθούν και να απαγορευθεί η δημόσια εκφορά τους. Ως ένα ύστατο φόρο τιμής στην Ιστορία, στην εξαφανισμένη αξιοπρέπειά μας και στο ανύπαρκτο ηθικό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ορισμένοι της δεξιάς έτσι ενήργησαν πράγματι,να πω για τα αίσχη της αριστεράς στο Κυπριακό;μήπως να είμαστε λίγο πιο δίκαιοι;λέω μήπως,πλησιάζουν και οι μέρες και θα θυμηθούμε ξανά το κάλεσμα του μουχταρόπαπα στην Τουρκιά για να επέμβη στην Κύπρο...για να σταματήσει τη βαρβαρική ελληνική εισβολή όπως είπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ' εμέ δεν υπάρχει ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Ευτυχώς αυτό το δαιμονικό ψέμα και ψευτοδίλημμα του ψυχρού πολέμου που τυράννισε την Ελλάδα με εκατόμβες θυμάτων (και την ίδια την Κύπρο σε τελική ανάλυση) τελείωσε. Τώρα υπάρχουν μόνο αυτοί που πρεσβεύουν τη ρωμηοσύνη και αυτοί που την απεχθάνονται ως ο διάολος το λιβάνι. Κι η ρωμηοσύνη είναι κάτι ευρύτερο από το ελλαδιστάν και το ελλαδεξ όπως αναφέρει περιπαικτικά κι ο Σεφέρης. Όσο εγκληματικός και μικρός ήταν ο Ζαχαριάδης άλλο τόσο εγκληματικός ήταν και ο Κ.Κ και ο Γλ. Κ και ο μουχταρόπαπας. Καμία διαφορά. Παίξαν με ψυχές για τα καπρίτσια τους. Προδόσαν. Αυτό και μόνο τους διαγράφει από Ρωμηούς. Όσα ιδρύματα και δρόμους να πάρουν το όνομά σου και όσες προπόσεις και να σου κάνουν στις σοσιαλιστικές διεθνείς η πραγματική ιστορία θα σε κατατάξει εκεί που πρέπει. Στον κάλαθο τον αχρήστων ως σκουπίδι και ιστορική φύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μουχταρόπαπα εννοείς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο?
    Μάλλον δεν έχεις καταλάβει οτι το ήθος , η ευπρέπεια στον λόγο και την γραφή αποτελούσαν και αποτελούν βασικά στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. sub92 το "μουχταρόπαπας" σαν χαρακτηρισμός δεν είναι τίποτα μπροστά σ'αυτά που έχει κάνει ο "μακαριστός".ΥΠΗΡΞΕ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ british intelligence ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Αρχομανής,φίλαρχος,καιροσκόπος, μια ζωντανή απόδειξη της παροιμίας "εμένα με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω". Αυτός "πάτησε" τον όρκο της Φανερωμένης(οι Κύπριοι σχολιαστές του ιστολογίου μπορούν να διαφωτίσουν και τους υπόλοιπους σχετικά μ'αυτόν τον όρκο)όταν επέστρεψε απο την "εξορία" στις Σεϊχέλες που τον είχαν στείλει οι Άγγλοι(προφανώς για να έχουν την άνεση χρόνου να τον στρατολογήσουν εφόσον γνώριζαν απο την καλή και απο την ανάποδη την κυκλοθυμική του προσωπικότητα).Απο εκει και πέρα η πορεία του ειναι λιγο-πολύ γνωστή και κάθε άλλο παρα υπέρ των συμφερόντων του Ελληνισμού.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προς υπερασπιση του sapphire,μουχταρ ειναι ο προεστος που διοριζοταν απο τους τουρκους επι τουρκοκρατιας,δεν ειναι καμμια προστυχη βρισια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναι πολύ σωστά,μουχτάρης ήταν ο προεστός,ο δημογέροντας και συνήθως σε κάθε χωριό υπήρχαν δύο,ένας χριστιανός και ένας τούρκος,άρα μουχτάρης+παπάς=μουχταρόπαπας,μην το μπερδεύουμε με το μουρντάρης,τέτοιο πράγμα δεν ισχυρίστηκα ποτέ (εγώ...)
    Τον χαρακτηρισμό τον χρησιμοποιώ χιουμοριστικά,οπότε μην θίγεσαι,και τον Ιερώνυμο τον λέω Jerry από το Jeronimo,για τον Μακάριο δεν έχω ξεκάθαρη άποψη,ήταν πάρα πολύ ενοιγματική προσωπικότητα,σίγουρα όμως τα θετικά του στοιχεία θα μπορούσαν να τον κάνουν μεγάλο ήρωα,τα αρνητικά του όμως είναι και πολλά αλλά κυρίως ακόμα πολύ σκοτεινά!Πάντως περισσότερο ως πολιτικό παρά ως θρησκευτικό ηγέτη μπορώ να τον δω οπότε δεν μου βγαίνει να μιλήσω σεβάσμια όπως θα μιλούσα για πρόσωπο ιερωμένου αλλά περισσότερο πολιτικά ΄πως θα μιλούσα για τον κάθε πολιτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μιας και είδα ποιο κάτω τον Μακάριο με τον Κοκό,σε συζήτηση μου είπαν ότι ο Μακάριος πίεζε να γίνει αντιβασιλιάς σε περίπτωση Ένωσης και ακόμα και με την ίδια την Ένωση,αυτό προσπαθησα να το επιβεβαιώσω αλλά δεν βρήκα καμία αναφορά υπερ ή κατά αν κάποιος έχει κάποια πληροφορία ας με διαφωτίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχει σχετικό υλικό για τον ορκο της Φανερωμένης.

    ..προς υπερασπιση του sapphire,μουχταρ ειναι ο προεστος που διοριζοταν απο τους τουρκους επι τουρκοκρατιας,δεν ειναι καμμια προστυχη βρισια

    Μαλλον δεν διαβασες τι εγραψες διόρισαν οι Τουρκοι Αρχιεπίσκοπο Ελληνα και ΠΡΌΕΔΡΟ ΚΥΠΡΟΥ?

    ΕΛΕΟΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλέπω ότι και τα προφανή πάτε να τα κουκουλώσετε ορισμένοι.
    Δηλαδή αντί να πείτε στα ίσια ότι η "εθνικόφρων παράταξις των Αθηνών " έδωσε την Κύπρο,κατήντησε το Αιγαίο,και μετέτρεψε υποχρεωτικά τα μουσουλμανικά σωματεία της Θράκης σε τουρκικά (που το θεωρώ χειρότερο απ'όλα)
    αντί λοιπόν να κάνετε μια αυτοκριτική αντρίκεια πάτε και ψάχνετε την αριστερά και τρίχες κατσαρές.
    ΠΑΙΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ
    (γιατί σε παιδάκια απευθύνομαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sub92 αν υπάρχει σχετικό υλικό για τον όρκο της Φανερωμένης, βγαλτο στην φόρα για να δουν και οι υπόλοιποι σε τι αναφεροταν.Διότι Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.

    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είμαι κανένας ότι ο Μακάριος διορίστηκε από την Τουρκία αλλά ότι οι μουχτάρηδες διορίζονταν από τους Τούρκους την εποχή εκείνη,πάντως δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ισχύει αυτό,μπορεί σε ορισμένες εποχές και περιοχές να εκλέγονταν κιόλας.
    Η χούντα είχε τάξει στον Μακάριο να τον κάνει Οικουμενικό Πατριάρχη,ε για να πει τέτοιο πράγμα η χούντα προφανώς θα συμφωνούσε και η Τουρκία,δεν νομίζω ότι οι τούρκοι έχουν προσωποληψίες όταν είναι για το συμφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ανώνυμε που δεν θυμάμαι ποιος από τους δεκάδες είσαι,το μότο σας είναι γνωστό,βαρετό και χιλιοειπωμένο "για όλα φταίει η δεξιά",οπότε μάλλον εσύ τα κουβαδάκια σου και σ'άλλη παραλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.