19/7/09

«Αεροσκάφη Αναχαιτίσεως και Α/Α μέσα θα βάλουν εφ' όσον προσβληθούν»

Αξιοσημείωτο γεγονός της μάχης της Κύπρου ήταν η θρυλική πλέον αλλά μέχρι πρόσφατα άγνωστη αερομαχία έξω από την Σκύρο. O ίδιος ο Αρχηγός Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, είχε διατάξει στις 10.10πμ τον διοικητή της 28 ΤΑΔ Αντιπτέραρχο Περικλή Οικονόμου όπως, «εις περίπτωσιν εμπλοκής Τουρκικών και Ελληνικών αεροσκαφών να αποφευχθή πάσα επιθετική ενέργεια των ημετέρων αεροσκαφών αναχαιτίσεως προς κατάρριιμιν Τουρκικών αεροσκαφών, άνευ προσωπικής διαταγής του Αρχηγού ΕΔ, ή του Αρχηγού Αεροπορίας»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ 1974/ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ/ΚΥΠΡΟΣ 1974/Αερομαχία στη Σκύρο

ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

H συγκεκριμένη διαταγή μπορεί να χαρακτηρισθεί επιεικώς απαράδεκτη, διότι ουσιαστικώς απαγόρευε στους 'Ελληνες χειριστές ακόμη και το δικαίωμα της αυτοάμυνας! H λογική δεν άργησε να επικρατήσει και επήλθε τροποποίηση της ανωτέρω διαταγής. Οι Τούρκοι ισοπέδωναν τα πάντα στην Κύπρο και κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την στάση τους στο Αιγαίο. Στις 10.15 λοιπόν έγινε η παρακάτω τροποποίηση: «Αεροσκάφη Αναχαιτίσεως και Α/Α μέσα θα βάλουν εφ' όσον προσβληθούν». H περίπτωση αυτή πάντως προδίδει αμηχανία και φόβο που προφανώς κυρίευσαν εκείνες τις ώρες την ελληνική στρατιωτική ηγεσία, οδηγώντας σε μούδιασμα και αδράνεια. Το αποτέλεσμα ήταν να μην διαταχθεί η εφαρμογή των προβλεπομένων σχεδίων για βομβαρδισμό από αέρας της τουρκικής αμφιβίου δυνάμεως. Τρία ελληνικά μαχητικά F-5 της 111 ΠΜ, συναντήθηκαν με δυο τούρκικα F-102. Το ένα F-102 έβαλε με falcon κατά ενός F-5,με χειριστή τον ανθυποσμηναγό Σκαμπαρδώνη που το απέφυγε με ελιγμό, βουτώντας σε χαμηλότερο ύψος. Το F-5 που ακολουθούσε με χειριστή τον υποσμηναγό Δηνόπουλο, προσέβαλε το F-102 με Gar-8 και το κατέρριψε. Το δεύτερο F102 προφανώς πανικόβλητο, φεύγει προς Ελλάδα και αφού περιπλανάται ακολουθούμενο στρέφει ανατολικά και κάνει αναγκαστική προσγείωση πριν τη Σμύρνη... καταστρέφοντας το αεροσκάφος του! Αυτή ήταν η τούρκικη αεροπορία που έχασε 19 αεροσκάφη στη μάχη της Κύπρου. Τι έγινε με τους πρωταγωνιστές της; O Δηνόπουλος αποστρατεύτηκε 41 ετών με τον βαθμό του …Σμηνάρχου, ενώ πιο τυχερός ο Σκαμπαρδώνης έφτασε μέχρι τον βαθμό του Ταξίαρχου! Η Ελληνική πλευρά κράτησε μυστικό το γεγονός, μέχρι πρόσφατα, για να μην «δημιουργηθούν προβλήματα» με τους Τούρκους!agnooumenoi74.gr

6 σχόλια:

  1. Με πνίγει οργή και αγανάκτηση με τους εφιάλτες καλοπερασάκηδες δοσήλογους προδότες που τρέφονται απο τις σάρκες μας.Ως πότε ρε σεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό πρῶτο ἄρθρο εἶχε δημοσιευτεῖ ἐδῶ. Σᾶς παραθέτω ἕνα δεύτερο:

    Μυστική έκθεση για την Κύπρο (2): «Κάναμε τρεις διευθετήσεις και πετύχαμε και στις τρεις»
    Κύριε Πρόεδρε,
    Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχει ένα τόσο θετικό πολιτικό κλίμα που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Μαζεύουμε τους καρπούς της σταθερής πολιτικής που ακολουθούμε εδώ και χρόνια. Φαίνεται ότι η ιδέα της διχοτόμησης έχει πλέον υιοθετηθεί από όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Και μέσα στους Ελληνοκύπριους και μέσα στους Τουρκοκύπριους. Επιπλέον, τώρα οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της είναι οι ίδιοι που κάποτε τάσσονταν πιο πολύ εναντίον της. Όμως, παρά ταύτα δεν πρέπει να βιαστούμε για οποιαδήποτε λύση. Να αφήσουμε να ωριμάσει ακόμα λίγο η ιδέα της διχοτόμησης. Να ταλαιπωρηθούν ακόμα λίγο από τη μη λύση. Να έρθουν σε κατάσταση που να δεχτούν περισσότερα πράγματα. Προς το παρόν έχει οριστικοποιηθεί η διζωνικότητα. Κανείς δεν έχει πλέον ένσταση γι' αυτό. Το πολύ σε δέκα χρόνια θα δεχτούν και τα δύο ανεξάρτητα ξεχωριστά κράτη. Καθησυχάσαμε τους πάντες όταν απομακρύναμε τον Ντενκτάς στο βορρά και βάλαμε στη θέση του τον Ταλάτ. Η ανακούφιση έγινε μεγαλύτερη όταν ανήλθε στην εξουσία ο Χριστόφιας στο νότο. Τώρα όλοι είναι πολύ αισιόδοξοι και ελπίζουν. Είναι και οι δύο ηγέτες πρώην αριστεροί, αλλά δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό. Η εκμετάλλευση, τα ξένα κεφάλαια, η εθνικοποίηση κλπ. δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα για κανέναν. Δηλαδή, δεν μοιάζουν με εκείνον τον θεότρελο Κάστρο, τον μουρλό Τσάβεζ και το γουρούνι τον Μοράλες. Μια σημαντική πλειοψηφία πιστεύει ότι αυτοί θα φέρουν τη λύση στο νησί. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο σήμερα είναι "τελευταία ευκαιρία", "παράθυρο ευκαιρίας" κλπ. Υπάρχουν ακόμη και μερικοί βλάκες που λένε από τώρα ότι θα τους δοθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό το κλίμα μπορεί να θεωρηθεί θετικό για εμάς. Διότι κανείς δεν λέει πλέον ότι η υπόθεση αυτή εξαρτάται ουσιαστικά από εμάς. Μας ξέχασαν. Ακόμα και οι ακαδημαϊκοί που θεωρούνται οι πιο σώφρονες και στις δύο πλευρές συμπεριφέρονται σαν να μην έχουμε κανένα απολύτως ρόλο εμείς σε αυτή τη λύση. Ή προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι και εμείς καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες για λύση.

    Κύριε Πρόεδρε,
    Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι παλιά θεωρούσαν εμάς υπεύθυνους για αυτά που συνέβαιναν. Για τη μη λύση και τη διχοτόμηση. Μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού όσοι σκέφτονται τώρα με αυτό τον τρόπο. Ευτυχώς. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι οργανώσεις πολιτών (ΜΚΟ) ωφέλησαν πολύ. Όλοι πείστηκαν ότι εμείς ασκούμε πιέσεις στους ηγέτες για λύση. Δηλαδή, στα μάτια του λαού του νησιού δεν είμαστε πια ένας δεινόσαυρος που εφαρμόζει το διαίρει και βασίλευε. Είμαστε πουλιά της ειρήνης. Περιστέρια της ειρήνης. Γι' αυτό έχουμε τη γνώμη ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και σαράντα χρόνια. Ο πιο σοφός τρόπος συμπεριφοράς είναι να φαίνεται πως θέλουμε λύση και να τους εμποδίζουμε να φτάσουν σε λύση μεταξύ τους. Μας βοηθούν πολύ σε αυτό το θέμα οι ομάδες των οποίων επικεφαλής είναι οι ακαδημαϊκοί. Σε όλα τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία κατηγορούν τους ηγέτες τους, όχι εμάς. Θεωρούν ότι εμείς δεν είμαστε πια "ο παλιός εαυτός μας", ότι ο κόσμος έχει πλέον αλλάξει και γίναμε και εμείς μια δύναμη φιλειρηνική με καλή θέληση. Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να καλούμε συχνά σε διεθνή συνέδρια τις ομάδες που σκέφτονται με αυτό τον τρόπο και να τις τιμούμε.

    Κύριε Πρόεδρε,
    Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ επιτυχημένες και οι τρεις διευθετήσεις που κάναμε τα τελευταία 45 χρόνια στην Κύπρο. Το 1963 γκρεμίσαμε τη δημοκρατία, χωρίσαμε τη μια κοινότητα από την άλλη και κάναμε τη μερική διχοτόμηση. Το 1974 υλοποιήσαμε τη γεωγραφική διχοτόμηση, η οποία είναι και η πιο σημαντική. Μπορούμε να πούμε άνετα ότι εφαρμόζεται με επιτυχία αυτή τη στιγμή και η τελευταία διευθέτηση που κάναμε το 2004. Ανοίξαμε το δρόμο για την Τουρκία, το μεγάλο μας σύμμαχο στη Μέση Ανατολή. Αν καταφέρουμε να την σπρώξουμε και στην ΕΕ, μπράβο μας. Μείνετε ήσυχος. Αν δεν μας πιστεύετε, ρωτήστε και τους νησιώτες.

    ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
    ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/06/2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Χριστόφιας αναγνωρίζει τουρκοκυπριακό κράτος

    TOY ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ
    ΤΟ JOINT STATEMENT Χριστόφια - Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008, για ΕΝΑ θέμα, αποτελεί τεράστιας σημασίας ιστορικό σταθμό στη μακρόχρονη πολιτική της Τουρκίας. Ανάλογο της υπογραφής στο Λάνκαστερ Χάουζ, 19η Φεβρουαρίου 1959, των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, που επέβαλε η Βρετανία με την απειλή της άμεσης διχοτόμησης του Σχεδίου Μακμίλαν:
    Τ Ο Τ Ε , 19.2.1959, η Τουρκία πέτυχε την ΠΡΟΑΓΩΓΗ της τουρκικής Μειονότητας του 18% σε «Κοινότητα» και την ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ τού, ελληνικής πλειοψηφίας 82%, κυπριακού ΛΑΟΥ σε «ελληνική Κοινότητα». Ώστε να στραγγαλισθεί, προγενετικά, η Λαϊκή Κυριαρχία και η Δημοκρατική Αρχή της πλειοψηφίας - μειοψηφίας, στο ζυριχικό έκτρωμα κράτους. Για να επιβληθεί ως «βραχνάς στον λαιμό του κυπριακού λαού», καθώς έγραφε ο τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ μ. Εζεκίας Παπαϊωάννου, «καθεστώς ΔΙΑΡΧΙΑΣ, πηγή προστριβών και περιπλοκών»…
    Τ Ω Ρ Α , 23.5.2008, διά του Joint Statement Ταλάτ - Χριστόφια, η Τουρκία πέτυχε την ΠΡΟΑΓΩΓΗ της «τ/κ Κοινότητας» σε «Συνιστών Κράτος». «Κράτος» που, προφανώς διεκδικεί να έχει αρμοδιότητα, εξουσία, κυριαρχία της σύστασης (ρήμα συνίστημι, συνιστώ, συγκροτώ, ιδρύω), συνομολόγησης, συνδημιουργίας, συνεγκαθ-ΙΔΡΥΣΗΣ, του «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Κρατών». Μαζί με το «ισότιμου καθεστώτος» «ε/κ Συνιστών Κράτος», στο οποίο, ΚΑΘΑΙΡΟΥΜΕΝΗ υποβιβάζεται η άχρι τούδε, μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη και νόμιμη, Κυπριακή Δημοκρατία.
    4 9 ΧΡΟΝΙΑ μετά το επίτευγμα στο Λάνκαστερ Χάουζ, η προαγωγή που εξασφάλισε στις 23.5.08 από τον κ. Χριστόφια η Τουρκία, αποτελεί «φυσιολογικό» προϊόν της δημογραφικής πολιτικής που επιτυχώς υλοποίησε από το 1974 η Άγκυρα, καθώς: Ο πληθυσμός του παράνομου προσώρας κατοχικού καθεστώτος (το οποίο αναμένει την ε/κ υπογραφή για να νομιμοποιηθεί ως το ήδη συμφωνηθέν υπό του κ. Χριστόφια «τ/κ Συνιστών Κράτος»), δεν αποτελεί, παρά μόνο ψευδώς, την «τ/κ Κοινότητα». Επειδή οι Τ/κ, 90.000, αποτελούν, εκεί, τη μειοψηφία έναντι των 160.000 παράνομων προσώρας Τούρκων εποίκων. Ήδη, ο κ. Χριστόφιας, προτού καν παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις, δήλωσε πρόθεση νομιμοποίησης των πρώτων 50.000 εποίκων. Συνεπώς, η επιτευχθείσα προαγωγή της «Κοινότητας» σε «Κράτος», τείνει να καταστήσει σαφέστερα νόμιμες τις «πραγματικότητες» που πέτυχε η Τουρκία, με το τουρκοφόρο πραξικόπημα και διά της εισβολής και της εμπέδωσης επί 34 χρόνια του Αττίλα: Δεν μπορεί ο πληθυσμός «Κράτους» και δη «Συνιστώντος», να ονομάζεται… «Κοινότητα»! Και η Άγκυρα απέδειξε (από Σεπτέμβριο 1955 έως 23 Μαΐου 2008) ότι δεν έχει… μπουνταλάδες στην επί του Κυπριακού πολιτική της!

    Ελεύθερος
    10 Ιουλίου 2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταλαβατε τωρα γιατι θελουν να φιμωσουν τα μπλοκς.Γιατι εδω ολα βγαινουν στην φορα ,ουδεν κρυπτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι προδοτες εχουν ονομα και επιθετο και συναντηθηκαν στο παρισι παρουσια του πρωην ελληνα πρεσβη στη αγκυρα το φλεβαρη του 1974 και διαπραγματευονται τον ιουλιο οχι το κυπριακο αλλα το αιγαιο παραιτουμενοι της εκμεταλευσης ανατολικα του ακρωτηριου μπαμπουρα και στο τελος τους κανουν και αγαλματα στην θεσσαλονικη.μηπως γνωριζει κανεις το ονομα του κολητου του ευταξια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τον φλεβαρη του 1974 ποιους συναντησε ο ετσεβιτ στο παρισι παρουσια του πρωην ελληνα πρεσβη στην αγκυρα?
    η συμφωνια που υπεγραψε ο γ.μαυρος στην ελβετια τον αυγουστο του 1974 περιελαμβανε τον ορο οτι η Ελλαδα παραιτειται απο την εκμεταλευση του αιγαιου ανατολικα του ακρωτηριου της θασου μπαμπουρα?
    οσοι συμετειχαν στην συναντηση γιναν πρωθυπουργοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.