25/7/09

Βέλγιο: Ενταση στις σχέσεις με Τουρκία

Την έντονη αντίδραση της βελγικής κυβέρνησης προκάλεσαν δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη εναντίον της δικαιοσύνης, με αφορμή την αναβολή δίκης μελών της εκτός νόμου αριστερής τουρκικής οργάνωσης DHKP-C.


Βρυξέλλες,

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών προήλθε από την απόφαση του Εφετείου Βρυξελλών, να αναβάλει για τον Οκτώβριο τη δίκη 6 μελών της οργάνωσης DHKP-C, τα οποία είχαν συλληφθεί το 1999, μετά τον εντοπισμό, σε διαμέρισμα στα περίχωρα της βελγικής πρωτεύουσας, όπλων και πυρομαχικών, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης.

Η αναβολή αποφασίστηκε ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης, να εξεταστεί προηγουμένως (από το Δικαστήριο) αν η δίκη πρέπει να γίνει με βάση το βελγικό ελαστικότερο αντιτρομοκρατικό νόμο που υπήρχε πριν το 2005, δεδομένου ότι τα γεγονότα, για τα οποία κατηγορούνται, αφορούν το 1999. Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και όρισε για τον Οκτώβριο τη διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κ. Τανλάι, ο οποίος έκανε ανεπίτρεπτες, σύμφωνα με τους Βέλγους, δηλώσεις για διπλωμάτη.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρέσβης φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», να δηλώνει ότι το Βέλγιο επιχειρεί να οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο με εντελώς αβάσιμες δικαιολογίες. Ο κ. Τανλάι πήγε ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι «η τρομοκρατία θα φτάσει μια μέρα και στο Βέλγιο και τότε οι Βέλγοι θα καταλάβουν τι σημαίνει».

Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, θεώρησε προσβλητικές για τη δικαιοσύνη και τη χώρα του τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη, Φουάτ Τανλάι, τον οποίο κάλεσε στο γραφείο του, μόλις επιστρέψει από την Τουρκία, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

7 σχόλια:

  1. >>«η τρομοκρατία θα φτάσει μια μέρα και στο Βέλγιο και τότε οι Βέλγοι θα καταλάβουν τι σημαίνει».<<

    σιγα την προβλεψη...

    επειδη η ευρωπη θα γεμισει με αφγανους ιρακινους και πακιστανους ?



    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο κ. Τανλάι πήγε ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι «η τρομοκρατία θα φτάσει μια μέρα και στο Βέλγιο και τότε οι Βέλγοι θα καταλάβουν τι σημαίνει»."

    αυτό περνάει και ως απειλή!


    Τέτοια να γίνονται,τέτοια ν'ακούν οι Ευρωπαίοι, να μάθουν τον σύγχρονο... πολιτισμό της Τουρκίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό είναι αντίδραση!!Στο γραφείο για εξηγήσεις και αν δεν είναι επαρκής δρόμο στο σπίτι του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωχ ωχ, φουκαράδες Βέλγοι να ξέρατε τι σας περιμένει. Δεν είναι οι Τούρκοι μόνο αλλά ποιος σας γλυτώνει κι απ' το Dora και το Pavlopoulos που πειράζετε την Tουρκία...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω παντως το εχω δει το ονειρο και μαλιστα το εχω στειλει στα σχολια μερες πριν,για να μην μου πειτε μετα οτι δεν ειμαι ο τελειος καζαμιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλοι μου,
    αν έρθετε στις Βρυξέλλες θα δείτε πιο πολλούς μουσουλμάνους παρά Βέλγους.
    Δε θα γενικεύσω λέγοντας ότι είναι εκκολαπτόμενο τρομοκράτες όλοι τους, αλλά σίγουρα ο φονταμενταλισμός δίνει και παίρνει. Σε αυτό βοηθάνε και οι Βέλγοι οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανεκτικοί (τώρα τελευταία αρχίζουν και καταλαβαίνουν σε τι χάλι έχουν φέρει τη χώρα τους) Ενδεικτικά μέσα στο πάρκο για τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας τους, κοντά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο τζαμί. (...the centre also provides courses of Arabic to adults and children, as well as initiations to Islam..)
    Το χειρότερο είναι πως πλέον βλέπεις και Βελγίδες με τη χαρακτηριστική μαντίλα.

    Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι τρομοκράτες. Πέντε δέκα από δαύτους φτάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.