5/7/09

Ο Νταβούτογλου προβάλλει τη σημερινή Τουρκία ως… «βυζαντινή»!


Η παρουσίαση του νεο-οθωμανισμού ως δομικού στοιχείου της σύγχρονης τουρκικής ταυτότητας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, με βασικό εργαλείο την ανάδειξη της σημερινής Τουρκίας ως «βυζαντινής Τουρκίας», ξεκίνησε ήδη να συζητείται στη γείτονα από το 2007, όταν, μιλώντας στο Ιδρυμα Βεχμπί- Κοτς, κατά τη διεξαγωγή του Α΄ Διεθνούς Ερευνητικού Συμποσίου για το Βυζάντιο, ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού τόνισε:«Δεν έχετε το δικαίωμα να λέτε (συμπατριώτες μου) ότι το Βυζάντιο δεν είναι δικό σας. Δεν μπορείτε να το λέτε αυτό, γιατί τότε δεν θα έχετε δικαίωμα στη γη αυτή.

Η Χάλκη

»Αυτή η γη είναι των Τούρκων και σ’ αυτήν έζησαν Βυζαντινοί. Το μουσείο της Αγίας Σοφίας, που έκανε τζαμί ο Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ, δεν το γκρεμίσαμε, το χρησιμοποιήσαμε, άρα το Βυζάντιο είναι δικό μας» (εφημερίδα «Μιλιέτ», 26-06-07), ενώ στη «Χουριέτ» (1-07-09) η Μπαρτσίν Γινάνγκ, υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις ΑΚΡ α λα καρτ», γράφει για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης:

«…η ομάδα του Βατικανού, όπως εγώ την αποκαλώ, αντιτίθεται στο άνοιγμα, φοβούμενη ότι θα αναγνωριστεί η Οικουμενικότητα του Ελληνικού Πατριαρχείου, το οποίο θα γίνει δεύτερο Βατικανό… Γιατί είναι κακό για μας να φιλοξενούμε στο έδαφός μας έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς θεσμούς;

Η Τουρκία μόνον οφέλη μπορεί να αποκομίσει από τη λειτουργία ενός τέτοιου θεσμικού οργάνου στο έδαφός της».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

14 σχόλια:

  1. Αηδία πιά...Ειλικρινά δεν πάει άλλο ρε παιδιά..Λένε ότι μαλακία τους κατέβει έχοντας στο μυαλό το μέλλον τα μογγόλια και οι δικοί μας κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
    Αυτό που μας καίει είναι πότε θα γίνουν εκλογές,άν θα πάμε διακοπές φέτος,τί θα πεί η Πετρούλα και πόσο θα τον κουνήσει σήμερα...
    Ήμαρτον ρε πια,δεν πάει άλλο..Άς κάνει πια κάποιος κάτι.Καταντήσαμε όλοι μας αηδία πια..Ούτε στα μπλόγκς δεν έχουμε κουράγιο να σχολιάζουμε πια με τόση αηδία που μας γυροφέρνει.
    Μάλλον αυτός ήταν και ο σκοπός τους..να μη μας νοιάζει τίποτα πια για να τους αφήσουμε να μοιράσουν τα οικόπεδα ήσυχοι..Εννοείται φταίνε για όλα οι δικοί μας οι πολιτικάντηδες..Οι απέναντι το συμφέρον τους κοιτάνε.
    ΑΗΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αυτή η γη είναι των Τούρκων και σ’ αυτήν έζησαν Βυζαντινοί. Το μουσείο της Αγίας Σοφίας, που έκανε τζαμί ο Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ, δεν το γκρεμίσαμε, το χρησιμοποιήσαμε, άρα το Βυζάντιο είναι δικό μας» (εφημερίδα «Μιλιέτ», 26-06-07),"

    Και τώρα το κείμενο σύμφωνα με την κοινή λογική και την εντιμότητα :
    Αυτή η γη είναι των Βυζαντινών και σ'αυτήν εισέβαλλαν οι Τούρκοι.Την εκκλησία της Αγίας Σοφίας δεν την έχτισαν οι Τούρκοι,την έκλεψαν και της έδειξαν ασέβεια μετατρέποντας την σε τζαμί, άρα οι Τούρκοι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το Βυζάντιο,ως εχθροί του.

    ΑΝ θέλεις το Βυζάντιο και την ελληνική αρχαιότητα θα γίνεις Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος. Ισλαμοκεμαλιστής και Βυζάντιο μαζί, ΦΥΣΕΙ ΑΔΥΝΑΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λόγος λίγο πριν της πτώση της Πόλης, του τελευταίου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ’ ή αλλιώς ονομαζόμενου Δραγάση (που διαφέντευε και τον Μιστρά) δίνει την απάντηση στο ποιοι είναι οι κύριοι και αφέντες της Πόλης και ποιοι οι ξένοι κατακτητές. Εγώ καυχιέμαι ότι μπορώ να τον διαβάσω και να τον καταλάβω πεντέμισι αιώνες μετά απ’ αυτόν τον λόγο. Ο μέσος τούρκος με μόνο την μέση εκπαίδευσή που του παρέχει η πατρίδα του μπορεί να κάνει το ίδιο; Να πούνε κάτι τέτοιο οι Ρώσοι θα ήταν θεμιτό μέσα σε ένα αυτοκρατορικό υπερεθνικό πνεύμα (όπως ήταν στο πυρήνα του και το πνεύμα της Ρωμανίας) αν και αλλοεθνής... Αλλά οι τούρκοι; Απλά γελοιότητες.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή είναι η τακτική για να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι είναι και αυτοί Ευρωπαίοι. Να πει το Πατριαρχείο πως φεύγει, να δούμε μετά πως θα πείσουν τους ευρωπαίους για την ευρωπαική μορφή της τουρκίας. Αυτήν την στιγμή που θέλουν να μπούν στην ευρώπη κάτι τέτοιο θα τους έβγαζε έξω από τον υπολογισμό τους. Αν είναι εύκολο θα ήθελα να μάθω τι προσπαθούμε να πετύχουμε πλέον με το πατριαρχείο. Οχι συναισθηματικά αλλά πολιτικά και τι στόχους έχουμε για το μέλλον? Δεν βλέπω προοπτικές. Γιαυτό μιλάω έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kaneis ena mikro λαθος 5 Ιούλιος 2009 11:53 πμ

    το βυζαντιο μονο στα τελευταια του χρονια εγινε ελληνικο
    Δεν κυβερνιοταν απο Ελληνες παρα μονο στα τελευταια του

    και η χριστιανοι και η βιζαντινοι επιβληθηκαν με τη βια στους ελληνες

    ο αρχαιος ελληνικος πολιτισμος διασωθηκε απο τους αραβες μουσουλμανους οταν οι
    χτιστιανοι-βυζαντινοι εκαιγαν οτι παπηρο εβρισκαν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ τελευταία φορα που μίλησα με φίλο εκ των έσω,μου είπε πως επιδιώκεται το πατριαρχείο να γίνει ένα δεύτερο βατικανό. Έχει megaaaaali ουρα αυτή η αχλάδα και μην είστε και τόσο σίγουροι ότι δεν είναι δικη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΗΔΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ....ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΡΑΠΕ ΜΑΣ......ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΤΠΤ ΠΙΑ.....ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κοστακουτασ, θελεις να δώσουμε την μισή ελλάδα για να υποστηρίξουμε το πατριαρχείο? μας δουλευεις? Τι είναι αυτό?

    Σάββα τι εννοεί ο κοστακούτας? Μου φένεται λίγο ουτοπία και παραπλάνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 5 Ιούλιος 2009 3:36 μμ εσύ κάνεις λάθος ανώνυμε,από την εποχή του Ηρακλείου και μετά η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε εξελληνιστεί,για τους δε Άραβες έχεις δίκιο ως προς την διάδοση κατά ένα μέρος στην απολίτιστη Δύση,κατά το άλλο μέρος όμως η δύση αναπτύχθηκε μόνο όταν την κατέκλεισαν οι βυζντινοί Έλληνες πρόσφυγες,για παράδειγμα πως ο Ιωάννης Παλαιολόγος είχε αφήσει άφωνους τους σοφούς της Ευρώπης!Στο βυζάντιο όχι απλώς σώζονταν τα αρχαία κείμενα αλλά η αυτοκρατορική βιβλιοθήκη ήταν η μεγαλύτερη που υπήρχε στον τότε κόσμο,ο ίδιος ο Λέων ο δεν θυμάμε νούμερο αρνούταν κάθε αντιγραφή ακόμα από τους Άραβες γιατί θεωρούσε τα χειρόγραφα αυτά ότι πιο πολύτιμο είχαν.Απλά μετά την ουσιαστική διάλυση της αυτοκρατορίας το 1204 τα κρατίδια που σχηματίστηκαν και η μετέπειτα παλαιλόγια περίοδος είχαν χαρακτήρα εθνικό πολύ περισσότερο με την σημερινή μορφή του εθνισμού,πιο πριν δεν υπήρχε καν τέτοια έννοια.
    Τα υπόλοιπα είναι νεοπαγανιστικές προπαγάνδας κινούμενες σαφώς από ξένα ανθελληνικά κέντρα!και το δεν διοικούσαν οι Έλληνες είναι εντελώς άκαιρο αφού δεν υπήρχε κανένα εθνικό κόλλημα στην αρχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαθανε ότι πη....ατε, πλακώσανε και οι τούρκοι...γιατί όχι;;; οταν οι σκοπιανοι με 60 χρόνια ανενοχλητης καταπάτησης της Μακεδονίας,σχεδον πετυχαίνουν την νομιμοποίηση γιατι όχι οι τουρκοι να γίνουν βυζαντινοί;;;;Θα λύσουν πολλά απο τα προβλήματα τους.Ομως εμείς φταίμε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 5 Ιούλιος 2009 3:36 μμ
    νεοπαγανιστή ,
    τώρα τι να σου πω!η κατάσταση σου είναι σοβαρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ένας Ρωμιός
    Δείτε τι συμβαίνει και ποιοι είναι υπεύθυνοι:

    http://www.oodegr.com/oode/ierapostoli/xwres/tourkia/byzantio_tourkia_1.htm

    http://www.oodegr.com/neopaganismos/romi/akrwtiriasmos1.htm

    http://www.oodegr.com/oode/sygrafeis/korais2.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα μου επιτρέψεται να αμφιβάλλω για την ΟΟΔΕ πολλές απόψεις τους αγκίζουν ανθελληνικά όρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΦΙΛΕ 5 Ιούλιος 2009 3:36 μμ

    ΤΟ βιζαντινοι ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ??ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ Η΄ΤΗΣ ΒΙΖΙΤΑΣ??ΧΑΧΑ....ΜΑΘΕ ΒΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.