14/7/09

Αιολικά Πάρκα και Περιβάλλον


Της Ελίνας Γαληνού
Η σημασία προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αξιοποίησης του ανέμου, συνδέεται απόλυτα με την προστασία του περιβάλλοντος και την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο ή το ηλεκτρικό. Και όσο διαπιστώνεται ότι ο πλανήτης Γή υποφέρει από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση, τόσο η αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων και μέτρων υπέρ του περιβάλλοντος θα κερδίζει έδαφος. Βεβαίως, οι συζητήσεις και τα συνέδρια που οργανώνονται σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική, καταδεικνύουν ότι έχουμε καταληφθεί από μια γενικευμένη ευαισθησία, η οποία όμως δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα.
Η ανθρωπότητα, αφ΄ής στιγμής αποφασίσει να προστατεύσει το περιβάλον, θα πρέπει να είναι έτοιμη για πολλές αλλαγές αφού πρωτύτερα έχει σταθμίσει το κόστος τους. Τα αναφέρουμε αυτά επειδή έχουμε επισημάνει τις αντιδράσεις των κατοίκων διαφόρων περιοχών της Ελλάδας που έχουν επιλεγεί ως χώροι εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Και πολλές φορές λόγω αυτών των αντιδράσεων, δεν προχώρησε η εφαρμογή του σχεδίου αιολικής ενέργειας στις εν λόγω περιοχές. Οι αρμόδιοι φορείς και λοιποί ενδιαφερόμενοι για την προώθηση ΑΠΕ, αγανακτούν "Μα επιτέλους, δεν ξέρει τι θέλει αυτός ο λαός. Από τη μια φωνάζει ότι το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό κοστίζει δυσβάσταχτα και από την άλλη, παρεμποδίζουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων..." Αυτή τη σκέψη θα μπορούσε να την κάνει καθένας που δεν γνωρίζει τι σημαίνει εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου μέσα στο φυσικό περιβάλλον!
Ας ξεκινήσουμε από την αισθητική πλευρά. Ενα τέτοιο πάρκο, μοιάζει με δάσος από τερατοιστούς που τραυματίζει το κάθε τοπίο ανεπανόρθωτα. Αυτό σημαίνει ότι αν οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών δεν γίνουν κατόπιν προσεκτικής χωροταξικής μελέτης, κινδυνεύει να καταστραφεί η ομορφιά πολλών βουνών μας ή περιοχών εξαιρέτου φυσικού κάλλους που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς. "Και είναι καλύτερα να παραμείνουμε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό που και ανθυγιεινά είναι και πανάκριβα;" ίσως ρωτήσουν κάποιοι. Φυσικά όχι. Εκτιμούμε απόλυτα την ιδέα αξιοποίησης φυσικής ενέργειας, αλλά να μην καταστρέψουμε και όση φυσική ομορφιά απέμεινε στη χώρα μας.! Υπάρχουν ένα σωρό περιοχές ανεμώδεις, ξηρές και απόμακρες που δεν χτυπάνε κατ΄ευθείαν στο μάτι του επισκέπη. Αυτές είναι κατάλληλες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αφού η ζημιά που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον είναι ελάχιστη σε σχέση με το όφελος. Οχι όμως να καταστραφούν όμορφες πλαγιές βουνών ή να αναγκαστούν κάτοικοι περιοχών να μετακομίσουν... Οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων θά πρέπει να γίνουν βάσει χωροταξικής μελέτης που θα έχει σταθμίσει πρωτύτερα όλους αυτούς τους παράγοντες και θα αποκλείει πρόχειρες συγκυριακές επιλογές. Γιατί κάπου πρέπει να σκεφτούμε ότι το περιβάλλον της ελληνικής υπαίθρου δεν αντέχει πια άλλες θυσίες.

8 σχόλια:

  1. Και δεν είναι μόνο η επιλογή του βουνού για την εγκατάσταση του πάρκου΄
    Παράπλευρες απώλειες σημειώνονται και στα δάση, σε δρόμους δασικούς-αγροτικούς που διανοίγονται, με το πρόσχημα της μεταφοράς του εξοπλισμού.
    Αλλο που δεν θέλουν οι βλάχοι καταπατητές να οικιοποιηθούν δασικές εκτάσεις αφού δεν υπάρχει κτηματολόγιο.
    Η μεταφορά του εξοπλισμού θα μπορούσε να γίνει με ελικόπτερα,αποφεύγοντας τον τεμαχισμό των δασών μας και τις μίζες και συναλλαγές ανάμεσα σέ δημάρχους και αντιδημάρχους και τις διάφορες τεχνικές εταιρίες
    Επίσης το πρόβλημα των υποσταθμών,
    είναι ακόμα μεγάλο πρόβλημα .
    Δέν γνωρίζω τι γίνεται σε άλλες περιοχές αλλά στο Μαραθιά Φωκίδας,
    σε μία περιοχη χαρακτηρισμένη ώς
    ''περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους''οι τοπικοί παράγοντες συναίνεσαν στο να κατασκευαστεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ μέσα στο χωριό.
    Τα ενεργειακά πεδία θα είναι τεράστια καταδικάζοντας τους κατοίκους σε μελλοντικες παθήσεις
    καρκίνου και τερατογεννέσεων
    Βλέπουμε για άλλη μια φορά την προχειρότητα της πολιτείας σε τόσο σημαντικά θέματα και πόσο
    υπολογίζουν τον τόπο και τούς ανθρώπους, οταν πρόκειτε να κάνουν τις δουλείτσες τους

    ευχαριστω για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. {Υπάρχουν ένα σωρό περιοχές ανεμώδεις, ξηρές και απόμακρες που δεν χτυπάνε κατ΄ ευθείαν στο μάτι του επισκέπτη.}

    Ναι αλλά σ’ αυτές τις περιοχές δυστυχώς δεν υπάρχει κατανάλωση και η μεταφορά οποιουδήποτε φορτίου σε μεγάλη απόσταση συνεπάγεται απώλειες οι οποίες δεν μπορούν να αποφευχθούν με όποια υπαρκτή αυτή την στιγμή τεχνολογία. Άρα ή κάνουμε κάτι με βιώσιμους τεχνοοικονομικούς όρους όπου φυσικά θα έχει προτεραιότητα η γνώμη των ειδικών. Ή θα συντάσσουμε εκθέσεις ιδεών για το πόσο όμορφο είναι το απέναντι βουνό. Ο καθένας είναι υποχρεωμένος να βάλει τις προτεραιότητες του και καμιά πηγή ενέργειας δεν είναι δωρεάν. Αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ισχύει και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο πρόβλημα της εποχιακής ή τυχαίας έλλειψης και δυστυχώς αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με εκδηλώσεις ρομαντικών καλών προθέσεων έναντι του περιβάλλοντος.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι το θέμα της μεταφοράς ενέργειας είναι δυνατό να λυθεί με ένα μικρό κόστος σε απώλεια ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η Αθήνα παράγεται κυρίως στην Πτολεμαΐδα. Εντάξει ας πληρώσουμε και κάτι για να προφυλάξουμε την αισθητική του χώρου που κατοικούμε. Φυσικά θα πρέπει να γίνουν σωστές συγκριτικές μελέτες κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας για διάφορες περιπτώσεις εγκαστάστασης και να επιλεγεί το βέλτιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μην κοροϊδευόμαστε, η αρνητική στάση που παραρτηρείται στην χώρα μας για τα αιολικά πάρκα οφείλεται σε δύο παράγοντες:
    1. Η ΔΕΗ δεν τα θέλει γιατί έχουν υψηλή απόδοση και με σωστό σχεδιασμό μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση από το κάρβουνο και επομένως να κλείσουν θερμοηλεκτρικές μονάδες, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μέιωση προσωπικού, κάτι που οι εργατοπατέρες απεύχονται. Γι' αυτό και δημιουργήθηκε ο νόμος των φωτοβολταΙκών, τα οποία έχουν χαμηλή απόδοση και μεγάλο κόστος και επομένως δεν διακυβεύεται η θέση του άνθρακα ως απόλυτος κυρίαρχος.
    2. Είναι βασικό γνώρισμα του Νεοέλληνα να θέλει μόνο τα καλά. Τι μας νοιάζει τι γίνεται στην Πτολεμαΐδα, αφού δεν είναι στην πόρτα μας.
    Η αισθητική ενόχληση όντως υπάρχει και μόνο αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η εξελιξη του πολιτισμου εφερε τρομερες αλλαγες και φυσικα νεες ασθενειες ,

    απο την μια φτιαχνουμε πιτσαριες και φουσκωτικα φαστ φουντ
    και απο την αλλη ινστιτουτα αδυνατισματος και φροντιδας σωματος

    δηλαδη ο σκυλος κυνηγαει την ουρα του,

    ας το δουμε θεωρητικα σε ιδανικες συνθηκες ,
    ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,
    ΟΛΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
    1) ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΗΠΙΕς ΜΟΡΦΕς ΕΝΕΡΓΕΙΑς
    2) ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΗ (ΤΣΑΜΠΑ)ΣΕ ΟΛΟΥς

    λυσαμε το προβλημα ?

    σωθηκε ο πλανητης ?

    αυτο που θα γινει θα ειναι να καταναλωνουμε περισσοτερο ρευμα ,
    αυξανεται η θερμικη μολυνση
    και
    δημιουργησαμε νεα προβλημτα ,

    βεβαια μεχρι τοτε θα πεις κατι θα σκεφτουμε

    για την ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ της οικονομιας

    ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ' 2. Είναι βασικό γνώρισμα του Νεοέλληνα να θέλει μόνο τα καλά. Τι μας νοιάζει τι γίνεται στην Πτολεμαΐδα, αφού δεν είναι στην πόρτα μας. ...'

    Και είναι γνωστό τί γίνεται στην Πτολεμαΐδα. Χωριά ξεριζώνονται (οι κάτοικοι βέβαια αποζημιώνονται μεν οικονομικά αλλά υπάρχουν και συνέπειες κοινωνικές), καλοπληρωμένοι εργάτες στην ΔΕΗ αλλά και μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Οι οποίοι όμως δεν διαμαρτύρονται, προτιμούν να πεθαίνουν αυτοί και οι οικογένειές τους παρά να χάσουν τις καλοπληρωμένες δουλειές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυσικά Ανώνυμε, 6:44 μ.μ. η λύση είναι τα ελικόπτερα.... όταν το κόστος ανά 1 ΜW εγκατεστημένης ισχύoς ξεπερνά το 1 εκατ. € τι άλλο ζητάει ο επενδυτής για να εκτοξεύσει το κόστος της επένδυσης???? Αερομεταφορές 3 τύπου!!!
    Δε σοβαρευόμαστε επιτέλους σε αυτό το κωλοκράτος... Δεν είμαστε όλοι οι επενδυτές Κοπελούζοι να μην μας αγγίζουν τα χαμένα εκατομμύρια € από μαλακίες του κράτους και της γραφειοκρατίας αφενός, αφετέρου από τις μικροπολιτικες βλέψεις του κάθε δημαρχίσκου που κατεβάζει το "νοήμονα λαό" να διαμαρτυρηθεί για τα υδροηλκτρικά, τα αιολικά, τους ΧΥΤΑ λες και ξαφνικά έγιναν γνώστες και τιμητές των πάντων....

    Κοντεύει η ώρα που σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο θα πληρώνουμε βαρύτατους φόρους, καθότι "ο ρυπαίνων πληρώνει"..αλλά σε μια χώρα που η καταστάση είναι "Μαο Μαο" αυτά είναι ψιλά γράματα....

    Του καθενός του συμβαίνει ότι του αξίζει...after all.

    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι, επιδοτούν τα αυτοκίνητα και τα κλιματιστικά και δεν επιδοτούν τα φωτοβολταϊκά.......Κολ...είον η Ελλάς.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.