8/7/09

E.E.: Πρόστιμο 1,106 δισ. ευρώ σε GDF Suez, E.ON.


"Market sharing is one of the worst types of antitrust infringement," said Competition Commissioner Neelie Kroes.

Των Alessandro Torello και Peppi Kiviniemi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)-- Πρόστιμο στους ενεργειακούς κολοσσούς GDF Suez SA και E.ON AG, ύψους 553 εκατ. ευρώ στην κάθε εταιρεία, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μεταξύ τους συμφωνία να μην ανταγωνιστούν η μία την άλλη στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου.

“Η συμφωνία ΄market sharing΄ αποτελεί ένα από τα χειρότερα ήδη παραβίασης των αντιμονοπωλιακών νόμων”, δήλωσε η επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Neelie Kroes. “Η συμφωνία αυτή στερεί από τους καταναλωτές το δικαίωμα για μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις τιμές και τις περισσότερες επιλογές προμηθευτών σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,” συμπλήρωσε.

Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν επιβάλλει πρόστιμα για παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου στον κλάδο της ενέργειας. Το συνολικό ποσό των 1,1 δισ. ευρώ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν για υπόθεση καρτέλ.

Η γερμανική Ruhrgas AG, την οποία πλέον κατέχει η E.ON και η Gaz de France SA, πλέον μέρος του ομίλου GDF Suez, συμφώνησαν το 1975 να μην πουλήσουν φυσικό αέριο, που μεταφέρεται μέσω του αγωγού MEGAL, στην εγχώρια αγορά της κάθε εταιρείας, διατήρησαν τη συνθήκη μετά την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου το 2000, ενώ την διέκοψαν το 2005, υποστηρίζει η Κομισιόν.

Τον αγωγό MEGAL, που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νότια Γερμανία στα γαλλο-γερμανικά σύνορα, κατέχουν από κοινού οι δύο εταιρείες.

Η Κομισιόν έστειλε λίστα με τις κατηγορίες στις εταιρείες τον Ιούνιο του 2008. Η E.ON και η GDF Suez είναι οι βασικοί προμηθευτές φυσικού αερίου για τη Γερμανία και τη Γαλλία και δύο από τους μεγαλύτερους “παίκτες” στην βιομηχανία φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Κομισιόν.

©Dow Jones Newswires

Από www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.