12/10/10

Η στρατηγική ενός έθνους

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη*
Είναι γνωστό, ακόμη και σε πρωτοετείς φοιτητές Διεθνών Σχέσεων, πως στρατηγική για κράτη, οργανισμούς, θεσμούς, ακόμη και εταιρείες, σημαίνει το να ξέρει κανείς τι θέλει, δηλαδή να έχει θέσει στόχους και να έχει αποφασίσει τα μέσα με τα οποία θα «παντρέψει» τα ιεραρχημένα μέσα με τους στόχους που θέτει.

Κάθε εθνικό κράτος, και στην εποχή μας μιλούμε κυρίως για την Ευρώπη και τη Δύση, έχει ipso facto εθνική στρατηγική, κάτι αυτονόητο, πολλώ δε μάλλον για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί του, δηλαδή η κρατική γραφειοκρατία, τα κόμματα, η βουλή, η κυβέρνηση και οι ευρύτεροι κοινωνικοί και οικονομικοί θεσμοί, προπάντων δε το εκπαιδευτικό σύστημα και η εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας, εντάσσουν στη λειτουργία και τις πολιτικές τους, την εθνική στοχοθεσία του κράτους.

Όταν μιλούμε για στρατηγική εννοούμε σαφώς πολιτικές που υπερβαίνουν τα προσωρινά σχήματα κυβερνήσεων και κρατικών πολιτικών στιγμιαίας επινόησης και προσωπικής δράσης, δρώντων του πολιτικού προσωπικού, δηλαδή πολιτικές διάρκειας ενσωματωμένες στις δομές του πολιτικού συστήματος.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα συζητούμε εδώ και χρόνια την αναγκαιότητα στρατηγικής και δεν έχουμε στρατηγική πουθενά. Έρχονται οι υπουργοί, νέοι και παλιοί, και συμπεριφέρονται ωσάν να έχουν ανακαλύψει τον τροχό.

Θεωρούν τις επιλογές τών προηγούμενων ως ιδεολογικά αντίθετες και αντίπαλες, εκπονούν δε, συνήθως στο πόδι, καινούργια προγράμματα τα οποία καταργούν σχεδόν άρδην ό,τι υπήρξε προηγουμένως και το μόνο που πετυχαίνουν είναι αφενός μεν το μπέρδεμα των Ελλήνων εντός και εκτός της Ελλάδας για το πού το πάει η χώρα και η εκάστοτε κυβέρνηση, και ανακυκλώνουν σε ένα φαύλο κύκλο ιδέες και προγράμματα σε μια διαδρομή από το παρελθόν στο μέλλον, χωρίς να εμπεδώνουν την ιδέα των πολιτικών που έχουν σταθερότητα, μονιμότητα και στρατηγική αξία.

Η στρατηγική περνά από την κυβέρνηση και τους κρατικούς θεσμούς στην κοινωνία, την οικονομία και το εκπαιδευτικό σύστημα, διαποτίζοντας σε μια παιδευτική διαδικασία με τη φιλοσοφία και τη θεώρηση της εθνικής στρατηγικής, κάθε κοινωνική ομάδα το κάθε άτομο ως πολίτη και ως Έλληνα, ξεχωριστά.

Εκείνο που έχει εν προκειμένω σημασία, είναι να μιλούμε για ελληνική στρατηγική. Είχαμε πρόσφατα τη συνάντηση για την αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα που έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, όπου συζητείται η ριζική αλλαγή στη δομή της ανώτατης παιδείας ενώ προδήλως εκπονείται αντίστοιχο πρόγραμμα αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος αλλαγών στην Ανώτατη Παιδεία, το οποίο βρίσκεται ούτως ή άλλως σε μια φάση διαβούλευσης με τους αρμοδίους παράγοντες του εκπαιδευτικού συστήματος. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε δυο πράγματα: πρώτον, πρέπει να ξέρει κανείς τι είδους κοινωνία -και κυρίως με ποια ταυτότητα- δημιουργεί,λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους της παγκοσμιοποίησης, αλλά ταυτόχρονα και το εθνικό προφίλ του Έλληνα που παραμένει όρος επιβίωσης του συλλογικού υποκειμένου, δηλαδή του έθνους και, δεύτερον, κάθε κοινωνία, κάθε πολιτικό σύστημα, έχει τη δική του εθνική ιδιοσυστασία και αναφορές, τα δικά του εθνικά γνωρίσματα και ιδιαιτερότητες που βασίζονται στην ιστορική διαδρομή και τις παραδόσεις της.

Δεν μπορείς να αντιγράφεις εκπαιδευτικά συστήματα από άλλες χώρες, έχεις απλά τη δυνατότητα να πάρεις ορισμένα στοιχεία που συμφιλιώνονται με το δικό σου εθνικό πρόγραμμα.

Οφείλουμε, τέλος, να κοιτάξουμε την Ελλάδα και το έθνος μας ως μέλλον, που σημαίνει ακουμπάμε σε ένα παρελθόν που μας ενδυναμώνει και μας εμπνέει και ξεπερνούμε με συλλογική προσπάθεια και θυσίες όλων, το δύσκολο παρόν.

*Ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδη είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο.-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

11 σχόλια:

  1. Οσο οι πλειοψηφια της κοινωνιας μας θα υποστηριζει τους θρασυδειλους Εθνομηδενιστες και τις καταστροφικα εγκληματικες νοοτροπιες τους, θα παραμεινουμε ο διεθνες περιγελος.

    Με τον φραπετσιγαρο στο χερι, χαμενοι στο συμπαν - μιξοκλαιγοντας την μοιρα και κατηγορωντας UFO για την ανευθυνοτητα μας.

    - Π. Κονδυλης 1998, "Ιδεολογίες και εθνική στρατηγική"
    http://kondylis.wordpress.com/2009/01/06/nationalstrategy/
    - Χ. Γιανναρας 2010, "Συνάρτηση στόχων η ανάκαμψη"
    http://neo.antibaro.gr/node/2088

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Κάθε εθνικό κράτος [...] έχει ipso facto εθνική στρατηγική, κάτι αυτονόητο."

    Ενημερωτικά, θα ήθελα να του πω ότι οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν πώς μοιάζει εξ' όψεως, σε επίπεδο δομής περιεχομένου, ένα κείμενο στρατηγικής.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εθνική Στρατηγική χαράσσεται και επιβάλλεται από πραγματικούς ΗΓΕΤΕΣ (Καποδίστριας, Τρικούπης, Βενιζέλος, Μεταξάς, Καραμανλής ), οι οποίοι έχουν τη νοητική και ψυχική δυνατότητα να οραματίζονται.
    Οι δημοκρατίες, όταν δεν είναι υγιείς αλλά φαύλες, όπως η δική μας και εννοώ των τελευταίων 30 ετών, δεν έχουν τέτοια δυνατότητα διότι, έχουν δυσκολία εκτός των άλλων, να προσδιορίσουν κατ'αρχήν τον πραγματικό εχθρό.
    Η δική μας Δημοκρατία, από το φόβο ενος νέου 67, ξεχαρβάλωσε στην κυριολεξία τις ΕΔ, με ποιά μέσα λοιπόν να υποστηρίξει την όποια εθνική στρατηγική; με τη διπλωματία μόνο; με ντουφεκιές στον αέρα δεν γίνεται τίποτε.
    Συμπέρασμα: ANAZHTEITAI ΗΓΕΤΗΣ

    ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εθνική στρατηγική έχει και η Ελλάδα. Το θέμα είναι ποιανού τα εθνικά συμφέροντα υπηρετεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλοι μου πολύ καλό το άρθρο και σωστά μας τα λέει ο "ποιητής" αλλά για να προχωρήσεις σε όλο αυτό που περιγράφει, πρέπει να είσαι ελεύθερος, να έχεις σκεπτόμενους πολιτικούς, να μην είναι πουλημένοι, να μην είναι ανθέλληνες και κάτοχοι διαβατηρίων και άλλης χώρς (ιδιαίτερα ΗΠΑ, Γερμανίας), να μην είναι φανατικοί θαυμαστές της παγκοσμιοποίησης, να μην είναι "τρελλαμένοι" με τις πολυπολιτισμικές αρλούμπες, συνολικά να είναι Ελληνες με το Ε κεφαλαίο.
    Φίλοι μου, δεν έχουμε τέτοιους, δυστυχώς. Οχι ότι δεν υπάρχουν, υπάρχουν και εντός και εκτός συνόρων, απλά αυτοί που έχουμε είναι....ανύπαρκτοι. Για αυτό λοιπόν πρέπει να απελευθερωθούμε από όλους αυτούς πρώτα και μετά έρχονται όλα τα άλλα. Πρέπει να βρεθεί κάποιος Ηρακλής να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο βίαια και διώχνωντας όλους αυτούς τους καιροσκόπους τσαρλατάνους πολιτικούς, βουλευτές, κομματόσκυλα, ΜΚΟδες και δήθεν ανθρωπιστές επί πληρωμή. Ακόμη και με στρατιωτική παρέμβαση, αλλά εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, δεν σηκώνει αναβολή.Δυστυχώς αλλά πρέπει να ξυπνήσουμε κι εμείς όλοι βίαια από αυτή την ύπνωση-αποχαύνωση που βρισκόμαστε. Δεν είμαι της άποψης, σιγά σιγά και να αλλάξουν τα κόμματα και να καταψηφιστούν στις εκλογές και να τους μαυρίσουμε κτλ. Ωραία, τα κάνουμε όλα αυτά, αλλά και πάλι η κόπρος του Αυγεία θα μείνει. Εδώ θέλει συνολικό, εκ βάρθρων ξεσκαρτάρισμα.
    Και να είστε σίγουροι ότι άνθρωποι να αναλάβουν υπάρχουν εντός και εκτός των τειχών και με χρυσές περγαμηνές. Οχι τυχαίοι, τυχάρπαστοι, τυχωδιώκτες και καιροσκόποι όπως είναι ΟΛΟΙ τώρα.

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λαός χωρίς όραμα δεν έχει μέλλον. όταν όλοι γύρω μας τυπώνουν χα΄ρτες που ενσωματώνουν τη μισή Ελλάδα στα εδάφη τους δίνουν κινητρά και προοπτική και δύναμη στους λαούς τους. Εδώ οι φερόμενοι ώς πρωθυπουργοί, προέδροι και υπουργοί μας τι κάνουν; Επι του παρόντος: ζητιανεύουν χρήματα από ξένουν επενδυτές και έχουν παρατήσει τον Έλληνα στη μοίρα του. Ο ίδιος Έλληνας που όταν η χώρα έγγραφε λαμπρές σελίδες στην Μικρά Ασία δέχτηκε να χάσει τη μισή αξία των οικονομιών του με το εσωτερικό δάνειο θα δεχόταν να υποστεί ο ίδιο και σήμερα εάν του παρουσιαζόταν κάποια Ιδέα, κάποιος Εθνικός στόχος για τον οποίο θα άξιζε η θυσία αυτή, και φυσικά θα ήθελε και υπάρξει και μία δίκη όπου κάποιοι θα πλήρωναν. Όμως όπως είναι τα πράγματα για το φαύλο κράτος μας ούτε 1€ δεν θέλει να δώσει και του παίρνουν 1000€ με το ζόρι οσο δεν αντιδρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 11:13 π.μ.

    Η εθνική στρατηγική είναι κείμενο. Μπορείς σε παρακαλώ να αναρτήσεις το link;

    Οι σπασμωδικές κινήσεις βάσει διαισθητικών ενδόμυχων επιθυμιών και προσωπικών θέσεων δεν είναι στρατηγική, είναι τακτική του ανέμου.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1."ΝΙΡΒΑΝΑ=Γαληνη,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΙΑΤΕΣ.
    2."ΤΟΡΑ" =Ιερος Νομος,το θελημα
    του Θεου,Ισραηλιτες.
    3."ΑΓΩΝ" =Η ελληνικη πεμπτουσια
    των Ελληνων,αυτο το
    γενος το μικρο το μεγα..
    [μεχρι την οριογραμμη
    της ΑΓΩΝΙΑΣ].
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. >3."ΑΓΩΝ" =Η ελληνικη πεμπτουσια
    των Ελληνων,αυτο το
    γενος το μικρο το μεγα..
    [μεχρι την οριογραμμη
    της ΑΓΩΝΙΑΣ].<

    Εμένα μου λες!

    ΣΑΚΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το παραπάνω άρθρο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ καλό στοιχείο διαλόγου για την χάραξη της εθνικής στρατηγικής, εάν δεν υπήρχε τόση αλαζονεία και παραγοντισμός στην ίδια την ελίτ που καλείται να χαράξει την εθνική στρατηγική.
    Ο ξένος παράγοντας πολύ καλά αξιοποιεί τα κενά και τις αδυναμίες της εθνικής μας διανόησης και με πολύ λίγο κόπο κάνει την δουλειά του. Τα υπόλοιπα 99% τα καταφέρνει ο ντόπιος παράγοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Κύριε Καθηγητά,
    χαίρομαι που διάβασα την τοποθέτησή σας επί του θέματος.
    Δυστυχώς η έννοια που βάλλεται πανταχόθεν σήμερα είναι η έννοια του έθνους.Σήμερα μιλάμε για παγκοσμοιοποίηση,παγκόσμια διακυβέρνηση και ψάχνουμε για τον Παγκόσμιο Κυβερνήτη/Πλανητάρχη.
    Είμαστε έτοιμοι στον βωμό της οικονομίας να παραχωρήσουμε ,άν δεν τα έχουμε ήδη παραχωρήσει,εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.Η στρατηγική μας ,η οποιαδήποτε τέλος πάντων στρατηγική,ανατίθεται σε εξωθεσμικούς παράγοντες,εξωκοινοβουλευτικούς και σαφώς δεν υπάρχει διάχυση της στρατηγικής αυτής στην κοινωνία ,όταν ακόμη και το μάθημα της Ιστορίας χειραγωγείται κατά το περιεχόμενο και καθίσταται μάθημα επιλογής ,από υποχρεωτικό.Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα επτωχεύσαμε.
    Έχετε πάντοτε τον σεβασμό μου και χαίρομαι πάντοτε να σας διαβάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.