20/1/12

Αποναρκοθετημένη περιοχή καλλιεργείται από εποίκους Καταγγελίες στη Βουλή για τη δράση του τουρκικού στρατού στη νεκρή ζώνη

ΤΟΥΑΓΓΕΛΟΥΝΙΚΟΛΑΟΥ
Φωτογραφία
Έποικοι και Τ/κ καλλιεργούν εύφορη γη στη νεκρή ζώνη μεταξύ Αστρομερίτη - Κατωκοπιάς μετά την αποναρκοθέτησή της. Στην καταγγελία αυτή προέβη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Γ.Γ. της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας κατά τη συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ε/κ γεωργοί στη νεκρή ζώνη. Έκανε λόγο για γη που επεκτείνεται σε 6 χλμ μήκος και 1,5 χλμ βάθος κάνοντας παράλληλα έκκληση στο Υπουργείο Εξωτερικών να επιληφθεί του θέματος για να αρθεί η παρανομία του κατοχικού στρατού.
Η λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Σαββίδου ανέφερε ότι θα διερευνηθεί η καταγγελία.
Παράλληλα, αφού εξήγησε ότι η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι με τη συνεργασία και άλλων εμπλεκομένων φορέων γίνεται προσπάθεια να ετοιμαστεί μητρώο καλλιεργητών.

Στην Επιτροπή έγιναν και άλλες σοβαρές καταγγελίες. Ο βοηθός Επίτροπος του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών Χρίστος Μαυροκορδάτος επισήμανε ότι εκτάσεις γης στη νεκρή ζώνη καλλιεργούνται από Τ/κ και δηλώνονται από Ε/κ στον ΚΟΑΠ και λαμβάνουν επιδότηση. Πρόσθεσε ότι όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να καλλιεργήσουν τη νεκρή ζώνη μπορούν να το πράξουν και να λάβουν και επιδοτήσεις. Σημείωσε ότι για τον ΚΟΑΠ δικαιούχος αιτητής εκταρικών επιδοτήσεων είναι ο νόμιμος καλλιεργητής είτε είναι ιδιοκτήτης είτε εξουσιοδοτημένος καλλιεργητής.

Ο κ. Μαυροκορδάτος απαντώντας σε καταγγελίες των βουλευτών ΔΗΣΥ Γεώργιου Τάσου και Κυριάκου Χατζηγιάννη ότι γη που καλλιεργείται στη νεκρή ζώνη δεν επιδοτείται, ανέφερε ότι για την επιλέξιμη έκταση χρησιμοποιείται η γεωργική έκταση που βρισκόταν σε καλή γεωργική κατάσταση στις 30 Ιουνίου 2003. Σημείωσε ότι σήμερα έκταση 5.000 δεκαρίων στη νεκρή ζώνη καλλιεργείται και δεν τυγχάνει επιδότησης.

Ο Μάκης Αντωνιάδης ανώτερος λειτουργός στο Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι επί υπουργίας Δημήτρη Ηλιάδη έγιναν προσπάθειες να αυξηθεί και να αλλάξει το σημείο αναφοράς χωρίς όμως επιτυχία. Πρόσθεσε ότι στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης από το 2014 και μετά υπάρχει πρόνοια για αλλαγή του τρόπου αναφοράς στις επιδοτήσεις. Ο Γ.Γ. του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος ζήτησε την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για τους καλλιεργητές που ενδιαφέρονται. Ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΕΚ Λευκωσίας Χρίστος Παπαπέτρου ανέφερε ότι επιβάλλεται η καλλιέργεια της νεκρής ζώνης, ενώ από πλευράς του ο πρόεδρος της Αγροτικής Γιώργος Μουττάς κάλεσε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του προς τους καλλιεργητές.

Ο Δήμαρχος Αθηένου Δημήτρης Παπαπέτρου ζήτησε κρατική στήριξη για την καλλιέργεια κτημάτων γης στη νεκρή ζώνη. Από πλευράς του ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση των προβλημάτων.

Εκπρόσωποι των επαρχιακών διοικήσεων Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Λάρνακας ανέφεραν ότι εξασφαλίζεται εύκολα η άδεια των Ηνωμένων Εθνών όταν πρόκειται για αγροτικές αναπτύξεις, ενώ απαιτούνται περαιτέρω διαβουλεύσεις για θέματα κατοικιών.
http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.