3/1/12

Βενιζέλος-Οικονόμου-Καπελέρης: Τί κρύβει η συνεργασία τους στο ζήτημα της δίωξης σε βαθμού κακουργήματος;

Τα καυτά «ντεσού» της υπόθεσης Καπελέρη
Εμπλέκονται σε καραμπινάτο σκάνδαλο: Άραγε θα τους "πάρει μαζί του" ο Καπελέρης ή θα λειτουργήσει η ομερτά;
Σε καυτή πατάτα για την κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση μη είσπραξης προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων, μετά την Άραγε για άσκηση δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ, κ. Ι. Καπελέρη, και των ισχυρισμών του ότι η είσπραξη πάγωσε κατόπιν πολιτικής απόφασης νομοθετικής ρύθμισης του θέματος.

Χθες, μία μόλις εργάσιμη μετά την ανάκληση της παραίτησής του, ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του κ. Καπελέρη και της πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, κ. Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.
Ταυτόχρονα, ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση που θα διενεργηθεί για την υπόθεση το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί αυτό να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.
Κι όλα αυτά την ώρα όπου οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς (οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης) άνοιξαν και πάλι το θέμα των καταγγελιών για παρεμβάσεις στο έργο τους, το οποίο όδευε για το αρχείο, διευκρινίζοντας ότι θα καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα με στοιχεία και ονόματα.
Η άσκηση δίωξης εγείρει, σύμφωνα με τη Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα, μέγα πολιτικό και ηθικό ζήτημα, πρώτον επειδή η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του παραιτηθέντος κ. Σπινέλλη για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου και, δεύτερον, μετά τους ισχυρισμούς Καπελέρη ότι το θέμα ήταν εις γνώση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου και αποφασίστηκε η αναστολή της επιβολής των προστίμων έως ότου υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
Η υπόθεση αφορά εκπρόθεσμες καταχωρίσεις για παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης σε δικαιούχους (μόνο κατοικίες). Βάσει του συστήματος Ήφαιστος, για να νομιμοποιηθεί παράδοση ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης σε δικαιούχο θα πρέπει ο μεταπωλητής να κοινοποιήσει στο σύστημα Ήφαιστος καταστάσεις με τα στοιχεία των παραληπτών.

Το «ρουσφέτι» Παπακωνσταντίνου στους μεταπωλητές
Από το 2008 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, η διαδικασία αυτή ήταν προϋπόθεση για την τακτοποίηση των μεταπωλητών. Οι τελευταίοι αγόραζαν το καύσιμο καταβάλλοντας τον φόρο που ίσχυε στο πετρέλαιο κίνησης (σήμερα 346 ευρώ τα 1.000 λίτρα) και ελάμβαναν ως επιστροφή τη διαφορά φόρου με το πετρέλαιο θέρμανσης (σήμερα 60 ευρώ), με την αποστολή των καταστάσεων των δικαιούχων στο Ήφαιστος.
Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου η διαδικασία άλλαξε στο ουσιαστικότερο σημείο της.
Δηλαδή, οι μεταπωλητές αγόραζαν και αγοράζουν το καύσιμο απευθείας με τον χαμηλό ειδικό φόρο. Επρόκειτο για διευκόλυνση του «πολιτικού συστήματος» στο σύνολό του για τη συμπαθή τάξη των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης, ο αριθμός των οποίων είναι περίπου αντίστοιχος των βενζινοπωλών, ενώ ο αριθμός των ψήφων που προσφέρουν είναι πολλαπλάσιος.
Όχι ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 το σύστημα λειτουργούσε αποτελεσματικά. Ποτέ δεν έγινε ουσιαστικός έλεγχος για το αν τα στοιχεία των αγοραστών πετρελαίου θέρμανσης αντιστοιχούσαν σε πραγματικές διευθύνσεις και αν οι ποσότητες που «πουλήθηκαν» σε κάθε διεύθυνση αντιστοιχούσαν στις πραγματικές δυνατότητες των καυστήρων κ.λπ.

Εκπρόθεσμες 44.568 καταχωρίσεις
Από τον Ιανουάριο του 2011, πάντως, η λειτουργία του συστήματος ξεχείλωσε αφού δεν τηρούνταν ούτε τα προσχήματα.
Δηλαδή, οι μεταπωλητές πωλούσαν το πετρέλαιο σε συγκεκριμένους δικαιούχους, αλλά στη συνέχεια «ξεχνούσαν» ή «καθυστερούσαν» να αποστείλουν στο Ήφαιστος τις καταστάσεις, μέχρι να ισοσκελίσουν τις ποσότητες που αγόρασαν, λέει στο euro2day άνθρωπος της αγοράς.
Η μη καταχώριση ή η εκπρόθεσμη καταχώριση των αγορών και των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης τιμωρούνται από τον νόμο με το πενταπλάσιο της διαφοράς των συντελεστών ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης και σε περίπτωση διάπραξης των ίδιων παραβάσεων για δεύτερη φορά με διαγραφή των διακινητών από το μητρώο τους. Καθώς επίσης για κάθε μία περίπτωση με αυτοτελές πρόστιμο του ΚΒΣ. Δηλαδή, σε Βιβλία Εσόδων - Εξόδων 880 ευρώ ανά περίπτωση.
Όπως παραδέχεται και ο κ. Καπελέρης σε επιστολή του στην εφημερίδα Καθημερινή, στις 25 Οκτωβρίου 2011, ο έλεγχος που έγινε από τον γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων (Σπινέλλης) κατέγραψε 44.568 εκπρόθεσμες καταχωρίσεις 3.532 επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2011.

Δεν υπάρχει λαθρεμπόριο, υποστηρίζει ο κ. Καπελέρης
«Σε καμία περίπτωση η εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος Ήφαιστος δεν συνιστά λαθρεμπορική πράξη, πολλώ δε μάλλον που δεν διαγράφηκαν ποτέ πρόστιμα στους εμπόρους», διευκρινίζει ο κ. Καπελέρης, σημειώνοντας πάντως ότι οι αποφάσεις των εισαγγελικών λειτουργών είναι σεβαστές.
Αυτό που συνέβη, όπως λέει, είναι ότι σε ένα σύστημα που εμφάνισε πολλά τεχνικά προβλήματα υπήρχαν εκπρόθεσμες εγγραφές από χιλιάδες επιχειρήσεις, από τις οποίες, αν τηρούνταν το γράμμα του νόμου, θα έπρεπε να αφαιρεθεί η άδεια.
Το πρόβλημα τέθηκε από τους φορείς της αγοράς στον αναπληρωτή υπουργό κ. Παντελή Οικονόμου, ο οποίος είχε γνώση και της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης και αποφασίστηκε η αναστολή της επιβολής των προστίμων μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά, προσθέτει.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έκανε τα πρόστιμα ορθολογικότερα και οριζόταν ότι δεν θα υπάρχει αφαίρεση άδειας για μια απλή εκπρόθεσμη εγγραφή στο σύστημα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε πως η ρύθμιση αυτή προς το παρόν παγώνει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αναποτελεσματικό το σύστημα Ήφαιστος, λέει η αγορά
«Το σύστημα Ήφαιστος είναι αποτελεσματικό, αλλά μόνο στη διευκόλυνση του λαθρεμπορίου πετρελαίου θέρμανσης. Ιδίως από την 1η Ιανουαρίου του 2011, όταν δηλαδή η αγορά του από τους μεταπωλητές γινόταν με τον χαμηλό συντελεστή ειδικού φόρου».
Με τα λόγια αυτά περιέγραψε την κατάσταση άνθρωπος της αγοράς πετρελαιοειδών, με μακρόχρονη πείρα και θητεία σε νευραλγικές θέσεις εταιριών.
Ως μοναδική λύση για να σταματήσει ο τραγέλαφος του λαθρεμπορίου πετρελαίου θέρμανσης, που όλοι ξορκίζουν, αλλά γιγαντώνεται, ο ίδιος θεωρεί την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης, η οποία θεωρητικά θα εφαρμοστεί τη νέα χειμερινή περίοδο.
Οπότε καύσιμο που θα επιτρέπει το λαθρεμπόριο θα είναι μόνο το ναυτιλιακό, η διακίνηση του οποίου όμως είναι πολύ πιο εύκολη λόγω της μικρότερης διασποράς του, εφόσον όμως πολιτικές ηγεσίες και αρμόδιες υπηρεσίες θέλουν να σοβαρευτούν και να λάβουν μέτρα.
Πηγή

14 σχόλια:

  1. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η ομερτά γιατί η ΕΥΠ είμαι βέβαιος πως θα βρει και θα στείλει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, όλα τα στοιχεία στον Πεπόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποθέτω πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν ο μίστερ καπελέρης θέλει να είναι μόνος στο φρέσκο, ή αν θέλει παρέα να περνάει η ώρα πιο όμορφα, να συζητούν τα περασμένα μεγαλεία, να μοιράζονται και τα ωραία βραχιολάκια.

    Εγώ στην θέση του δεν θα ήθελα να είμαι σόλο σε άγνωστο περιβάλλον, θα ήθελα και τα φιλαράκια μου μαζί.

    Περαστικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρίκα,πιστεύεις ότι θα τον αφήσουν έτσι; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να του κλείσουν και το δικό στόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με αυτά που λες βρε Ρίκα μου περιμένεις να κάνεις φίλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιγά καλέ, ένας ένας, δεν προφταίνω.

    Χρήστο, αυτοί που ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους για να φάνε πολύ, κυρίως αυτά που δεν τους ανήκουν, το ίδιο το ανοίγουν και για να μιλήσουν. Εδώ που φτάσαμε, κάποιοι θα πάνε μέσα, πολύ άδικο θα ήταν για τους ίδιους να φορτωθούν τα κρίματα τρίτων. Εκτός αν τους ήρθε η επιφοίτηση και αποφάσισαν να ... αγιάσουν. Φαντάζεσαι ; Ο άγιος .... καπελέρης, και λοιποί, χαρά που θα κάνουν οι ... αγιογράφοι.

    Anaconda, τους καλύτερους.... απλούστατα διότι αφενός ούτε οι δικοί μου φίλοι, ούτε εγώ, έχουμε τον ψειρου-μαγνήτη, αφετέρου, με τους φίλους μου μοιράζομαι όλα τα ωραία ταξίδια.
    Άλλοι πάνε στην ψειρού, άλλοι αλλού. Επιλογές.
    Θεωρώ ότι και ο χ,ψ,ω καπελέρης οφείλει να κάνει το ίδιο. Να τιμήσει τους δικούς του «φίλους». Και εκείνοι εκείνον, φυσικά.

    Επειδή δε, φαίνεται άνθρωπος με πληθωρική προσωπικότητα, αν ανήκα στον περίγυρό του, θα ετοίμαζα την βαλιτσούλα μου να μην τρέχω τελευταία στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι όχι στην ψειρού Ρίκα όχι και πάλι όχι ...Δλδ δεν φτάνει που έκανε ότι έκανε να τον ποτίζουμε, ταΐζουμε , κοιμίζουμε τζάμπα και να μη πληρώνει και φόρους χαράτσια ;;;;
    Σε βρίσκω πολύ δημοκρατική ..
    Αφαίρεση :
    Διπλώματος
    Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος
    Περιουσίας δικής του και των 1ου βαθμού συγγενών του.
    Και εξοστρακισμό σε χώρα κατα προτίμηση δημοκρατική όπως το Ιρακ και το Ιραν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο τέλος το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εισαγγελείς και κανείς Καπελέρης.
    Τυχαία θυμήθηκα κάποιον Ανδρουλιδάκη, που νομίζω ότι ήταν εισαγγελέας, που κάτι έψαχνε ή σκέφτηκε να ψάξει, τα χρόνια πέρασαν η πείρα όμως μένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ Χριστίνα μου παραείμαι δημοκρατική όσον αφορά αυτές τις αισχρές φάτσες, μακάρι να μπορούσα να εκφράσω αυτό που θα επιθυμούσα διακαώς για τις άθλιες υπάρξεις τους. Εννοείται δήμευση και του τελευταίου λεπτού της περιουσίας τους, και αφαίρεση όλων των προνομίων τους.

    Πιστεύω πάντως ότι οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στον τιποτένιο χαρακτήρα τους, και ότι ο εγκλωβισμός κάποιων από αυτούς στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, θα ανοίξει πολλά στόματα. Όπως πρόδωσαν εμάς, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα προδώσουν και τους «ομοτράπεζους» φίλους τους. Ο ρουφιάνος παραμένει πάντα ρουφιάνος. Προδίδει τους πάντες, δεν εξαιρεί τους «δικούς» του.

    Δες και τα βλέμματα στην φωτογραφία. Ο σαχινίδης κάνει νοερή προσευχή «κάνε θεούλη μου να πιάσουν πρώτα αυτούς....», το υπερτροφικό είναι σαν να είναι έτοιμο να σκάσει από την κακία του, εκτός από το πολύ φαΐ, εννοείται, και ο άλλος, είναι μες στα νεύρα.... πολλά νεύρα ... θα μας πάθει και τίποτα, και θα στερηθούμε την απόλαυση της τιμωρίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά λένε,καλύτερα να εκνευρίσεις το Θεό παρά μια γυναίκα,πόσο μάλλον όλες τις Ελληνίδες.

    Καλύτερα στη φυλακή κυρίες μου,δεν υπάρχει χειρότερο για κάτι τέτοια μοσχαναθρεμένα.

    Και αν πάνε και σε καμία φυλακή που οι μισοί είναι μέσα για χρέη στην εφορία,ίσα που θα τους λυπηθείτε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. [...] Ο σαχινίδης κάνει νοερή προσευχή «κάνε θεούλη μου να πιάσουν πρώτα αυτούς....» [...]

    Δεν θα το κάνω Ρίκα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί καλέ μου Φίδη, κάνε μια εξαίρεση για το δύσμοιρο, έτσι όπως στήθηκε, με τα χεράκια πάνω στο τραπέζι... «θεούλη μου, σώσε με εμένα, και ορκίζομαι να μην ξαναβάλω τα χεράκια μου σε ξένες τσέπες, ούτε καν στην δική μου, να, έτσι θα κάθομαι, «παναγίτσα»....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ε λοιπόν να δείτε, που έτσι και πούμε καμία ώρα "Εξω τα λαμόγια από τούτη την αυλή", θα φρακάρουν όλες οι πόρτες.
    Τέτοιος θα είναι ο συνωστισμός.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανένας συνωστισμός δεν θα γίνει Ελίνα μου: όλοι θα συνεχίσουν σα να μην άκουσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή Ρίκα στο σχόλιο που ειπες
    [..]Πιστεύω πάντως ότι οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στον τιποτένιο χαρακτήρα τους, και ότι ο εγκλωβισμός κάποιων από αυτούς στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, θα ανοίξει πολλά στόματα. ….

    Ειδικά γι αυτούς η εμπιστοσύνη θα επέλθει μετά θάνατον μου και κατόπιν παρέλευσης 3 24ωρων διότι υπάρχει και η νεκροφάνεια.

    Η εμπιστοσύνη κερδίζετε δεν χαρίζεται και γω είμαι πολύ δύσπιστη ειδικά σε ότι παράγεται από το ρήμα πολιτεύομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.