28/1/12

Απροθυμία στην τακτοποίηση αυθαιρέτων


της Ελίνας Γαληνού 
Μεταξύ άλλων, η ύπαρξη του φαινομένου των αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τονίζει την αταξία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας. Πριν λίγα χρόνια, όταν επιτέλους καταγράφηκαν οι ακίνητες περιουσίες των Ελλήνων στο Κτηματολόγιο, θεωρήθηκε ένα σημαντικό βήμα τάξης, παρ΄όλα τα πρόδηλα σφάλματα που ταλαιπώρησαν αφάνταστα πολλούς συμπολίτες μας, τα οποία οφείλονταν στις κρατικές υπηρεσίες. Το πρόβλημα όμως των αυθαιρέτων, παρέμεινε σε εκκρεμότητα, γιατί κάθε κυβέρνηση το ανέβαλε ελπίζοντας ότι θα το επιλύσει η επόμενη και έτσι, φτάσαμε ως εδώ, όπου ακόμα δεν έχει επιλυθεί.

Υποτίθεται, ότι με την ίδρυση του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος, το πρόβλημα αυτό θα βρισκόταν σε πρώτη προτεραιότητα, δεδομένου ότι η ύπαρξη αυθαιρέτων σε πολλές περιοχές, επηρεάζει δυσμενώς και το περιβάλλον. Ομως, τα αυθαίρετα τελικά είναι πολλά και χρειαζόταν μια νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίησή τους, εφ΄όσον κανείς δεν ήθελε την βίαιη λύση της κατεδάφισης που είχε επιβληθεί πριν κάποιες δεκαετίες.
Την νέα λύση, είχε αναζητήσει η προηγούμενη υπουργός από το τότε, νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, αλλά λόγω ακαμψίας, και ασυμφωνίας εμπλεκομένων φορέων, δεν προχώρησε. Ο επόμενος υπουργός, ευαγγελίστηκε όμως νέα λύση με βελτιωμένους όρους, που έδειχναν εφικτοί και ενθαρρυντικοί στην εφαρμογή. Και κατά κάποιον τρόπο, αποδεκτοί από την κοινωνία των κατόχων αυθαιρέτων. Αυτά τα δεδομένα, δικαιολογούσαν την αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού, κατά την οποία "όλα θα προχωρούσαν κανονικά και σε σύντομο διάστημα, η πλειοψηφία των αυθαιρέτων θα λάβαινε νομιμοποίηση".
Δεν έγινε όμως έτσι, καθώς οι ενδείξεις του τελευταίου τριμήνου, εμφανίζονται απογοητευτικές. Ο κόσμος διστάζει να προχωρήσει την διαδικασία νομιμοποίησης. Ενας λόγος που το εξηγεί αυτό, είναι η δυσπιστία στην σταθερότητα της νομοθετικής ρύθμισης, εφ΄όσον διάγουμε περίοδο ρευστή σε όλα και για όλα...Ενας άλλος λόγος όμως, ίσως ο βασικότερος, είναι η επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω τιμολογίων ΔΕΗ, δηλαδή το περίφημο χαράτσι. Το μέτρο αυτό, έτσι όπως τέθηκε από το περασμένο φθινόπωρο, κυριολεκτικά έκοψε τα πόδια του κόσμου για πάρα πολλές χρήσιμες δραστηριότητες. Διότι όσοι πολίτες είχαν αποφασίσει να εκταμιεύσουν κάποια ποσά για τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων τους, έκαναν πίσω λόγω της επιθετικής αφαίμαξης που επέφερε το Τέλος Ακινήτου.
Το μέτρο αυτό για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, έτσι όπως τέθηκε από περασμένο καλοκαίρι, είχε αρκετά θετικές προεκτάσεις. Οι έχοντες εκκρεμότητες, θα τις τακτοποιούσαν ώστε να μπορούν στη συνέχεια να πουλήσουν ή να μεταγράψουν το ακίνητό τους χωρίς προβλήματα. Οι εισφορές που θα κατέβαλαν, υποτίθεται ότι θα απέφεραν κάποια έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενώ θα αυξανόταν η φορολογητέα επαγγελματική ύλη των απασχολουμένων περί αυτό (μηχανικών, συμβολαιογράφων κλπ). Ο τρόπος πληρωμής που είχε οριστεί, ήταν σχετικά αντιμετωπίσιμος, εκτός από το θέμα των εισφορών του ΙΚΑ που συνδέονταν υποχρεωτικά με τις οικοδομικές άδειες τις οποίες έπρεπε να εκδώσουν, το οποίο ήταν υπό διευθέτηση.
 Παρ΄όλα αυτά όμως, η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε μηδαμινή. Η τεράστια επιδρομή που μας επέβαλαν, έχει στραγγίξει τα εισοδήματα και τις καταθέσεις των πολιτών, οι οποίοι για να πληρώνουν τους φόρους, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα ούτε της στοιχειώδους συντήρησης του σπιτιού τους. Το τραγικό χαράτσι της ΔΕΗ όμως, έδωσε τη χαριστική βολή ιδιαίτερα στο θέμα των αυθαιρέτων. Επόμενο δεν είναι; Ποιός είναι τόσο τρελλός, ώστε να δηλώσει τα επιπλέον τετραγωνικά στο ακίνητό του, ή ένα παραπάνω κτίσμα που ως σήμερα είναι αδήλωτο, για να πληρώνει τα υπέρογκα χαράτσια; Αλλά βέβαια, δεν σκέφτηκε κανένας από τους ιθύνοντες όταν σχεδίαζαν το χαράτσι, ότι θα ακύρωνε κάθε κίνητρο τακτοποίησης για τα αυθαίρετα. Και έτσι, παραμένουμε πάλι στον ίδιο παρανομαστή...

2 σχόλια:

  1. Υπάρχουν παράνομα κτίσματα σε καταπατημένες εκτάσεις.

    Υπάρχουν παράνομα κτίσματα σε ιδιόκτητες εκτάσεις.

    Υπάρχουν παράνομα κτίσματα σε ιδιόκτητες εκτάσεις,που έχουν περισότερα τετραγωνικά απ'ότι προβλέπει η άδεια.

    Υπάρχουν παράνομα κτίσματα που είναι κύριες κατοικίες και άλλα που είναι εξοχικά,πολλές φορές και με πισίνες.

    Είναι πολλές κατηγορίες,και τη κάθε μια θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε διαφορετικά.

    Για παράδειγμα,δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να κατεδαφίσουν ένα εξοχικό στο βουνό,αλλά δεν θα ήθελα να κατεδαφίσουν ένα παράνομο σπίτι που στεγάζει μια οικογένεια σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο.

    Παράνομο με παράνομο έχει διαφορά.

    Το χαράτσι Ελίνα,μοιάζει με τα τέλη για τα οχήματα,με τις πινακίδες που παραδόθηκαν,έχασαν πάρα πολλά. Δεν είναι μόνο τα τέλη,αλλά και οι ασφάλειες,τα ΚΤΕΟ,η συντήρηση,καύσιμα κλπ.

    Έτσι και με το χαράτσι,αφαίρεσαν βίαια ένα μεγάλο ποσόν απο την οικονομία,το οποίο κινούσε έστω και λίγο την οικονομία αυτή.

    Που να δείς τι θα γίνει και με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις,αν και όταν τις ψηφιοποιήσουν,η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την έκταση της Κίνας για να δικαιολογήσουμε τις αγροτικές επιδοτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς Χρήστο, της Κίνας. Ούτε πιθαμή λιγότερο. Διότι εφ΄όσον δήλωναν δεκαπλάσιες και εικοσαπλάσιες εκτάσεις απ΄ότι είχαν, για να λάβουν επιδοτήσεις, προσθεσέ τα και ..μη βγούνε παραπάνω και από την Κίνα στο τέλος!
    Εγώ το χαράτσι το αναφέρω σαν αντικίνητρο για μια σωστή δουλειά, που είναι η τακτοποίηση (όχι κατεδάφιση) των αυθαιρέτων. Και ειδικά των ημι-υπαιθρίων χώρων που επηρεάζει και τη λειτουργικότητα του διαθέσιμου χώρου στα αστικά κέντρα.
    Αλλά πού μυαλά...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.