6/1/12

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Εχούντ Μπάρακ

Αμυντική συνεργασία και Ιράν στην ατζέντα των συναντήσεων στις 10-11/1
Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Εχούντ Μπάρακ
Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη (10 και 11 Ιανουαρίου) ο Εχούντ Μπάρακ. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο. Ψηλά στην ατζέντα του κ. Μπάρακ αναμένεται θα βρεθούν η διμερής αμυντική (και όχι μόνο) συνεργασία αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με έμφαση στο Ιράν.



Η επίσκεψη αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ακμάζουν – σε μία εποχή που στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο κ. Μπάρακ θα συζητήσει με τους συνομιλητές του τόσο την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας (πρόσφατα υπεγράφη και το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Ισραήλ για το 2012, που περιλαμβάνει σειρά κοινών αεροπορικών ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων), τη δυνατότητα συνεργασίας και συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων, την κατάσταση που έχει προκύψει με την «αραβική άνοιξη» και φυσικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για την ελληνική πλευρά το ενδεχόμενο συμπαραγωγής σε ελληνικό έδαφος του συστήματος SPICE 1000/2000 που πρόκειται να προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) κ. Δ. Γεωργιόπουλου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι από ισραηλινής πλευράς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) - αν και τα διαρθρωτικά προβλήματα της εταιρείας λειτουργούν προς το παρόν ανασταλτικά για ξένους επενδυτές.

Η Αθήνα θα ενδιαφερθεί επίσης να μάθει και για το πώς βλέπει το Τελ Αβίβ τις τελευταίες εξελίξεις με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων (στις οποίες αναμένεται να προστεθεί εντός του Ιανουαρίου το εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση - ΕΕ), καθώς επίσης και το μέλλον των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Και στο τραπέζι θα τεθεί, έστω και όχι στις λεπτομέρειές του, ο φάκελος «υδρογονάνθρακες» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εδώ και καιρό έχει δημιουργηθεί σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και ταύτιση συμφερόντων των δύο χωρών.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ γίνεται το τέταρτο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης που έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα μετά την προσέγγιση Αθηνών - Τελ Αβίβ που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010. Εχουν προηγηθεί ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν. Αυτό που εκκρεμεί πάντως είναι η σύγκληση του κοινού υπουργικού συμβουλίου Ελλάδος - Ισραήλ, επί της οποίας οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις τις προσεχείς εβδομάδες.
http://www.tovima.gr

16 σχόλια:

  1. Απορώ που τέτοια άτομα δυσκολεύονται να χωνέψουν πως οι συζητήσεις με πολιτική ηγεσία μιας χώρας η οποία λειτουργεί χωρίς στρατηγική είναι επιπέδου da capo με... θέμα άνευ καλσόν να σταυρώνει διαρκώς πόδια απέναντι.

    Εκτός και αν έρχεται για να δει την κατάσταση και να βάλει κάποια... συγγενή του να κάνει ό,τι και με τον Παπαδήμο: να τούς πει γλαφυρά "έχετε χαμηλότερο επίπεδο τού αναγκαίου για να υποστηρίξετε μια συνεργασία, σοβαρευτείτε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοί λένε ότι η Τουρκία έχει στρατηγική,έλα όμως που τα τελευταία χρόνια παίρνει αποφάσεις χωρις την υποστήριξη των Αμερρικανών και πέφτει απο τον ένα λάκκο στον άλλο και δεν προλαβαίνει να μαζέψει τα αμάζευτα,να πω δε ότι μερικές απο τις τελευταίες αποφάσεις μπορεί να ήσαν σωστές αλλά δεν άρεσαν στους πατρώνες της δεν υποστηρίχθηκαν και έπεσαν άδοξα.
    Η Ελλάδα για πρώτη φορά απο την λήξη του Β' Παγκόσμιου πολέμου έχει την τύχη να συμπλέουν τα συμφέροντά της με αυτά των ΗΠΑ & του Ισραήλ,να θυμίσω ότι πριν 3 χρόνια περίπου το Ισραήλ υποστήριζε το αίτημα της Τουρκίας σχετικά με την Μεγίστη.
    Ο αυτοσαρκασμός είναι στο DNA του Έλληνα αλλά όλα έχουν το μέτρο τους.Όλα αυτά άσχετα με τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ioannis, μπορείς σε παρακαλώ να με παραπέμψεις στο κείμενο στρατηγικής τής Ελλάδος; Στα πρακτικά από τα οποία προήλθε; Στο μηχανισμό, έστω, από τον οποίο παρήχθη;

    Συνδιακύμανση τού τίποτα με ένα κείμενο στρατηγικής ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, συνεπώς η φράση 'έχει την τύχη να συμπλέουν τα συμφέροντά της με αυτά των' είναι παντελώς έωλη.

    Αναρωτήθηκες ποτέ, έστω και στο παράδειγμα που αναφέρεις, γιατί δεν μάς πιέζουν ΗΠΑ & Ισραήλ για να ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις, με δική τους κάλυψη, στη Μεγίστη;

    Καλά λοιπόν τα γενικόλογα περί σύμπλευσης, αλλά η ασάφεια εξυπηρετεί αυτούς που έχουν στρατηγική, όχι αυτούς που δεν έχουν - και δεν θεωρώ πως θα έπαιζες ποτέ τέτοιο ρόλο, γιαυτό και σού τα λέω όλα αυτά με αγάπη.

    Χρόνια σου πολλά για αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο παλαιότερες δημοσιεύσεις, σε Debka File, Κυπριακό και Τουρκικό τύπο:

    Ισραηλινή πηγή γνώστης των διπλωματικών και στρατιωτικών παρασκηνίων της χώρας της δήλωσε ότι το Ισραήλ «παλαιόθεν» επιθυμούσε τη σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Η εν λόγω πηγή τόνισε πως πριν τη σύναψη της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία το 1996, το Ισραήλ είχε αποπειραθεί να συνάψει συμφωνία με παρόμοιο περιεχόμενο με την Ελλάδα. «Όμως η δική σας πλευρά υπήρξε ψυχρή έναντι της πρότασης αυτής» τόνισε η εν λόγω πηγή, σημειώνοντας πως η άρνηση της Ελλάδος – ενδεχομένως προκειμένου να μη θιγούν οι σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο – οδήγησε στη σύναψη της συμμαχίας με την Τουρκία. «Γνωρίζαμε ωστόσο πως η συμμαχία με μία μουσουλμανική χώρα θα είχε εγγενείς δυσκολίες και πιθανότατα ημερομηνία λήξεως» κατέληξε.

    Μιλάμε για το 1996, ΠΡΙΝ ΤΑ ΙΜΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Georgia, όντως το Ισραήλ ήθελε - κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.

    Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα ή δεν ήξερε τί ήθελε και κρυβόταν στο καβούκι της ή έλεγε πως ήξερε τί ήθελε (γιατί ντρεπόταν να πει ότι δεν ήξερε ή γιατί κάποιος που την εξέφραζε για λίγο ήθελε να πει πως ήξερε), έβγαινε από το καβούκι της και την έπαιρνε ο άνεμος. Και τα δύο είναι θλιβερά για την ιστορία πού μάς έχει κληρονομηθεί: υπήρξαμε κατώτεροι των περιστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι λές Ανακόντα μου, τι υπαινίσσεσαι για απουσία στρατηγικής;
    Εδώ χαράσσονται επί καθημερινής βάσης, στρατηγικές...συνεδριάσεων για αρχηγούς, διαδόχους, διαρχίες κλπ.
    Στο τέλος, καθένας επισκέπτης που έρχεται, θα ψάχνει να βρεί ποιός είναι να τον υποδεχτεί. Ακόμα και για συνομιλία τύπου Da Capo, που λές.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δε κάνω λάθος ο Χίτλερ επισκέφτηκε επί κατοχής την Ελλάδα,

    Κι ο Εχούντ Μπάρακ κατοχικός δεν είναι?,

    ΕΕΕ!!! ως συνήθως τους κατοχικούς τους υποδέχονται διορισμένοι πολιτικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελίνα μου δεν έχω παράπονο: ο Κ κάνει καλή δουλειά και οι ΥΠΕΞ-ΥΠΕΚΑ στην κοινή τους δήλωση δεν ξεστόμισαν αυτή τη λέξη.

    Για τα περί ΠΑΣΟΚ ας μη τα πιάσω στο στόμα μου: είναι για να τούς περιλάβουν ο Sterg και η Ρίκα με τις χειροπέδες και τα μαστίγια.

    Κύριε Αθανασιάδη καλή χρονιά! Με αυτά που γράφετε ή είστε ακόμα υπό την επήρρεια τής αγάπης τού πνεύματος των Χριστουγέννων ή αποφασίσατε φέτος να κάνετε σύντομες custom παρεμβάσεις για να εκφραστείτε, επιλογή την οποία και παρακαλώ όπως μού επιτρέψατε να σημειώσω ότι βρίσκω πιο ευχάριστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμείς ασκούμε την στρατηγική της ανωριμότητας, υοθετώντας θέση θύματος και αν αυτό δεν υφίσταται το δημιουργούμε. Μετά την Κύπρο τα Ίμια και συνεχίζουμε ακάθεκτοι.
    Πουλάμε επαναστατικά δίκαια στο πόπολο φωτογραφιζόμενοι με τον Κάρλος το τσακάλι και για την Κατοχή της Κύπρου τη σιωπή των αμνών.
    Χρειαζόμαστε κάθετη έξοδο από τον Λαβύρινθο της αυτοκαταστροφής.
    Ας με διαψεύσει κάποιος, αν ο τελευταίος που μίλησε για Κατοχή στην Κύπρο δεν ήταν ο Σιμόν Περές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλέ Ανακόντα μην μπερδεύεσαι, σε περικαλώ. Ο Sterg μας μίλησε για χειροπέδες, και εγώ είχα πει για χαστούκια. Της ζωής. Μαστίγιο δεν έχω, που να το βρω εγώ το μαστίγιο, δεν ξέρω κανέναν μαστιγιοπωλητή... όποιος έχει να το δηλώσει, αν και όπου νά’ ναι θα το ορίσουν κι αυτό ως ....τεκμήριο. Να φωνάξουμε όμως την Catwoman που έχει, αν και αμφιβάλλω αν θα το χαραμίσει στο πασοκ, ακόμα και μια γάτα θέλει δυνατούς αντιπάλους, όχι αυτά τα ... σαμιαμίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ρίκα
    Αυτό με τη μαύρη γατούλα πρόσεξέ το. Θα σου δημιουργήσει ψυχολογία Pantheras, και αυτό δεν αλλάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς Ρίκα μου, δεν έχουμε μόνο σαμιαμίδια, αλλά και τρωκτικά.
    Βλέπεις, όπου υπάρχει φθορά και σήψη, αυτά εκεί συχνάζουν.
    Και είναι αδηφάγα, πανάθεμά τα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πες τα βρε Georgia: η Ρίκα μάλλον διστάζει να αποδεχτεί ότι ηθελημένα αυθυποβάλλεται - το'χει ήδη δρομολογήσει μέσα της αλλά αρνείται να το αποδεχτεί λεκτικά, κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Georgia καλημέρα, δεν υπάρχει θέμα. Η αδυναμία μου στις μαύρες γάτες οφείλεται σε έναν υπέροχο γάτο που είχα μικρή (θυμάσαι ένα logo που είχα λίγο καιρόν πριν με έναν μαύρο γατούλη με μεγάλο κεφάλι) ; Σ’ αυτόν. Προς το παρόν, το σύστημα μας δημιουργεί ψυχολογία θηρίου στο κλουβί, ας είναι και πάνθηρας, είναι από τα ωραιότερα ζώα, αν και δεν θα ήθελα να είμαι στο κλουβί μαζί του. Προτιμώ να βάλουμε το πασοκ.

    Ελίνα να δεις τι γλέντι έχει να γίνει όταν βρούμε τις παγίδες αλλά και το ποντικοφάρμακο, που τα έχουμε βάλει ξεχάσαμε, αλλά που θα πάει, θα θυμηθούμε, δεν θα θυμηθούμε ;;

    Ανακόντα, για να μου κάνω αντιπολίτευση, σημαίνει ότι είμαι και κυβέρνηση.... (αν και δεν θυμάμαι να με ψήφισα..). Δύο σε ένα. Κάτι σαν αυτό που συμβαίνει δηλαδή, σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως αν υποψιαστώ ότι είμαι η ΝΔ, θα πεθάνω ... (όπως έλεγε και ένας λαζοπούλειος Μήτσος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ρίκα
    Θετικά το λέω. Μιλάω για Μαύρη Πανθέρα και έξω από το κλουβί!
    Άπαξ και συμβεί θεραπείες με Θιβετανούς σκύλους, κουνέλια και καναρίνια πολύ λίγο αποδίδουν. Θέλει την προσοχή του, σου λέω, γιατί όλα ξεκινάνε κάπως έτσι:"Προς το παρόν, το σύστημα μας δημιουργεί ψυχολογία θηρίου στο κλουβί" Καταλαβαίνεις τι εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Georgia, μην σε απασχολεί, δεν το εξέλαβα αρνητικά. Ο καθείς στον χώρο του, οι πάνθηρες με τους πάνθηρες και τα κουνέλια με τα καναρίνια. Το κλουβί δεν είναι για εμάς, κι ας μας έβαλαν εκεί. Άραγε προσπαθήσαμε ποτέ να ανοίξουμε την πόρτα ; Ίσως να μην είναι κλειδωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.