1/1/12

Η Boeing βασικός προμηθευτής συστημάτων πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ

Η εταιρία Boeing κέρδισε ένα συμβόλαιο αξίας 3,48 δισ. δολαρίων, υποσκελίζοντας τη Lockheed Martin και παραμένοντας ο βασικός προμηθευτής των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο πεδίο της πυραυλικής άμυνας, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η Μπόινγκ ανέλαβε ένα επταετές συμβόλαιο ύψους 3,48 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη, την δοκιμή, το σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η κοινοπραξία υπό την Lockheed Martin Corp και τη Raytheon Co ανταγωνιζόταν την Μπόινγκ για να αναλάβει τη σύμβαση για την επέκταση του χερσαίου συστήματος αναχαίτισης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων εν πτήσει (Ground-based Midcourse Defense, ή GMD). Η Μπόινγκ συμμετείχε από κοινού με τη Northrop Grumman Corp.

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση διεξήγαγε έναν δίκαιο και ανοικτό διαγωνισμό, παίρνοντας τη σωστή απόφαση για το μέλλον του προγράμματος», ανέφερε ο Νορμ Τιου, αντιπρόεδρος της Μπόινγκ, σε ανακοίνωση της εταιρίας. Η Λόκχιντ από την πλευρά της ανέφερε σε δική της ανακοίνωσή πως θεωρεί «τιμή» της το ότι έλαβε μέρος στον διαγωνισμό.

Συνολικά η σύμβαση για το σύστημα απέφερε έσοδα 18 δισ. δολαρίων για την Μπόινγκ από το 2001 ως σήμερα.

Το σύστημα GMD αξιοποιεί ένα δίκτυο οπτικών ινών μήκους 20.000 μιλίων για την λειτουργία συστοιχιών αναχαίτισης σε σιλό στο Φορτ Γκρίλι στην Αλάσκα και στην Αεροπορική Βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια.

Η ασπίδα αρχικά είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση πιθανών επιθέσεων από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Είναι το μόνο σύστημα άμυνας έναντι πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να φέρουν χημική, βιολογική ή πυρηνική γόμωση. Το σύστημα όμως αντιμετώπισε δύο αποτυχίες σε δοκιμές το 2010 αλλά και υπερβάσεις κόστους με αποτέλεσμα το Πεντάγωνο να θέσει τον όρο στις ανάδοχες εταιρίες ότι θα επωμιστούν το κόστος των τεχνικών προβλημάτων που θα ανακύψουν στο μέλλον.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.