27/1/12

FRONTEX Η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης για τους μετανάστες

«Η πλειοψηφία τους είναι νέοι, μορφωμένοι, άνεργοι που αναζητούν δουλειά στη βόρεια Ευρώπη»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Την καταστολή και τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις στα σύνορα της ΕΕ επιβεβαιώνει έκθεση του FRONTEX. Οπως και το γεγονός ότι ειδικά η Ελλάδα αποτελεί χώρα απλά διέλευσης για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων μεταναστών εγκλωβίζονται σήμερα εδώ ελέω των ευρωενωσιακών κανονισμών. Προορισμός τους είναι τα μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ στην εναγώνια αναζήτησή τους για δουλειά.


O Frontex δημοσιοποίησε την ανάλυσή του για τις μεταναστευτικές ροές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κατά το τρίτο τρίμηνο 2011. Υπολογίζει ότι εκείνο το διάστημα «εντοπίστηκαν», δηλαδή συνελήφθησαν, συνολικά 38.000 μετανάστες να προσπαθούν να εισέλθουν «παράνομα» στην ΕΕ, αύξηση 11% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Παρακάτω στην Ανάλυση μιλά για «καυτά σημεία» («hotspots») από όπου μπαίνει η πλειονότητα των μεταναστών, κατονομάζει δε συγκεκριμένα τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα στην Κεντρική Μεσόγειο.

Φακελώνοντας όσους επιχειρούν να μπουν, καταλήγει ότι η πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί, ενώ δεύτεροι είναι πλέον οι Πακιστανοί. «Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες από το Πακιστάν είναι νέοι, μορφωμένοι, από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οι οποίοι ήταν άνεργοι στο Πακιστάν. Οι περισσότεροι είχαν προορισμό Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία».

Στο κεφάλαιο που αφιερώνει ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ότι στο τρίτο τρίμηνο 2011 εντοπίστηκαν πάνω από 18.000 στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με το 46% να είναι Αφγανοί, ακολουθούμενοι από τους Πακιστανούς. «Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης για τους περισσότερους μετανάστες που επιθυμούν να προχωρήσουν ακολούθως σε άλλα κράτη - μέλη». Προσθέτει ότι αυξήθηκαν οι μετανάστες που διασχίζουν το Ιόνιο με κατεύθυνση την Ιταλία.
Στενή συνεργασία

Στο μεταξύ, ελληνική και τουρκική κυβέρνηση θωρακίζουν από κοινού τα σύνορά τους ενάντια στους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού. Η συνεργασία τους οδηγεί σε δεκάδες θανάτους μεταναστών από πνιγμό και υποθερμία, είναι πολυεπίπεδη, στόχος τους είναι να ενισχυθεί παραπέρα.

Παρουσιάζοντας στη Βουλή στοιχεία για τη συνεργασία με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές στο κυνήγι μεταναστών, ο υπουργός Χρ. Παπουτσής αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο φράκτη που στήνεται στο χερσαίο τμήμα των συνόρων στον Εβρο. Ενημέρωσε ότι από 14/05/2010 έως 31/12/2011, στα 501 αιτήματα που υποβλήθηκαν από ελληνικής πλευράς για την επανεισδοχή 27.602 μεταναστών, οι τουρκικές αρχές αποδέχθηκαν αιτήματα που αφορούσαν 2.884 μετανάστες, παρέλαβαν 1.193 εξ αυτών.

Πρόσθεσε ότι από Απρίλη 2011 ενεργοποιήθηκαν τα εθνικά σημεία επαφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο) για καθημερινή καθ' όλο το 24ωρο αντιμετώπιση ζητημάτων «παράνομης» μετανάστευσης αλλοδαπών που επιχειρούν είσοδο στην Ελλάδα διερχόμενοι από Τουρκία. Επίσης, σε επιχειρησιακό επίπεδο, πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών αστυνομικών αρχών (Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας) και των αντίστοιχων τουρκικών, με στόχο την αντιμετώπιση από κοινού του «προβλήματος» που εκδηλώνεται στα κοινά χερσαία σύνορα στον Εβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.