3/4/18

Ένα άρθρο εξαιρετικής σημασίας - Η Ελλάδα και η χήνα με τα χρυσά αυγά

Του Άγγελου Κωστόπουλου*
Οι Έλληνες πιστεύουν ότι βρίσκονται στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη. Σήμερα με την ανακάλυψη υγειών ποσοτήτων πετρελαίου στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο, αυτό το ελληνικό "αγρόκτημα" μπορεί επίσης να είναι το πιο πολύτιμο στον κόσμο.
Δεν πρέπει λοιπόν να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο γείτονάς μας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία, ενεργεί ως μεγάλος κακός λύκος, απειλώντας να πάρει αυτό που αντιλαμβάνεται ο κ. Ερντογάν ότι είναι το μερίδιό του στα χρυσά αυγά από την χήνα της Ελλάδας! 
Η ειρωνεία είναι ότι παρά την οικονομική ύφεση της Πατρίδας, την δυσλειτουργία της αριστεράς κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα της, την  απογοήτευση των στρατιωτικών, και την παραδοσιακή τάση να  απαξιώνουμε ακόμα και τις καλύτερες ευκαιρίες, στο τέλος κάπως καταλαβαίνουμε τη Χρυσή Χήνα.
Ναι, η χήνα βρίσκεται σταθερά σε ελληνικό ορνιθώνα και υπό την προστασία του στόλου των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, για να μην αναφέρουμε σχεδόν ολόκληρο το αμερικανικό στρατιωτικό σώμα που μεταφέρθηκε σιωπηρά στη Σούδα από από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες. 
Οι καθημερινές καυστικές απειλές του κ. Ερντογκάν για την επαναχάραξη των συνόρων της περιοχής, την προώθηση χιλιάδων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, τη φυλάκιση των Ελλήνων  στρατιωτικών κατά την διάρκεια μιας πρόσφατης περιπολίας ρουτίνας, την παρεμπόδιση των γεωτρήσεων  για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, και γενικότερα την επιδείνωση των περιφερειακών εντάσεων, απαιτεί καθαρή δράση της Δύσης. 
Δυστυχώς, ο κ. Ερντογάν δεν συνειδητοποιεί ότι αυτός ο εκφοβισμός δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του. Αντί να αμφισβητεί τα ελληνικά και κυπριακά σύνορα, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να προωθεί πολιτικές καλής γειτονίας που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες για την επόμενη πετρελαϊκή αγορά.
Αντί να ανακατεύεται στα εσωτερικά της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και του Κοσσυφοπέδιου, η Τουρκία θα επωφελείτο καλύτερα από μια πολιτική καλής γειτονίας που θα της έδινε πολιτική ώθηση στον αγώνα της να εμποδίσει τον κουρδικό  αλυτρωτισμό. 
Πάρα τις θεωρίες και ευσεβείς σκέψεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβουν αποφασιστικές ενέργειες, όπως έπραξαν στην Πολωνία για την αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών, για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία σέβεται το κράτος δικαίου. Η απάντηση της Δύσης θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η προσχώρηση στην ΕΕ δεν είναι αδιαμφισβήτητες και ότι υπάρχουν απτές συνέπειες για τις   κραυγαλέες απειλές της Τουρκίας. 
Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσει να ενεργεί σαν κοινός "χηνοκλέφτης" και να αναθεωρήσει την βορειοατλαντική και ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

*Ο Άγγελος Κωστόπουλος συνδέεται με δικηγορικό γραφείο στην Αθηνά και είναι πρώην ανώτατος αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ.

8 σχόλια:

  1. Ὀ νοῶν νοείτω:
    https://www.youtube.com/watch?v=fckOJzT1KC4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο έχει σωστά ελατήρια και σωστή οπτική γωνία, κατά τη γνώμη μου. Μία μικρή διόρθωση νομίζω, η οποία θα ενίσχυε τη λογική του συγγραφέως είναι η εξής: Κατ' απόλυτη ακρίβεια, τα στρατηγικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων φαίνεται να υφίστανται εκτός Αιγαίου. Στην παρούσα φάση τα πιθανολογούμενα είναι Ν-ΝΔ της Κρήτης και στο Ιόνιο στα ανοιχτά. Για αυτά τα κοιτάσματα (εκτός αυτών τα οποία ΘΑ βρεθούν αργότερα στη λεκάνη του Ερατοσθένη, κάτω από το σύμπλεγμα Καστελορίζου), η Τουρκία δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ νομικό ή άλλο εργαλείο να τα διεκδικήσει ή να στηρίξει οποιαδήποτε μπούρδα τύπου "συνεκμετάλλευση". Ως χώρα η οποία αναδείξαμε τη στρατηγική, πρέπει να προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση τάχιστα χωρίς φοβίες, σε αυτές τουλάχιστον τις περιοχές, έχοντες τη βεβαιότητα ότι είμαστε σωστοί σε όλα τα επίπεδα, νομικά και στρατηγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρες μάρες κουκουνάρες, ήσουν και στρατιωτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν κύριε Άγγελε Κωστόπουλε οι ΗΠΑ ήσαν πιο δίκαιες και πιο φιλελληνικές παρά φιλοτουρκικές όλες αυτές τις δεκαετίες (από το 1952) πιθανότατα σήμερα να μην αντιμετώπιζαν απολύτως κανέναν πρόβλημα με την γείτονα και ευκαιρίες είχαν πλείστες οι ΗΠΑ αν το ήθελαν (πτώση της Σοβιετικής ένωσης) .
    Σήμερα θυμήθηκαν οι ΗΠΑ την διαχρονική αξία της Ελλάδας και των Ελλήνων , αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω την αίσθηση ότι η Δύση κάτι ετοιμάζει στον Ερντογάν ,διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή την οκνηρία της και τη χαλαρότητα με την οποία τον αντιμετωπίζει.Αν υποθέσουμε ότι πληγεί η Ελλάδα τότε τα σύνορα της Δύσης συρρικνώνονται με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τους υδατάνθρακες. Από την άλλη σχολιάζοντας τα περί καλής γειτονίας θα ήθελα να υπενθυμίσω στον αρθρογράφο ότι αν ανατρέξει στο χάρτη με τις ΑΟΖ θα δει την Ελλάδα των 10770000 να βρίσκεται στην αγκαλιά μια τεράστιας ΑΟΖ πηγής πραγματικού πλούτου και τη δε Τουρκία των 80000000 να βρίσκεται εγκλωβισμένη στα παράλια της αδυνατώντας να εκμεταλευτεί αυτόν τον πλούτο.Πιστεύετε ότι αυτό θα είναι εσαεί ευκολοχώνευτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ μας επιτρεπουν τα αφεντικα να ανακηρυξουμε ΑΟΖ, χρησιμοποιωντας την ΤΟΥΡΚΙΑ σα μπαμπουλα (ουτε και οι Ρωσοι διοτι δεν τους συμφερει), ετσι ωστε οποιαδηποτε αντληση να ΜΗΝ επιφερει φορολογικα κερδη στη χωρα μας !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aυτά τα "εξαιρετικής σημασίας" χρυσά αυγά, ο κ. ΄Αγγελος θα έπρεπε να τα είχε
    αξιοποιήσει, υπερ της πατρίδας του, όσο κατείχε "ανώτατη θέση" στον αμερικανικό στρατό και υπογραφή αρθρογράφου με επιρροή μετά την αποστράτευσή του.
    Εδω η αρθρογραφία του απλώς εισάγει γλαύκα εις Αθήνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Ελλαδα ειναι σαν τον Ραν ταν πλαν..το χαζοτερο σκυλι του κοσμου...του Λουκυ Λουκ...που πεθαινε απο διψα ...στην οχθη του ποταμου.....Ο λογος ?? Διοτι σαν χαζο που ηταν...δεν εβλεπε το νερο στα ποδια του....Απορροφημενοι οι Ελληνες απ τις ..περισπουδαστες πολιτικες οπτασιες...απ τον κοσμο των....ιδεων....απ τις πσρακρουσεις του μυαλου και τις αναμνησεις απ τον χαμενο παραδεισσο...την Εδεμ....μαλωναν στις οχθες του ποταμου για ενα νερο...υποθετικο...εν μεσω αφορητης διψας...οταν το πραγματικο νερο ηταν στα ποδια τους......Η χαζομαρα ξεπερασε και το σκυλι....κι ολα τσ χαζα πλασματα της ζουγκλας...κι ακομη συνεχιζεται ....Με τους ακομη χαζοτερους πολιτικους πουχουμε..ψηφιζουμε...λατρευουμε...ο θανατος ειναι βεβαιος απο διψα...Αντι να τους αρπαξουμε και να τους σπασουμε το κεφαλι...με την μια...
    Ετσι κοιτασματα θα δουμε το 6000 μ.Χ....οσο Σταθακηδες...Παγκαλοι...Τσιπρες...Σαμαραδες....κλπ....κυβερνουν την χωρα του Ραν ταν Πλαν....και δεν ξερουν την διαφορα υδρογονανθρακων και....υδατανθρακων....( ζαχαρα..) οπως καλη ωρα ενας καλος κυριος πιο πανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.