13/4/18

Πού θα χτυπήσουν οι ΗΠΑ στη Συρία; – Οι οκτώ πιθανοί στόχοι (χάρτες)

Σε οκτώ πιθανούς στόχους που «έβαλαν στο μάτι» οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν στη Συρία, αναφέρεται ρεπορτάζ του αμερικανικού CNBC. Όπως σημειώνεται, ανώνυμη πηγή δήλωσε πως μέσα στους στόχους περιλαμβάνονται δύο αεροδρόμια της Συρίας, ένα ερευνητικό κέντρο και μια εγκατάσταση χημικών όπλων.
Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι οι στρατιωτικοί της Συρίας έχουν επανατοποθετήσει σημαντικό αριθμό αερομεταφορών σε αεροδρόμια ελεγχόμενα από τη Ρωσία, με την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χτυπήσει σε εκείνες τις περιοχές.
Η «αλλαγή» Τραμπ
Την Τετάρτη, το tweet του Ντόναλτ Τραμπ που προειδοποιούσε τη Ρωσία για χτύπημα στη Συρία με «έξυπνους» πυραύλους, έσπειρε παγκόσμια ανησυχία. Χθες ο Τραμπ επανήλθε, και σε νέο μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι μια επίθεση αμερικανικών πυραύλων στη Συρία ως αντίποινα για μια εικαζόμενη χημική επίθεση στην πόλη της Ντούμας θα μπορούσε να έρθει πολύ σύντομα ή σημαντικά αργότερα. Αναλυτές εκτιμούν πως η «απότομη» αλλαγή ρητορικής του Τραμπ συνδέεται με το γεγονός ότι μετά την πρώτη «αιχμηρή» του τοποθέτηση ο στρατός του Άσαντ άρχισε να μετακινεί τα στρατεύματα και τους πιθανούς στόχους, γεγονός που ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς.
«Ο καθένας είδε εκείνο το tweet του Τραμπ και μαζική κίνηση στη Συρία. Αυτό σήμαινε ότι η στόχευση έπρεπε να επανεξεταστεί», ανέφερε βρετανική στρατιωτική πηγή στη βρετανική The Times. Δημοσίευμα για τις πιθανές επιλογές των ΗΠΑ στη Συρία έχει και το Sky News.
Πρώτη επιλογή
Η πραγματοποίηση ενός περιορισμένου και στοχευμένου χτυπήματος στη συγκεκριμένη βάση της Συρίας όπου φαίνεται να ξεκίνησε η χημική επίθεση.
Αυτή η επιλογή χαρακτηρίζεται ως χαμηλού ρίσκου, απίθανη για αντίποινα, αλλά και χαμηλού αντίκτυπου.
Δεύτερη επιλογή
Ο Τραμπ θα μπορούσε να λάβει απόφαση για ολοκληρωτική καταστροφή της αεροπορίας της Συρίας. Στη χώρα υπάρχουν συνολικά 24 αεροδρόμια.
Αυτό θα ήταν μια επιλογή υψηλού κινδύνου, διότι όσο περισσότερες θέσεις βομβαρδιστούν τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να πληγούν ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στις βάσεις.
Τρίτη επιλογή
Μια άλλη, αλλά απίθανη επιλογή, όπως σημειώνει το Sky, θα ήταν να χτυπηθούν τα κτήρια της συριακής κυβέρνησης στη Δαμασκό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο αποτελεί βασικό κόμβο για τα ιπτάμενα αεροσκάφη του Ιράν και της Ρωσίας.
Ο βομβαρδισμός κυβερνητικών κτηρίων, όπως το υπουργείο Άμυνας, θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών.
Τέταρτη επιλογή
Και ίσως ακόμη πιο απίθανη, δεδομένης της ρητορικής που προέρχεται από τις Δυτικές πρωτεύουσες, θα ήταν να μην γίνει απολύτως τίποτα. Αλλά, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, θα επέτρεπε στον πρόεδρο Άσαντ να ξεφύγει με τις χημικές επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη αεροπορική παρουσία στο αεροδρόμιο Al-Udeid στο Κατάρ – το μεγαλύτερο στην περιοχή.

9 σχόλια:

  1. Πιό πρακτικό για τα πολεμοχαρή κοράκια της Ουάσιγκτον είναι να βρούνε ένα γερό τοίχο για να χτυπήσουν το κεφάλι τους μέχρι εξολοθρεύσεως.

    Η ζημία θα είναι μετρήσιμη και κυρίως αμελητέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεκα μερες τωρα ο Τραμπας μας ζαλισε με τις απειλες του. Ολο ΘΑ σας κανω, ΘΑ σας λειωσω και αντε φτου κι* απ* την αρχη. Σαν να φωναζει ο Ριζος αφυστε με ρεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχοι.....ηδη ξερεις οτι ...αρχισε το πανηγυρι.Το ερωτημα ειναι πια :* οι μπινεδες ....η ...οι νορμαλ ?? *.....( συνηθως οι μπινεδες ξεκινουν με νικες....ορα Χιτλερ....Ναπολεων...κλπ.Ολοι τοτε λενε ...αδυνατον το νορμαλ....νικανε οι αλλοι παντου....και υστερα.....τσουπ...η φαρσα....χανουν.Τοτε κλαινε οπως λεγεται....οι ρεγγες.Οι ρεγγες ποτε αλλοτε δεν κλαινε.Αν δεις ρεγγα να κλαιει...τοτε ξερεις ποτε εγινε το.....τσουπ.

      Διαγραφή
  3. Γεγονός είναι οτι μας εξέπληξε ευχάριστα η σταθερή στάση της Ρωσσίας αυτήν την φορά.Βεβαίως οι αγγλοσαξωνοσιωνιστές εγληματίες δεν πτοούνται εύκολα, ψάχνονται για σύγκρουση. Είναι σαν τον σκορπιό στον γνωστό μύθο, ο θάνατος είναι στην φύση τους.
    Η Γαλλία μόνο οίκτο, οργή και περιφρόνηση προκαλεί για την κατάντια της σε θλιβερή, θρασύδειλη "ουρά" των παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεις κανενα ...καλιμπρ να σκαει στην Ντιζον...ο οικτος θα μεγαλωσει....οπως αν φαει η Αγγλια κανεναν στην Κυπρο....η στο Τρωοδος....

      Διαγραφή
  4. Εγινε η επίθεση σε 3 στόχους χημικά εργαστήρια. Δεν έχουν άλλους στόχους για την ώρα. «One-time-shot» αυτό λένε τουλάχιστον. Μακάρι να τελειώσει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σοβαρο πληγμα για Πουτιν. Πολιτικο και κυριως εμπορικο, η μυθολογια για τους "θολους" προστασιας καταρρεει. Για αλλη μια φορα η εβραιο-προτεσταντικη υπεροχη σε τεχνολογια εμφανιζεται να διατηρειται.
    Κακο για ολους μας, εχουν "λυμενα χερια" πλεον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγα πλήγμα δεν είναι. Ο Τράμπ έπρεπε να κάνει μία επιθετική ενέργεια να ικονοποιήσει τα γεράκια και έκανε το ελάχιστο δυνατό. Αυτό είναι καλό σημάδι. Ο Τράμπ πιστεύω δεν ήθελε κάν πλήγμα. Οι ΗΠΑ έχουν συντρηπτική σταρτιωτική υπεροχή προφανώς για αυτό και το bravado τους.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.