10/4/18

Μία χώρα που διακοπάρει…


Μέτρησα από περιέργεια τις διδακτικές (το τονίζω τις διδακτικές όχι σχολικές) ημέρες, του τρέχοντος σχολικού έτους.
Από την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία εως τέλη Μαΐου, οι μέρες δεν υπερβαίνουν τις 150.
Δεν υπολόγισα περιπάτους , ψηφοφορίες μαθητών και καθηγητών, διακοπές νερού, εκρήξεις ηφαιστείων και λοιπές θεομηνίες.
Αν ένας μαθητής κάνει και απουσίες (πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται στη Γ Λυκείου , σε Δημόσια και Ιδιωτικά από δω και πέρα) οι μέρες είναι πολύ λιγότερες.
Έχουμε 4 μονοήμερες θρησκευτικές αργίες
Κ. Δευτέρα, Αγ. Πνεύματος, Τριών Ιεραρχών, Αη Γιαννιού)!


Οι «καθαρές » ώρες διδασκαλίας για ένα μάθημα κατεύθυνσης (π.χ Φυσική Γ Λυκείου είναι περίπου 65). Σε ένα τμήμα με 20 περίπου παιδιά απλά ξύνεις την επιφάνεια.

Σε ένα εξεταστικοκεντρικό σύστημα όπου τα πάντα είναι «καπελωμένα» απο τις Πανελλαδικές, το σχολείο θα χάνει πάντα από το φροντιστήριο. Όχι γιατί οι καθηγητές του φροντιστηρίου είναι καλύτεροι αλλά γιατί έχουν τις διπλάσιες ώρες στη διάθεσή τους, αξιολογούνται άμεσα και έχουν τμήματα 4-8 υποψηφίων.
Πρόταση που δεν θα αρέσει…..
Το διδακτικό έτος πρέπει να ξεκινά την 01 Σεπτεμβρίου και να τελειώνει 15 Ιουνίου.
Ακολουθούν εξετάσεις σε 4 μαθήματα εως την 30η Ιουνίου. Δύο μήνες είναι αρκετοί.
Κατάργηση όλων των Θρησκευτικών αργιών πλην Χριστουγέννων Πάσχα.
Ακόμη και αυτές οι διακοπές πρέπει να περιοριστούν εως 02 Ιανουαρίου για τα Χριστούγεννα και ως τη Δευτέρα του Πάσχα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί τα σχολεία μένουν κλειστά αύριο.
Αντί όλων αυτών θα μπορούσε να θεσπιστεί μια εβδομάδα σε κάθε τετράμηνο όπου θα γινότανε δράσεις , πολιτιστικές εκδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις κτλ.
Όσο συνεχίζεται η αγρανάπαυση θα συνεχίζεται και η ελεύθερη πτώση.
«Αργία μήτηρ πάσης κακίας » έλεγαν οι…..πρόγονοι αλλά εκείνους τους επικαλούμαστε αλά καρτ!


8 σχόλια:

  1. Ανυπογραφα σχόλια είναι αναξιοπιστα. Υπογράψε κσι θα σου απαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχεις ιδέα από τα προβλήματα της Ελληνικής παιδείας. Μακάρι να μπορούσαμε να επεκτείνουμε το διδακτικό έτος και να λύνονταν.

    Έχεις την εντύπωση ότι στα ευρωπαϊκά κράτη (που υποτίθεται ότι έχουν καλύτερα δημόσια σχολεία) έχουν λιγότερες διακοπές?

    Εκτός από τα κατά πολύ μικρότερα τμήματα, στο φροντιστήριο έχουμε ομοιογενή τμήματα, δηλαδή τμήματα με μαθητές παρόμοιων δυνατοτήτων.

    Όταν ο καθηγητής στο σχολείο έχει 25 μαθητές από τους οποίους οι 2 είναι αριστούχοι, οι 3 έχουν βαριές μαθησιακές δυσκολίες, άλλοι 2-3 δεν ενδιαφέρονται καθόλου παρά μόνο να κάνουν χαβαλέ, νομίζεις ότι μπορεί να κάνει μάθημα?

    Εσύ μπορείς να διδάξεις κάτι σε κάποιον που αρνείται να σου δώσει προσοχή και αξία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύστοχο σχόλιο. Το μόνο που θέλω να προσθέσω ειναι το εξής: ΝΑΙ στις θρησκευτικές αργίες , ΑΛΛΑ με υποχρεωτική συμμετοχή στον εκκλησιασμό! ΔΕΝ πιστεύεις στο Χριστό;; ΣΕΒΟΜΑΙ τη διαφορετικότητα σου , αλλά δεν θα μου την επιβάλεις κιόλας. Εσύ ο διαφορετικός, κάτσε στο σχολείο για καλλιτεχνικά , γυμναστική , επανάληψη μαθημάτων κλπκλπ. Καταντήσαμε τις θρησκευτικές αργίες , να τις έχουμε αργίες της κραιπάλης, της τεμπελιάς και του καφέ!!! Ε, όχι να τις καταργήσουμε απο αναρχοαριστερό φασισμό. Ναι στις αργίες , αλλά για το σκοπό που πρέπει. Ελληνική παιδεία χωρίς Χριστιανική παιδεία πολύ απλά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ...

      Διαγραφή
  3. True sorry,
    30+ yrs ago last Year of high school the physics teacher enters the class and offers frape or stay in class. I expressed my concern that we would never be able to cover the material needed and she replied that is why there are prep schools. I raised my hand again and said I don't go to a prep school to receive the ultimate answer that pretty much covers the reality of the educacional system in Greece, "you should. It's your problem."
    The education in Greece is as good as it is free.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυπηθείτε μας. Τον κάθε ανωνυμο εμπαθη θα μας μοστραρετε τώρα; Το έχετε ευτελισει το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. άλλη μια οικτρη διαπίστωση, καθόλου τεκμηριωμενη και ολίγον μπερδεμένη, δως της κλωτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινισει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον ο γράφων δεν έχει ιδέα του τι γίνεται αλλού. Σε σχέση με την Ευρώπη τα Ελληνικά σχολεία λειτουργούν και πιο πολλές ημέρες αλλά και περισσότερες ώρες. Βέβαια εκείνο που μετράει είναι η ποιότητα. Και σε αυτό ακόμη τα Ελληνικά σχολεία με όλα τους τα χάλια είναι καλύτερα από τα Γερμανικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας υποθεσουμε πως τα σχολεια μας γινονται επιπεδου πειραματικων με αποτελεσμα να πετανε οι μαθητες (φυσικα και με το αναλογο κοστος). Τους μαθηταραδες αυτους τι θα τους κανει ενα προτεκτορατο??? Προφανως θα τους εξαγει στις διαφορες χωρες της Δυσεως αφου μονο πενταροδεκαρες θα μπορει να τους πληρωνει (τρανο πραδειγμα η αιμορραγια απο αποφοιτους ιατρικης). Ποιο το οφελος λοιπον της εντατικοποιησεως αφου δεν προκειτα να στυνδεθει με την απαραιτητη αναπτυξη???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.