17/4/18

ΕΚΤΑΚΤΟ - Ο Μπαχτσελί ζητά πρόωρες εκλογές στη Τουρκία – Πώς αντέδρασε ο Ερντογάν

  • Οι ηγέτες των AKP MHP Ερντογάν και Μπαχτσελί (δεξιά) σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.: EPA / TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE)
Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει τα χέρια με τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για συνεργασία του AKP με το εθνικιστικό μόρφωμα, στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2019 υπό την ομπρέλα του πολιτικού συνδυασμού Λαϊκή Συμμαχία. Έτσι ξάφνιασε κάπως το σημερινό αίτημα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για πρόωρες εκλογές στις 26 Αυγούστου 2018 μια και «είναι αδύνατο για την Τουρκία να περιμένει με υπομονή μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2019»!

Όλα θα καθοριστούν στο αυριανό ραντεβού των δύο «εταίρων» που έχει οριστεί για τις 13:30 στο λευκό σαράι.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν στενοί συνεργάτες και υπουργοί της κυβέρνησης Γιλντιρίμ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε απορρίψει εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί, δηλώνοντας πως «οποιεσδήποτε συνταγματικές αλλαγές θα εφαρμοστούν πλήρως στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2019». Από την πλευρά του, πάντως ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ότι τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα εξετάσουν το αίτημα του Μπαχτσελί και «στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση». 
Εξηγώντας τους λόγους που είναι απαραίτητες οι πρόωρες εκλογές, ο ηγέτης του MHP έκανε λόγο για «οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις σε βάρος της Τουρκίας» και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να «αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες» έως τις προγραμματισμένες εκλογές.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.