17/4/18

"Δεν Είναι Θέμα του ΝΑΤΟ η Ένταση στο Αιγαίο", δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ.

Μιχαήλ Στυλιανού
Το ρεπορτάζ των οργάνων του ΝΑΤΟ, με τους τεμενάδες του Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία, συμπληρώνει (με την ουσία) το αμερικανικό οικονομικά πρακτορείο Ζero Hedge, γράφοντας -κάτω από τον ανωτέρω τίτλο- τα ακόλουθα, σαν σχόλιο συνέντευξης του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα:
Τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις μεταξύ δυο μελών του ΝΑΤΟ οξύνθηκαν δραματικά. Η Τουρκία απείλησε να εισβάλει σε ελληνικά νησιά, η Ελλάδα απάντησε και οι Ελληνίδες βλέπουν τώρα την Τουρκία σαν την χειρότερη απειλή για την ύπαρξή τους.
Αλλά οι γοργά επιδεινούμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.
Λέγοντας ότι κι οι δυο χώρες είναι «δυο υψηλής αξίας σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», ο Στόλτενμπεργκ εγκωμίασε την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα  και Γιλντιρίμ μετά την πτώση του Μιράζ και τον θάνατο του πιλότου την Πέμπτη, καθώς επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών F-16s, που παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
« Η ένταση στο Αιγαίο θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.»
Ερώτηση: Η ένταση στο Αιγαίο εξακολουθεί να επιτείνεται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ασκήσει πιο ενεργό ρόλο στο πρόβλημα. Ποια είναι η θέση του ΝΑΤΟ ενώπιον της αυξανόμενης έντασης μεταξύ δύο συμμάχων;
Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο υψηλής εκτίμησης σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Υπήρξαν σύμμαχοι από το 1952. Και οι δυο συμβάλλουν στην συλλογική άμυνά μας. Περιμένω ότι οι διαφορές ­­που βλέπουμε σε ορισμένα θέματα θα επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών σε πνεύμα καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν πρόσφατα μια τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν να λύσουν υτές τις διαφωνίες με διάλογο.
Ερώτηση: Ώστε το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει ανάμειξη;
Στόλτενμπεργκ: Όχι, δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Το αμερικανικό πρακτορείο  προσθέτει πως ο  Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τόνισε με έμφαση της σπουδαιότητας της Τουρκίας ως πολύτιμου στρατηγικού συμμάχου.

10 σχόλια:

  1. Αλοίμονο, και φυσικά δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ τα αίσχη της Τουρκίας.

    Μάλλον είναι θέμα της γιαγιάς μου της Βαρβάρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν γιά τό ΝΑΤΟ "Η ένταση στο Αιγαίο θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας",
    τότε διαλέγει τελικό πεδίο ἐπιλύσως ἡ Ἑλλάδα ἐλεύθερα,
    καί μήν παραπονεθῆ κανείς τοῦ ΝΑΤΟ
    ἄν ἡ ἔνταση στό Αἰγαῖο καί ἡ ἐκκρεμότητα στήν Κύπρο γίνῃ θέμα
    καί ἐπιδιαιτησίας τῆς Ρωσίας.
    Τί βλακεῖες λένε αὐτοί στό ΝΑΤΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NATO playing the role of Pontius Pilatus,
    is again about to liberate ...Barrabbas,
    according to the demands of Scribes and Pharisees....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eυχαριστούμε κύριε Γιεν Στόλτενμπεργκ. Ευχαριστούμε πολύ, τουλάχιστον για την
    ειλικρίνειά σας -χαρακτηριστικό ασυμβίβαστο φαίνεται με την συμμαχία μας και άγνωστο στους προκατόχους σας, αφού όταν υφιστάμεθα εισβολή η πραξικόπημα, αυτοί είχαν φύγει διακοπές...
    Εσείς τουλάχιστον μας προστατεύετε από επικίνδυνες ψευδαισθήσεις. Μας αφυπνίζετε.
    Ξέρουμε τώρα από ποιους μας φυλάει η συμμαχία και με ποιούς θα πρέπει μόνοι μας να καθαρίσουμε. Μα εντελώς μόνοι μας. Χωρίς μια καρφίτσα βοήθεια και με συμμαχικές πιέσεις για "συμβιβασμό": Με τους Τούρκους, σε Κύπρο Αιγαίο και Θράκη, με Σκοπιανούς, σε όνομα, ιστορία και ...σύνορα; Θεσσαλονίκη; Με Αλβανούς, για Τσάμηδες,Ιόνιο, Ήπειρο ; Θεσπρωττία; με Βουλγάρους, μεθαύριο;
    ΄Εχουμε όμως την προστασία της συμμαχίας μας από όλους τους εχθρούς της: Από την Βόρειο Κορέα λ.χ.,το Ιράν, το καθεστώς ΄Ασαντ...Και το αποφώλιο Ξανθό Γένος φυσικά.
    Τώρα τουλάχιστον ξέρουμε που βρισκόμαστε. Είμαστε ήσυχοι. Και πάμε για ύπνο. Ευχαριστούμε κ.Στόλτενμπεργκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι απλο για το ΝΑΤΟ , καντε πως δεν βλεπετε μην μας φυγουν οι τουρκοι και πανε με τους Ρωσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ σωστη δηλωση. Και βεβαια δεν ειναι θεμα του ΝΑΤΟ. Ως ποτε θα αφηνουμε σε αλλους να κανουν αυτα που πρεπει να κανουμε εμεις; Γιατι να ελπιζω στους συμμαχους μια ζωη να με σωσουν; Αν δεν κανεις κατι μονος σου δε θα το κανει κανεις για σενα. Η Τουρκια με τη βοηθεια του ΝΑΤΟ μας κανει επεισοδια; Οχι. Μονη της τα κανει. Ετσι κι εμεις να οργανωθουμε μονοι μας και να μην ελπιζουμε σε καμμια ξενη βοηθεια γιατι πολυ απλα ποτε δε θα ερθει. Μονο ετσι θα γινει δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από την ιδρυτική πράξη του ΝΑΤΟ:

    Article 5
    The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence recognised by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area. (Πλήρες επίσημο κείμενο: https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_17120.htm ).
    Μετάφραση:
    "Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και συνεπώς συμφωνούν ότι, αν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση, καθένα από αυτά, σε άσκηση του δικαιώματος ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας που αναγνωρίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα επικουρεί το συμβαλλόμενο μέρος ή τα μέρη που δέχονται επίθεση, λαμβάνοντας ατομικά και σε συνεννόηση με τα άλλα μέρη τα μέτρα που κρίνει αναγκαία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλου δυνάμεως, να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την ασφάλεια της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού".

    Που λέει λοιπόν, ότι τα άλλα μέλη θα υποστηρίξουν το μέλος που δέχεται επίθεση, μόνο αν αυτή προέρχεται από μη μέλος της συμμαχίας; Πουθενά! Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίθεση μεταξύ μελών και αν αυτό συμβεί, τότε, κατά μείζονα λόγο, θα πρέπει να υποστηριχθεί το μέλος που δέχεται επίθεση από άλλο μέλος της συμμαχίας και το τελευταίο θα πρέπει να εξοβελιστεί από τη συμμαχία. Αν μία συμμαχία στην οποία ανήκω δεν με προστατεύει, ούτε καν από τα ίδια της τα μέλη, τότε ποιο το όφελος να είμαι μέλος της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.