11/7/18

ΗΠΑ: Νέοι δασμοί 200 δισ. δολαρίων σε προϊόντα από την Κίνα - Με αντίποινα απειλεί το Πεκίνο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των διαφορών τους για εμπορικά θέματα, γνωστοποίησε ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.
Ο Λαϊτχάιζερ, ο Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR) διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετηθούν είναι έτοιμος και ότι θα υπάρξει μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους δασμούς, πριν η επιβολή τους οριστικοποιηθεί.
Η κίνηση σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για το εμπόριο.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους τους νέους τελωνειακούς δασμούς και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει αυτό το τιμωρητικό μέτρο.
Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει συνεχώς την πίεση στον εμπορικό πόλεμο που έχει αρχίσει με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.
Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει εντέλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό που ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος χονδρικά ισούται με το σύνολο της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.
Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS, Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Όχι θα την άφηναν την Κίνα!Εδώ δεν χρειάζονται δικαιολογίες τύπου Σκριπάλ, Λευκά Κράνη, πυρηνικά όπως κατηγορούν το Ιράν! Ίσες δουλειές! Αλλά "το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως αναγγέλλοντας δασμούς ίσης αξίας"! Εμ...δεν είναι κορόιδα οι Κινέζοι που έβαλαν στην άκρη τις διαφορές που τους χώριζαν με του Ρώσους! Κράτησαν και οι δυό ότι τους ενώνει! Εμάς εδώ ( τους πολίτες) δεν μας ενώνει τίποτα, ούτε το ξεπούλημα από όλους χρόνια της χώρας, ούτε τα χρηματιστήρια που πήδαγε ο κόσμος 5-5 από τα μπαλκόνια! Ε ρε φίλε μου τι παράξενο πράγμα! Ολόκληρη χώρα δεν βρίσκουμε τίποτα να μας ενώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Φιλοτομσρισμος !!!!!!! Το ..τομαρι !!!!! Το ...εγω ναμαι καλα και στα ...αυτα μου ολα !!! Ποτε θα τον ακουσεις ...σαν ....ελευθερη οικονομια ( τριχες κατσαρες απο ελεφαντα...εννοει ...οτι γουσταρω κανω...αρα το τομαρι μου ).....κι αλλοτε σαν ....σοσιαλιστικη δημοκρατια...( τριχες απο καμηλα με δυο καμπουρες ...διοτι εννοει βσλτε με στο δημοσιο να τρωω με ραχατι και βαλτε τους μακακες να δουλευουν .)
    .....Να τι μας ενωνει...Το τομαρι απ το ..γομαρι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.