8/7/18

Ελληνικά πανεπιστήμια και brain drain: Η εμπειρία ενός καθηγητή που επέστρεψε και ξαναέφυγε

Είμαι αναπληρωτής καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Rutgers των Η.Π.Α., αλλά κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2014–2015 και 2015–2016 υπηρέτησα επί ένα εξάμηνο τη χρονιά και ως επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την παράλληλη απασχόληση που επέτρεψε ο νόμος 4009/2011, πιο γνωστός ως νόμος Διαμαντοπούλου. Παρόλο που ο νόμος αυτός έχει στην ουσία καταργηθεί, η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού παραμένει· εγώ, όμως, αποφάσισα το 2017 να παραιτηθώ από τη θέση μου στο ΕΜΠ.
Στο κείμενο αυτό, που αποτελεί την εισήγησή μου σε ένα στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για το brain drain, δηλαδή τη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό, θα περιγράψω τη θητεία μου στο ΕΜΠ· στο δεύτερο μέρος, θα διατυπώσω την άποψή μου για το πώς θα ανακοπεί το brain drain, με έμφαση και πάλι στα πανεπιστήμια. Τόσο η άποψή μου όσο και η εμπειρία μου έχουν τη σφραγίδα της υποκειμενικής μου θεώρησης, και των ειδικών χαρακτηριστικών του πανεπιστημίου όπου δίδαξα. Ίσως όμως να έχουν μια αξία ως προϊόντα της εμπειρίας κάποιου που γνώρισε από κοντά τόσο το ελληνικό όσο και το αμερικάνικο πανεπιστημιακό σύστημα.

Για τη συνέχεια AthensVoice

3 σχόλια:

  1. Καλή ανάλυση, ευστοχες επισημάνσεις, με πέντε λόγια περιέγραψε την παθογενεια του μεταπολιτευτικου πανεπιστημίου.
    Πράγματα που σε 3 βδομάδες μπορούν να τακτοποιηθουν.. δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος διάβασε-και κατάλαβε-ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο καταλήγει αβιάστως στο συμπέρασμα ότι η κακοδαιμονία των πανεπιστημίων παρ'ημίν οφείλεται κατά μείζονα λόγο στο διδακτικό προσωπικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.