31/1/17

Στους πόσους νεκρούς παραιτείται ένας υπουργός;

Του Γιάννη Παντελάκη
Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου μια εξηντάχρονη πρόσφυγας και ο εξάχρονος εγγονός της έχασαν μ' έναν τραγικό τρόπο τη ζωή τους στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια. Ο Τσίπρας τότε δήλωσε συγκλονισμένος ενώ ο αρμόδιος υπουργός Μουζάλας μίλησε για ένα τυχαίο γεγονός. Από τότε και μέχρι σήμερα-δυο μήνες μόνο- είχαμε τρεις επιπλέον θανάτους προσφύγων στον ίδιο χώρο.  Ο τελευταίος μόλις χθες, ένα παιδί από το Πακιστάν περίπου είκοσι χρόνων.

Ενδιάμεσα, βρέθηκαν νεκροί το περασμένο Σάββατο ένας 45χρονος Σύρος και στις 24 Ιανουαρίου ένας 22χρονος από την Αίγυπτο. Στον ίδιο πάντα χώρο, στη Μόρια. Ένα χώρο που τυπικά εποπτεύεται από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Η απορία πια, δεν αφορά στην απουσία ανάλογων απαλλακτικών για τον εαυτό τους δηλώσεων του πρωθυπουργού ή του αρμόδιου υπουργού (που αποδίδουν τους συνεχείς θανάτους σε τυχαία περιστατικά).

Η απορία είναι κάτι περισσότερο από απλή και θα διατυπωνόταν ακόμα και από τον πιο καλοπροαίρετο για την κυβέρνηση άνθρωπο:στους πόσους θανάτους προσφύγων και μεταναστών παραιτείται ένας υπουργός; Αν όχι για λόγους πολιτικής ευθύνης, τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας.

Για να υπάρξει απάντηση σ' ένα τέτοιο ερώτημα, θα πρέπει πρώτα να υπήρχε βούληση για την δημιουργία στοιχειωδώς ικανοποιητικών συνθηκών επιβίωσης για τους χιλιάδες κολασμένους που βρίσκονται στη χώρα μας. Δεν υπήρξε και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Πεταμένοι σε διάφορα παραπήγματα αφέθηκαν να βιώνουν συνθήκες ανάλογες μ' εκείνες που τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Αν δεν υπήρχαν οι χιλιάδες εθελοντές, οι συνθήκες θα ήταν ακόμα πιο βίαιες.

Το πρόβλημα, όπως εκατοντάδες φορές έχει γραφτεί, δεν συνδέεται με έλλειψη οικονομικών πόρων, αυτοί έρχονται από την Ε.Ε., είναι πολλοί και διανέμονται μ' έναν μάλλον θολό τρόπο. Κανένας δεν μπορεί να δώσει μια εικόνα για το πως ξοδεύονται αυτά τα χρήματα, ενώ ακόμα και πρώην κυβερνητικό στέλεχος (Βουδούρης), είχε αφήσει υπονοούμενα γι αυτό. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη βούλησης και την ανικανότητα διαχείρισής του.

Είναι προφανές πως ο Μουζάλας ανέλαβε να κάνει κάτι που τον υπερβαίνει. Δεν είναι οι θάνατοι που μας το δείχνουν αυτό, δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι οι τρόποι που στήθηκαν πολλοί χώροι που παραπέμπουν σε απόλυτη προχειρότητα η οποία αναδείχθηκε σε όλο το μεγαλείο της όταν άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους να ζουν μέσα σε σκηνές τις οποίες σκέπαζαν τα χιόνια.

Αντικειμενικά, ο υπουργός έχει ευθύνη για όλα αυτά και όχι μόνο. Το αρνείται πεισματικά σε κάθε δημόσια παρέμβασή του. Και αυτό που βρίσκει να πει, είναι πως δέχεται κριτική επειδή θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση μέσω προσφυγικού! Σύμφωνα με τον υπουργό, φταίνε κάποιοι ξενοδόχοι, κάποιοι κάτοικοι των νησιών, κάποιοι άνθρωποι της αντιπολίτευσης. Φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι. Ο ορισμός ενός πολιτικού που αρνείται ν αναλάβει την παραμικρή ευθύνη, ενός πολιτικού που αρνείται να απαγκιστρωθεί από μια υπουργική καρέκλα…

8 σχόλια:

 1. Στις πόσες αυτοκτονίες λόγω χρεών παραιτείται μία κυβέρνηση, για να μην χρειαστεί να την στείλουν σπίτι της οι ψηφοφόροι ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Bravo Dimitri! I am sick and tired of these double standards. They asking private schools to accept immigrant kids, but had never ever considered not even a discount for Greek kids of poor families to give them that chance.
   I have visited many so called communist countries and they all have a common outcome; girls on the streets for the price of a Lt of milk. My friends they will not stop untol they see our sisters, mothers, friends to sell themselves for a dollar.
   Demand laws that protect all citizens of Greece

   Διαγραφή
  2. Dimitri
   μπορείς σε παρακαλώ να μας κλείνεις το ουσιαστικό τρόλ, σε όλες τις κλίσεις;;;

   Διαγραφή
  3. Κύριε Καλεντερίδη,

   οφείλατε να γνωρίζετε ότι το τρολ είναι ξενόγλωσσον και επομένως δεν κλίνεται.

   Επι τη ευκαιρεία όμως, μήπως βλέπετε να έχω κάπου άδικο για την αφωνία των Γερμανοτσολιάδων στις αυτοκτονίες των Ελλήνων λόγω χρεών ;

   Διαγραφή
 2. Περισσότερο με μέλος μιας <> ΜΚΟ μοιάζει να είναι με τα όσα κάνει, παρά Υπουργός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ταϋγέτη.

  Ρίχνει τὰ βάρη σὲ ἄλλους καὶ ἰδιαιτέρως στοὺς ξενοδόχους,διότι ἤλπιζε ὅτι θὰ ἀνοίγαμε τὰ σπίτια μας νὰ τοὺς δεχθοῦμε,ἐνῷ ἔπρεπε νὰ γνωρίζει ὅτι ὄχι μόνο,πολλοὶ ἀπὸ μᾶς δὲν ἔχουμε πλέον τὰ μέσα νὰ ζοῦμε σὲ ζεστὸ σπίτι μὲ γεμᾶτο ψυγεῖο,ἀλλὰ εἶναι καὶ ἀδύνατον νὰ δεχθῆς τὸν κάθε ἀφροασιάτη ποὺ δὲν γνωρίζεις τὸ ποιόν του.

  Οἱ δὲ ξενοδόχοι καλῶς δὲν τοὺς δέχονται διότι πληροφορήθηκα ὅτι ξενοδοχεῖα ἤ ἄλλα κτήρια ποὺ τοὺς ὑποδέχθηκαν στὴν Γερμανία κατεστράφησαν πλήρως.

  Τὸ σωστότερο ἐἶναι νὰ ἀπελαθοῦν διότι ἐδῶ μέλλον δὲν ἔχουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΙ ΛΑΘΡΟ-ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ-ΕΚΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΒΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ
  ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΣΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΕΔΩ
  Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015
  ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΒΑΖΕΙ STOP ΣΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ!
  http://indobserver.blogspot.gr/2015/09/stop.html
  ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΙΣΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ιστολόγιο δεν δέχεται σχόλια γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Παρακαλούμε να συμμορφωθείτε.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.